logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WILLEM i inne programatory LPT na XP - brak komunikacji po aktualizacjach

LucasKrakow 06 Maj 2005 02:44 3396 7
REKLAMA
  • #1 1465574
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    witam
    mam taki o to problem z programatorem WILLEM oraz innymi dzialajacymi pod LPT
    posiadam system XP i mniejwiecej miesiac temu wszystko bylo OK a teraz juz przez ten czas za nic w swiecie nie moge skomunikowac zadnego programatora z komputerem . drukarka pracuje poprawnie.
    sprawdzone zostaly programatory oraz kabel i zasilanie
    na LPT podczas prob laczenia np odczyt lub zapis (rozne programy) transmisja danych sie odbywa
    z ciekawosci poskladalem nowego WILLEM i to samo
    jestem zalamany, brak mi juz koncepcji :(
    cos kojaze ze w tych okolicach czasowych microsoft wypuscil jakies poprawki do systemu ale pewny nie jestem czy to to
    bardzo prosze o pomoc lub jakies pomysly co by tu sprawdzic al bo jak dokladnie przetestowac LPT
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1465936
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...dziwna sprawa...na poczatek mozesz poprobowac pobawic sie ustawiajac w BIOSIE rozne tryby pracy: EPP,SPP,ECP...ewentualnie w winshitcie mozesz w panelu sterowania w menadzeze urzadzen zmienic ustawienia portu, z tego co pamietam mozna wlaczac/wylaczac obsluge przerwania dla LPT....jednak jezeli drukarka Ci dziala, to port raczej na pewno jest sprawny
  • #4 1472101
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    witam
    dziekuje za podpowiedzi
    tryby pracy portu byly zmieniana enic to nie dalo
    obecnie probowalem jeszcze user port ale tez nie odnioslo to zadnego pozytywnego skutku :( zabieram sie za usowanie poszcegolnych programow moze ktorys z nich nagle cos zaczol wykonywac
    dla poszukujacych zamieszczam plik z programikiem UserPort
    jest to wersja pod XP
    Załączniki:
    • UserPort.zip (6.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1501501
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    witam ponownie
    udalo mi sie uruchomic stary programator phonix (nie pamietam jak to sie pisalo) okazalo sie ze jedno z oprogramowan cos zasmiecalo LPTa
    niestety po uruchomieniu jego wyszlo na jaw ze cos jest nie bardzo z poskladanym willem . po tescie wilem nadole ramki pokazuje sie haselko aby sprawdzic kabel-zasilanie . kabel od LPT jest OK poniewaz dziala na nim drukarka oraz inny programator zailanie raczej tez. sprawdzilem rowniez przetwornice oraz zasilanie ukladow sa wpozadku
    doczytalem sie tu a forum iz zakladka programu Test Programatora sprawdza tylko zasilanie, ale cos nie moge zatrybic jak to sie odbywa.
    czy moze mi ktos pomoc w wykryciu usterki lub wyjasnic jak dziala ten test programatora?
    led zielona swieci OK
    led zolta blyska przy tescie
    czerwona OFF
    napiecia na poszczegolnych nogach ZIFa raczej dobre okolo 5V zasilanie ZIF OK ale A9, D2,D3,D4,D5,D6,D7,CE maja okolo 3,6v co wydaje mi sie malo- czy slusznie?

a przy okazji zamieszczam dwa malutkie programiki ktore pokazuja aktualny stan logiczny na wyjsciu LPT. moze komus sie sprzydadza, a jesli powielam to przepraszam
    Załączniki:
    • parmon.exe (242.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ETESTDB25.exe (38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1520818
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    Witam ponownie
    sprawdzilem caly programator i okazuje sie ze wszystkie np sie zgadzaja
    ale komunikacji nadal nie mam
    zastanawiam sie tylko czy nie bledem bylo wstawiac zamiast hc367 dalem ls367 doczytalem ze roznica jest 1ns a wiec nie powinno to przeszkadzac
    Czy ktos z kolegow moze robil jakies doswiadczenia z tymi koscmi?
  • REKLAMA
  • #8 1976639
    LucasKrakow
    Poziom 17  
    usterka zostala usunieta
    byl blad w druku ktory zmylil mnie przy skladaniu i dalem o jedna zwore za duzo
    zwora zwierala szyne danych D0 z VCC
    po jej usunieciu programator zaczol dzialac
    Dziekuje za pomoc i sugestie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji programatora WILLEM oraz innych programatorów podłączonych przez port LPT w systemie Windows XP po aktualizacjach systemu. Drukarka podłączona do tego samego portu działała poprawnie, co wskazywało na sprawność portu LPT. Próby rozwiązania problemu obejmowały testowanie portu LPT za pomocą dostępnych narzędzi, zmianę trybów pracy portu w BIOS-ie (EPP, SPP, ECP) oraz modyfikację ustawień przerwań w systemie. Po uruchomieniu innego programatora (Phonix) okazało się, że oprogramowanie mogło zakłócać działanie portu LPT. Szczegółowa diagnostyka programatora WILLEM wykazała nieprawidłowe napięcia na niektórych liniach (A9, D2-D7, CE około 3,6 V zamiast 5 V). Wątpliwości budziła także zamiana układu HC367 na LS367, gdzie LS seria generuje większe obciążenia na wejściach. Ostatecznie usterka została usunięta poprzez korektę błędu w schemacie – usunięcie nadmiarowej zwory, która zwierała linię danych D0 do VCC. Po tej poprawce programator zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA