logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf III 1.8 z BRC TECO 100 - niestabilna praca instalacji gazowej

wojciecha 16 Lis 2014 12:52 5256 20
REKLAMA
  • #1 14136428
    wojciecha
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Mam problem z instalacją gazową. Jednego dnia jest wszystko ok, a na drugi dzień w momencie dodawania gazu (przyspieszenia) pokasłuje jakby kończył się gaz. Kolejnego dnia znowu ok i tak w kratkę. Próbowałem już winnym wątku, ale nie było tam chyba żadnego fachowca, dlatego jeszcze raz ponawiam prośbę.
    wojciecha napisał:
    Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu VW Golf III 1.8 z BRC TECO 100 - niestabilna praca instalacji gazowej .
    Z tego co mi się zdaje to:
    1- nazywacie tutaj registrem, który ma niby ograniczać max dawkę gazu.

2- to pewnie aktuator magnetyczny, który reguluje przepływ gazu na podstawie sygnałów ze sterownika.

Sterownik- (niewidoczny na fotce) na podstawie poziomu sygnału z sondy lambda wysterowuje aktuator (2).

3- parownik/reduktor (BRC TECO 100kW) do niego ze zbiornika dociera płynny gaz, który jest ogrzewany cieczą chłodniczą i odparowuje.

4- elektrozawór .... chyba otwierający wyjście już odparowanego gazu? pewnikiem zadziała po przejściu na paliwo gazowe?

5- śruba regulacyjna ... napięcia czy max wychylenia membrany? i co to daje?

6- śruba regulacyjna ... napięcia czy max wychylenia membrany? i co to daje?

7- ...chyba filtr gazu?

8- kolejny elektrozawór, tym razem odcinający dopływ gazu do parownika.

Proszę o korektę moich domniemań.
  • REKLAMA
  • #2 14163400
    TMEA
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    a dolot masz szczelny? albo jakiś wężyk od podciśnienia? to jest silnik ABS?
  • #4 14164169
    wojciecha
    Poziom 10  
    Silnik niby ADZ, ale prosiłbym bardzo jeszcze raz o nazwanie i opisanie poszczególnych funkcji części instalacji gazowej ze zdjęcia.
  • #5 14165572
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    W sumie nazwane poprawnie, poza 5 i 6 bo ja widzę tam jedną śrubę.
    A no ta śruba wpływa na dawkę LPG w całym zakresie podciśnień gdyż podciśnienie "zasysa" membranę a ona "pociąga" zaworek dając więcej LPG natomiast ta śruba ma sprężynkę i działa jak "przeciwwaga zasysania". Teraz jasne ?

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli do dużego silnika trzeba większą przeciwwagę niż dla małego. To tak w uproszczeniu.
  • #6 14166055
    wojciecha
    Poziom 10  
    No właśnie tam są dwie śruby i jedna zapewne spełnia tą funkcję, o której piszesz, a druga? Jednej nie widać, bo jest na imbus wewnątrz tego otworu (5)
    A co do tej opisanej funkcji to w takim razie obojętnie jakie podciśnienie przekraczające siłę "przeciwwagi" to zawsze otwiera zawór na max czy może właśnie ta druga sruba reguluje jak mocno się otworzy zawór?
  • REKLAMA
  • #7 14166295
    psooya
    Poziom 38  
    Śruba napięcia membrany jest po to by się nie otwierała na maxa a "liniowo", a ze nie jest to liniowe mamy aktuator lub register lub oba.
    Druga śruba reguluje ilość gazu na wolnych obrotach, ale też wpływa na dawkę podczas pracy bo sumuje się gaz z wolnych z gazem z membrany. Opis nie jest fachowy ale może coś rozjaśni.
    Ja stawiam, że zacina ci się albo gruszka albo jakiś zawór albo jakimś cudem zaworek w redaktorze od np mazutu. Sprawdź dokładnie wiązkę i zaciśnięte przewody na wsuwkach.
  • #8 14166309
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Co tam robi register i attuator? Wywal albo jedno albo drugie. To jest BRC Blitz, te attuatory są bardzo awarynje więc pewnie dawno już nie działa. Najlepsza opcja to pozbycie się tego bubla i założenie porządnej II generacji.
  • #9 14167265
    wojciecha
    Poziom 10  
    Z tego co mi wpisano na fakturze i na wizus to jednak BRC TECO 100. A może jednak tak od początku ktoś mi napisze co i jak, bo teraz zrozumiałem, że niby attuator nie jest potrzebny bo i tak reguluje dawkę samo podciśnienie według nastaw śrub 5 i 6, czy jednak jestem w błedzie?
  • REKLAMA
  • #10 14167345
    psooya
    Poziom 38  
    wojciecha napisał:
    od początku ktoś mi napisze co i jak, bo teraz zrozumiałem, że niby attuator nie jest potrzebny bo i tak reguluje dawkę samo podciśnienie według nastaw śrub 5 i 6, czy jednak jestem w błedzie?

Jesteś w błędzie a ja o tym wspomniałem. Dla dużych obrotów i przepływów powietrza membrana wychyla się za bardzo przez co trzeba ograniczyć przepływ LPG. Jak chcesz żeby to była II generacja i sonda oscylowała to potrzebny jest sterownik z aktuatorem, jak chcesz I generację bez sterownika to potrzeba register. Bez tego zaleje silnik i będzie palił jak smok.
  • #11 14167461
    wojciecha
    Poziom 10  
    czyli po kolei to będzie:
    7- filtr gazu

8- elektrozawór otwierający przepływ gazu po przełączeniu się silnika na zasilanie z gazu właśnie. Załącza się zaraz po przełączeniu trójpołożeniowego pstryczka (gaz-automat-benzyna) w położenie gaz, ale również w pozycji auto wysterowany pod wpływem obrotów - dane ma z komputera pokładowego ?

3- parownik/reduktor (BRC TECO 100kW) do niego ze zbiornika dociera płynny gaz, który jest ogrzewany cieczą chłodniczą i paruje, a jednocześnie zmniejsza się jego ciśnienie. W nim membrana, do której przymocowany jest zawór otwierany pod wpływem zasysania membrany przez podciśnienie w gaźniku

6- śruba napięcia membrany jest po to by się nie otwierała na maxa czy może jednak, aby się otwierała na maxa przy odpowiednim podciśnieniu (jedna wartość), czy może podciśnienie jako takie to kwestia samej membrany, a ten reguluje wartość max otwarcia zaworu?

5 - śruba regulująca ilość gazu na wolnych obrotach. Uchyla ten sam zawór co membrana czy jest to inny zawór, a może i inna membrana?

4- ten elektrozawór dawkuje czy otwiera się razem z (8) ?

Sterownik- (niewidoczny na fotce) na podstawie poziomu sygnału z sondy lambda wysterowuje aktuator (2).

1- registrem ograniczający max dawkę gazu, to w takim razie co ze śrubą (6)?

2- aktuator magnetyczny, który reguluje przepływ gazu na podstawie sygnałów ze sterownika.

Jeszcze raz proszę o korektę moich domniemań.
  • #12 14167650
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    6 - by-pass
    5- napięcie wstępne (czułość)
  • #13 14167808
    ociz
    wojciecha napisał:
    Z tego co mi wpisano na fakturze i na wizus to jednak BRC TECO 100

To nie patrz w papiery, tylko pod maskę. Tecno, a nie żadne "teco", 100kW to model parownika który tam masz. Elektronika to Blitz - największy niewypał BRC.
  • REKLAMA
  • #14 14168438
    wojciecha
    Poziom 10  
    omegolotC30NE napisał:
    6 - by-pass
    5- napięcie wstępne (czułość)

Mógłbym prosić trochę jaśniej, dla słabszych :)
  • #15 14168759
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    Dla słabszych polecam "Krótki poemat na gazu temat", znajdziesz go na tym forum (szukajka); Zapoznasz się tam między innymi z zasadą działania i regulacji układu mieszalnikowego I generacji.
  • #16 14171957
    Robert125p
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    śruba na imbus napina membranę przez sprężynkę na dźwigience a ta druga moletkowana puszcza stałą dawkę gazu na wolne obroty. Najlepiej jak moletkowana jest wkręcona do końca a regulację wolnych obr przeprowadza się imbusową. Moletkowaną używamy jedynie w przypadku przygasania samochodu w zakrętach lub przy gwałtownym hamowaniu. Dawkę na wyższych obrotach ustawiamy registrem umieszczonym na gumowym przewodzie. Gruszka jest potrzebna ponieważ ona doreguluje ilość gazu na podstawie wskazań sondy.
    Nie zgodzę się z awaryjnością gruszki. Przez 15 lat prowadzenia zakładu wymieniłem może ze trzy szt. Trzeba ją umyć. Jest to bardzo niezawodne urządzenie. A Blitz jest bardzo dobrym rozwiązaniem na nasz brudny gaz.
  • #17 14173565
    wojciecha
    Poziom 10  
    gruszką nazywacie aktuator magnetyczny, tak?
    a co z tym eke-magnsem na parowniku?
    nie moge wciąż dojść do ładu niby lambda ok bynajmniej na ODB na wolnych prawie idealnie 1, a w momencie przyspieszania spada i się stabilizuje w okolicach 1 na wyższych obrotach, czyli powinno byc git, a jednak wciąż mi pokasłuje przy przyspieszaniu. teraz zaczął też ciężko odpalać (zawsze robię to na automacie czyli na benzynie )
  • Pomocny post
    #18 14174069
    ociz
    Robert125p napisał:
    Dawkę na wyższych obrotach ustawiamy registrem umieszczonym na gumowym przewodzie. Gruszka jest potrzebna ponieważ ona doreguluje ilość gazu na podstawie wskazań sondy.

Widać fachową wiedzę w temacie... Nawet Blitz nie jest aż tak zacofany żeby registrem regulować. Cała regulacja to zadanie atuatora i registra tam być nie powinno.
    http://www.czakram.pl/instr/Blitz.pdf
  • #19 14174120
    omegolotC30NE
    Poziom 24  
    wojciecha napisał:
    nie moge wciąż dojść do ładu niby lambda ok bynajmniej na ODB na wolnych prawie idealnie 1, a w momencie przyspieszania spada i się stabilizuje w okolicach 1 na wyższych obrotach, czyli powinno byc git, a jednak wciąż mi pokasłuje przy przyspieszaniu.

Dziwny ten Twój wątek, odnoszę wrażenie , że nie nie za bardzo masz umiejętności żeby coś zrobić.

Napisz co sprawdziłeś. Ile lat ma parownik, KWZ prawidłowy ?

wojciecha napisał:
    w momencie przyspieszania spada

.... bo ubogo.... ; czym sprawdzasz "lambdę" ?
  • #20 14176780
    wojciecha
    Poziom 10  
    ociz dzięki serdeczne za instrukcję. Czytam właśnie i trochę dziwie np. na str 5 napisano mikser, a rysunek chyba jest atuatora, czy tak?
    Nie mogę dojść do ładu w kratkę autko się sprawuje raz dobrze a na drugi dzień kaszle jakby się gaz kończył :(
    A oczywiście jest za każdym razem tak samo zatankowany. Myślałem przez moment, że problemy zaczynają się jak się nagrzeje, ale jednak jeden czort. Po prostu jednego dnia już od uruchomienia ciężko jechać (szarpie), a na drugi dzień nie ma żadnych zastrzeżeń jest i moc i wszystko gra. O co tu może chodzić ?
  • #21 14177580
    ociz
    To właśnie pisałem o systemie Blitz i jego "odmiennym" atuatorze, raz pracuje normalnie, raz się przytnie na jakimś syfie, a często też w ogóle cewka w nim pada. Osobiscie nigdy nie bwaiłem się nawet w ich wymianę, bo koszt nowego zamiennika, już ni mówiąc o oryginale, przekracza wartość, kompletnej, nowszej lepszej instalacji II generacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z instalacją gazową w VW Golf III 1.8 z systemem BRC TECO 100, który objawia się niestabilną pracą silnika podczas przyspieszania, co sugeruje niedobór gazu. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z szczelnością dolotu, stanem wiązki elektrycznej oraz regulacją dawki LPG. Użytkownicy wskazują na możliwość zacięcia się membrany lub zaworu, a także na awaryjność aktuatora w systemie BRC Blitz. Wskazówki dotyczą również regulacji śrub w parowniku oraz konieczności sprawdzenia stanu parownika i filtrów. Pojawiają się sugestie dotyczące wymiany na nowszą instalację II generacji, co może poprawić stabilność pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA