logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upalający się przewód PEN, plomba w roździelnicy - Zgłoszenie do ZE

Morcinek92 16 Lis 2014 11:06 2214 12
  • #1 14136058
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam

W domu z lat 70 u znajomego po otwarciu rozdzielnicy okazało się, że jest plomba na śrubie zabezpieczającej płytę bakelitową na której są przykręcone bezpieczniki i licznik. Jak twierdzi założyła mu ja energetyka przy wymianie licznika. Moje pytanie, czy powinna się tam znajdować? Mam podobną rozdzielnicę i takie plomby nie posiadam.
  • #2 14136065
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3529
    Morcinek92 napisał:
    Witam,
    W domu z lat 70tych u znajomego po otwarciu rozdzielnicy okazało się , że jest plomba na śrubie zabezpieczającej płytę bakelitową na której są przykręcone bezpieczniki i licznik. Jak twierdzi założyła mu ja energetyka przy wymianie licznika. Moje pytanie , czy powinna się tam znajdować ??. Mam podobną rozdzielnicę i takie plomby nie posiadam.
    Oczywiście. Za płytą znajdują się przewody przed- i zalicznikowe, i jest możliwość tzw. "wcinki".
    ZE zabezpiecza się przed tego typu ingerencją w instalację nie opomiarowaną.
  • #3 14137699
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Witam,
    dziękuje za odpowiedź,

Właśnie kiedy u niego byłem zauważyłem ze często przygasa mu światło twierdził ze sąsiad spawa.. lecz nawet w późnych godzinach działo się to samo, trwa to już kilka dni.
    Jak i na parterze tak i na piętrze, po analizie instalacji piętro i parter są zasilane z dwóch faz. Najprawdopodobniej przyczyna może być upalający się przewód ochrono neutralny od strony zasilania. Chciałbym zacząć sprawdzać od płyty bakelitowej która jest zaplombowana. No i tu moje pytanko jako ze jestem z wykształcenia elektrykiem oraz jestem uprawniony, to czy po zdemontowaniu plomby muszę zgłaszać to do ZE? jakie są koszty założenia nowej ? jak taka sprawę załatwić ?
  • #4 14137723
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Morcinek92 napisał:
    to czy po zdemontowaniu plomby musze zglaszac to do ZE?
    Raczej robi się to przed zdjęciem plomby. Każdy ZE ma swoją procedurę, powinny być w internecie druki do zgłoszenia. Jak załatwić sprawę - najlepiej udać się do biura obsługi klienta ZE (będzie potrzebny numer licznika, jego stan, dane właściciela oraz dane ze świadectwa kwalifikacyjnego elektryka zdejmującego plombę).

Morcinek92 napisał:
    najprawdopodobniej przyczyna moze byc upalajacy sie przewod ochronno neutralny od strony zasilania.
    A ma kolega miernik IPZ?
  • #5 14137783
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3529
    U mnie telefon na 991, podanie danych klienta ZE, podanie swoich namiarów i po sprawie.
    Tniemy, jak leci :D
  • #6 14138345
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    elpapiotr napisał:
    U mnie telefon na 991, podanie danych klienta ZE, podanie swoich namiarów i po sprawie.

Witam.
    U mnie podobnie.
  • #9 14139241
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    elpapiotr napisał:
    W sytuacjach awaryjnych również ?
    W centrum handlowym koło mnie jest czynny punkt obsługi klienta RWE czynny do 22 (czynny jest również w niedzielę). Zawsze z niego korzystałem.
  • #10 14146692
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Dziękuję za odpowiedzi,

Już wszystko wiem, w sobotę rozpoczynam pracę :)
  • #11 14147083
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 198
    A co wiesz ? Napisz może to ciekawe wieści.
  • #12 14148993
    Morcinek92
    Poziom 14  
    Ciekawe wieści... hmm.. wiem kiedy zadzwonić, wiem gdzie zadzwonić i wiem na jaki numer :)

Dodano po 19 [minuty]:

Mam pytanie może nie powinienem go zadawać, pewnie będą słowa krytyki i teksty że mam dać sobie spokój.. no ale zaryzykuje...

Schematu nie będę rysował bo nie mam odpowiedniego programu... a na laurkę chyba nikt nie ma ochoty patrzeć.

Zasilanie sieć TN-S
    ||
    Zabezpieczenia przed licznikowe 3xC32A
    ||
    Licznik
    ||
    Bezpieczniki za licznikowe 3x B20A
    ||
    L1, L2 - nie używane , L3 rozdzielone na:
    || ||
    A16A A16A
    || ||
    PARTER I PIĘTRO

No i tutaj moje pytanie - instalacja nie zrobiona fachowo nie równo obciążone fazy... bezpieczniki zastosowano topikowe. Z przyczyn technicznych następuje wymiana bezpieczników na nowego typu. Chciałbym rozdzielić parter i piętro na różne fazy. Nie jestem jednak w 100% pewny czy moja teoria jest słuszna. Tak to widzę:
    Zabezpieczenie przed licznikowe - OFF
    Brak napięcia w rozdzielnicy,
    Wykręcam bezpieczniki A16A- parter oraz A16A - I pietro
    Miernikiem ustawionym na pomiar rezystancji bądź Buzzer
    Przykładam między środki podstaw bezpiecznikowych jeśli nie będzie sygnalizacji to znaczy że nie są one nigdzie połączone w dalszej części instalacji.
    Jeśli nie będą to mogę rozdzielić miedzy dwie różne fazy.

Wiem , że ten sposób jest bardzo prymitywny i powinienem zrobić kompletne pomiary.
  • #13 14150145
    mikolaj.
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    W kontekście plomb przedlicznikowych, u Enei na moim rejonie [Poznań- Południe]wygląda to tak że elektryk z ważnym świadectwem na konserwacje może otworzyć plombę a do ponownego jej założenia zjawiają się ludzie z ZE

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem plomb na rozdzielnicy elektrycznej w domu z lat 70. Użytkownik zauważył plombę na śrubie zabezpieczającej płytę bakelitową, co wzbudziło pytania o jej obecność oraz procedury związane z jej demontażem. Odpowiedzi wskazują, że plomba jest standardowym zabezpieczeniem przed nieautoryzowanym dostępem do instalacji. Użytkownicy podkreślają, że przed zdjęciem plomby należy zgłosić to do zakładu energetycznego (ZE), a także wskazują na konieczność posiadania odpowiednich dokumentów, takich jak świadectwo kwalifikacyjne elektryka. Wspomniano również o problemach z zasilaniem, które mogą być spowodowane uszkodzeniem przewodu neutralnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA