logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie złącze głośnikowe do montażu na kablu, przewody max 1mm?

ducker1 13 Lis 2014 19:12 2523 12
  • #1 14128472
    ducker1
    Poziom 26  
    Ocena: 83
    Witam Kolegów,

Potrzebuję złącze typu głośnikowego, czyli naciskam przycisk, wkładam przewód puszczam przycisk i przewód jest solidnie zamocowany, tylko że chcę zamontować to złącze na kablu.

Prąd oraz napięcia będą znikome, średnice łączonych przewodów też bardzo małe, max 1mm.

Niestety nie wiem jak fachowo nazywają się tego typu złącza, nawet nie wiem gdzie szukać.
    Przeglądałem oferty wielu sklepów internetowych, ale różnorodność w branży złącz i wtyków jest tak ogromna że nie sposób obejrzeć wszystkiego.

Także proszę o jakiekolwiek wskazówki, nazwa, model, link, firma która ma coś takiego w ofercie w sumie cokolwiek co mogło by mnie naprowadzić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Damian
  • #4 14128796
    jacekw7
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    To się nazywa terminal głośnikowy :
    Po kliknięciu na Link wyświetli się taki jaki Ciebie interesuje
  • #5 14128831
    Wojte1199
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Google----->złącze xlr
  • #6 14129050
    ducker1
    Poziom 26  
    Kolega :arrow: kokapetyl był najbliżej tego czego szukam. Myślałem o złączkach wago ale nie wiem jak zamontować je na stałe na przewodzie tak żeby można było wielokrotnie podpinać inny przewód.

Może nie jasno to opisałem ale złącze ma być montowane na kablu, tzn, lutuje bądź jakoś mocuje to złącze na jednym przewodzie na stałe, a w razie potrzeby podpinam inny kabel.
    A terminal głośnikowy jest montowany tylko w obudowie.

:arrow: Wojte1199 Do XLR'a potrzebuje i wtyczkę i gniazdo, a ja potrzebuję podłączać goły przewód, drucik do luźnego kabla zakończonego odpowiednim złączem.
  • #7 14129103
    rafal_rx
    Poziom 25  
    Ocena: 107
    Złączka WAGO. 224-101, 222-412.
  • #8 14129434
    ducker1
    Poziom 26  
    Dziękuję za propozycje.
    Jak na razie złączki wago są najbliższe temu czego szukam.
    Jest jeszcze jedna kwestia. Złączka ta będzie wykorzystana w produkcie komercyjnym, więc nie może być możliwości że ktoś przypadkiem naciśnie nie tam gdzie trzeba i złączka zostanie mu w ręce, po za tym wago są złączkami instalacyjnymi więc czy nadają się do częstego łą@czenia i odłączania? około 15 razy dziennie?
  • #9 14130060
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    ducker1 napisał:
    Złączka ta będzie wykorzystana w produkcie komercyjnym

Oczywiście przejdzie przez wszystkie procedury dotyczące bezpieczeństwa i w ogóle dopuszczenia do użytku?
  • #10 14130621
    ducker1
    Poziom 26  
    serwisor napisał:
    ducker1 napisał:
    Złączka ta będzie wykorzystana w produkcie komercyjnym

Oczywiście przejdzie przez wszystkie procedury dotyczące bezpieczeństwa i w ogóle dopuszczenia do użytku?

Jak będę ją miał to zostanie ona poddana jakimś testom, na razie muszę ją zdobyć.

Dodam tylko że napięcia jakie będzie ona przewodzić to mV a prądy niemal niemierzalne, więc nie wiem czy trzeba na to jakieś certyfikaty, ale tak czy inaczej, nie moja w tym głowa.

Obecnie stosujemy złączki przedstawione na zdjęciach. Niestety są one niewygodne w użyciu, szczególnie gdy trzeba wtykać te cienkie kabelki w roboczych rękawicach.

W złączce tej są po prostu dwie sprężyste blaszki między które wciska się końcówki czujnika.
    Potrzebuje jakąś alternatywnego do tego, bardziej wygodną w obsłudze.

Jakie złącze głośnikowe do montażu na kablu, przewody max 1mm? Jakie złącze głośnikowe do montażu na kablu, przewody max 1mm?
  • #12 14131035
    adido13
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam.

Może coś z firmy Phoenix Contact, albo z Würth Elektronik ?
    Z jednej strony złącze śrubowe lub samozaciskowe dla stałego przewodu, z drugiej złącze sprężynowe.

Link

Pozd/adido13
  • #13 14144306
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    Osobiście używam wago z serii 222-413 oraz 222-415 do celów testowych w pracy.
    Spokojnie wytrzyma kilkadziesiąt razy dziennie otwarcie i zamknięcie dźwigienki.
    Plastik z którego jest wykonane to wago, jest mocny trwały i wytrzymały.
    Polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał złącza głośnikowego do montażu na kablu, które umożliwia łatwe podłączanie i odłączanie przewodów o średnicy do 1 mm. W odpowiedziach zasugerowano różne rozwiązania, w tym złączki WAGO, takie jak modele 224-101, 222-412, 222-413 oraz 222-415, które są trwałe i mogą wytrzymać wielokrotne użycie. Użytkownik zwrócił uwagę na potrzebę bezpieczeństwa i wygody w użytkowaniu, a także na to, że złącze będzie używane w produkcie komercyjnym. Inne propozycje obejmowały złącza firmy Phoenix Contact oraz Würth Elektronik, a także złącza XLR i krokodylki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA