logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy elektroniki do budowy taśmowej kamery pogłosowej

stantra 24 Sie 2007 16:13 5474 12
REKLAMA
  • #1 4211540
    stantra
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Może ktoś z kolegów mi pomoże, szukam schematów do taśmowych kamer pogłosowych". Pragnę zbudować takie ustrojstwo. Mechanikę posiadam tylko elektronika mnie interesuje. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4211751
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Witam spotkałem się z takimi kamerami dobre 20 lat temu wtedy się używało tego bo elektronika nie była tak zaawansowana. Były konstrukcje orginalne z krążącą w kółko taśmą która jest sklejona i chodzi dookoła sygnał na niej jest nagrywany przy pomocy pierwszej głowicy i odczytywany na drugiej głowicy która jest zamocowana za nią w pewnej odległości. Sygnał jest odczytywany i poprzez regulację wzmocnienia jest ponownie wprowadzany na głowicę zapisującą z mniejszym odpowiednio sygnałem. Z głowicy odczytującej sygnał w połączeniu z sygnałem wejściowym jest wyprowadzany na wzmacniacz akustyczny. Regulując szybkość przesuwu taśmy i wzmocnieniem sygnału z głowicy odczytującej zmienia się szybkość powtórzeń jak i ilość powtórzeń. Były robione amatorsko ze zwykłych magnetofonów kamery pogłosowe z taśmą normalnie idącą a nie w kółko. Dobrym magnetofonem do przeróbek była Aria i Opus. Te magnetofony mają funkcję dogrywania sygnału z możliwością podsłuchania podkładu można to wykorzystać.
  • REKLAMA
  • #3 4211935
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Pogłos taśmowy jest niepraktyczny. Niska trwałość taśmy magnetofonowej, podatność na warunki atmosferyczne, niska trwałość nośnika to tylko niektóre wady tego rozwiązania.
    Kup np. to: http://jabel.com.pl/?,ww,108,, a będziesz miał niewielkie urządzenie pobierające kilkadziesiąt razy mniej prądu i pozbawione wad, o których pisałem wyżej.
  • #4 4212137
    stantra
    Poziom 13  
    Witam. Drodzy koledzy chcę robić m.innymi echo taśmowe, bo to czas mojej młodości. I tu chciałbym podziękowac koledze Zbigniewowi za wskazówki. Natomiast kolega md napisał "Niska trwałość taśmy magnetofonowej, podatność na warunki atmosferyczne, niska trwałość nośnika to tylko niektóre wady tego rozwiązania" -zgadzam się z tą opinią, jednak nie do końca. Ponieważ żadne echo z "jabla" nie jest w stanie dorównać dżwiękowi z kamery taśmowej. Niektóre nowoczesne echa przypominaja prawie do złudzenia w/w echo , ale za takie urządzenia trzeba dać 1000-2000zł. Zresztą porządna taśmówka też kosztuje można sprawdzić. http://www.allegro.pl/item228663152__roland_space_echo_re_201_.html Ja chcę osiągnąć rewelacyjne brzmenie gitary , takie chociaż by jak miał swego czasu zespół The Shadows. Nadal proszę o schematy i wskazówki. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 4212150
    md
    Poziom 41  
    Na sentymenty nie poradzisz, skoro tak, poczytaj i skorzystaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic559315.html#3080796
    --------------------------------------------------------------
    Tutaj: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Lorenz-Bandecho/Bandecho.htm masz kamerę pogłosową, na której grywali Shadowsi, kilogram lamp ale za to jakie brzmienie.
  • REKLAMA
  • #6 4212310
    stantra
    Poziom 13  
    Dzięki kolego. To już jest coś. Ciężarem się nie przejmuj. Choć wolałbym schemat echa taśmowego tranzystorowego. Pozdrawiam.
  • #8 4212481
    stantra
    Poziom 13  
    Widziałem ten link wcześniej i pisałem do kolegi krzysiek68, ale nie odpowiada.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4212500
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Zastanawiam się czy nie warto by ci było wykorzystać gotowe układy przedwzmacniaczy z magnetofonów typu Aria lub Opus . Jeden byłby w funkcji odtwarzania sygnału z głowicy i z niego byś tylko przy pomocy potencjometru wprowadzał spowrotem sygnał na drugi przedwzmacniacz który byłby w funkcji nagrywania . Układ mechaniczny też bym wykorzystał napęd orginalny tylko dorzucił dodatkową głowicę o tyle co pamiętam jest tam na nią miejsce. Magnetotofon taki kupisz za grosze na allegro a są one dobrej jakości dobre pasmo przenoszenia częstotliwości. Sam mam do dzisiaj Opusa. Warto by tylko było pomyśleć nad innym silnikiem aby można było zmieniać płynnie obroty (podobny efekt do przesuwanej mechanicznie głowicy. Taśma na szpuli 18 cali wystarczy na najdłuższe próby , tak że nie musi chodzić w kółko. Układ kasowania też może zostać orginalny.

Dodano po 6 [minuty]:

schemat przedwzmacniacza magnetofonu Opus
    Załączniki:
    • Schematy elektroniki do budowy taśmowej kamery pogłosowej Skan_001.jpg (833.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4212529
    md
    Poziom 41  
    W tych urządzeniach dodatkowa głowica była z drugiej strony, odwrócona o 180° w stosunku do pierwszej zapisującej, przy małej odległości między głowicami są niewielkie możliwości regulacji echa.
    Poszperam jeszcze u siebie w papierach, kiedyś miałem schematy. Jak znajdę, zeskanuję i wstawię na Elektrodę.
  • #11 4246025
    krzysiek68
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jestem w posiadaniu schematu taśmowej kamery pogłosowej F-my SOHOR - to była firma z Łodzi. Pracowałem kiedyś na tym sprzęcie ( jakieś 20 lat temu ). Na te czasy to było super urządzenie. Obecnie pracuję tylko na cyfrówkach. Jak każde urządzenie ma to swoje wady i zalety. W przypadku "taśmówek" mamy do czynienia z szumami wynikającymi z przesuwania się taśmy po głowicy. Ale jak chcesz , mogę odszukać ten schemat , zeskanować i przesłać. Podaj adres e-maill.
  • #12 4250724
    stantra
    Poziom 13  
    Witam. Jeżeli możesz to bardzo proszę. Mój adres: stantra(_at_)o2.pl Z góry dziękuję za pomoc.
  • #13 4258169
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Witam. Mam echo SOCHOR.Jeżeli jesteś zainteresowany to proszę o kontakt na P.W.Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematów elektroniki do budowy taśmowej kamery pogłosowej. Kamery taśmowe, popularne około 20 lat temu, bazowały na taśmie magnetofonowej krążącej w pętli lub przesuwającej się liniowo, z sygnałem nagrywanym i odczytywanym przez dwie głowice. Regulacja wzmocnienia i prędkości taśmy pozwalała na kontrolę efektu pogłosu. Amatorskie konstrukcje często bazowały na magnetofonach Aria i Opus, które posiadały funkcję dogrywania sygnału i możliwość podsłuchu podkładu. Wskazano jednak na wady taśmowego pogłosu, takie jak niska trwałość taśmy i podatność na warunki atmosferyczne, co skłania do rozważenia nowoczesnych urządzeń cyfrowych, choć ich brzmienie jest inne i często droższe. Podano linki do schematów i przykładów historycznych urządzeń, w tym kamery pogłosowej Lorenz używanej przez zespół The Shadows, oraz forum z możliwością uzyskania schematów. Zaproponowano wykorzystanie gotowych układów przedwzmacniaczy z magnetofonów Aria i Opus oraz oryginalnej mechaniki z dodatkowymi głowicami, z możliwością modyfikacji silnika dla płynnej regulacji prędkości taśmy. Jeden z uczestników dyskusji oferuje schemat kamery pogłosowej firmy SOHOR z Łodzi, uznawanej za wysokiej jakości sprzęt sprzed lat, z możliwością przesłania skanu schematu. Podkreślono, że taśmowe echa mają charakterystyczne brzmienie cenione przez muzyków, mimo wad technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA