logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator Willem - brak napięcia VCC, możliwa usterka portu drukarki?

michal_ 08 Cze 2006 11:01 3944 10
REKLAMA
  • #1 2709526
    michal_
    Poziom 1  
    Witam!
    Temat programatora Willem przewijal sie kila krazy przez frorum, ale nie znalazlem odpowiedzi na to co mnie interesuje.
    Sprawa wyglada nastepujaco :
    Mam programator Willem, ktory chodzil przez 2 lata i teraz mi sie popsuł. Przy opcji "Hardware Test" wywala komunikat: "Hardware Error : Check power and connections". Wymienilem dlawik i tranzystory - nic nie pomoglo.
    Wiec mam pare pytan :
    - Jak programator jest sprawdzany przez program do programowania?
    - Napiecie VPP jest okolo 12V czyli ok, ale nie mam napiecia VCC (pin 32 na ZIF). Czy tak powinno być ?
    Za pomoc i sugestie w usunieciu problemu bede wdzieczny.
    Pozdrawiam
    Michal

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Rzucilem jesze raz na wszystko okiem i na PINie 16 z portu drukarkowego (przy zalaczonym VCC w zakladce Hardware Test) mam tylko 1.4V.
    Jak perfidnie podalem na ten PIN 5V caly programator ruszyl i programuje bez problemu. Czyzby port komputera byl popsuty? I tylko ten PIN? Zdarzylo sie Wam cos takiego?
    pozdr.
    Michal

Moderowany przez McRancor:

Przeniesiono. Zwróć uwagę że dział mikrokontrolery ma się nijak do tego że willem się popsuł. Pisz posty we właściwych działach, wtedy szybciej uzyskasz pomoc i zachowasz porządek na forum

• REKLAMA
  • #2 2710362
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Zdarzyło mi się, że upalony był LPT w kompie. Test HW w willemie działa na zasadzie sprzężenia zwrotnego LPT-logika willema-LPT. Sprawdzasz załączając kolejno sygnały i mierząc na ZIF. Wszędzie oprócz masy i Vpp ma być 5V przy zaznaczonym okienku.
    pzdr
  • #3 2713326
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam.
    Taki sam problem mam ze świeżo złożonym willemem.
    Jakie prawidłowe zasilanie powinien mieć ? Czy zasilanie ma być 12V~ czy już po wyprostowaniu i stabilizacji 12V=?
  • REKLAMA
  • #4 2715351
    Andrzei Fx2
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Ja też poradziłem sobie już ze swoim willemem tzn. ruszył a co dalej to jeszcze się okaże.
  • REKLAMA
  • #5 2719803
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    michal_ napisał:

- Jak programator jest sprawdzany przez program do programowania?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic274676.html

michal_ napisał:

- Napiecie VPP jest okolo 12V czyli ok, ale nie mam napiecia VCC (pin 32 na ZIF). Czy tak powinno być ?

Vpp oraz Vcc jest włączane odpowiednio dwoma kluczami tranzystorowymi; Vpp ma wartość zależną od ustawienia zworek przy MC34063
  • #6 2797438
    kleki
    Poziom 28  
    Andrzej FX2 willem startuje chyba już od kilku V. Na wejsciu ma mostek, elka i stabilizator, także zasilaniem się zbytnio nie przejmuj. Tylko jak dasz zbyt wysokie U zasilania, to 7805 bedzie sie bardziej grzał.
    pzdr
  • REKLAMA
  • #7 2797477
    WojtasJD
    Poziom 43  
    przy zwykłym 7805 rozsądne minimum to 9V - należy uwzględnić spadek napięcia na samym stabilizatorze (Drop Out) + na diodach mostka
  • #8 2799958
    kleki
    Poziom 28  
    W zasadzie tak. 9VAC to jest rozsądne rozwiązanie. Ja bym nawet ostrożnie zjechał niżej. Po wygładzeniu na 470µF podnosi się do jakiś 12V (bez obciążenia). Pamiętam, że mój programowal bezbłędnie od 7...8V, ale to zależy od egzemplarza, a konkretnie od pojemności C za Graetz'em. Mam rację?
    pzdr
  • #9 2800151
    WojtasJD
    Poziom 43  
    zgadza się, przy zasilaniu AC min. wypadnie troche niżej ; można jeszcze to poprowawić dając stabilizator LDO i diody Schottky'ego w mostku
  • #10 2822438
    kleki
    Poziom 28  
    Hehe. Normalnie tuning. A co sądzisz o zasilaniu z USB? Jakie tam jest napięcie? Kumpel ze zmiany mówi, że jest 12V. Jeszcze nie mierzyłem, ale jak wpadnie mi w pazury wtyk USB, to podłącze i sprawdzę. A jaki willem ma pobór prądu? Też ciekawa sprawa. Może dałoby się w prosty sposób dostosować do powiedzmy laptopa?
    pzdr
  • #11 2822454
    WojtasJD
    Poziom 43  
    między zewnętrznymi stykami gniazda USB jest 5V

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z programatorem Willem, który po dwóch latach użytkowania przestał działać poprawnie, zgłaszając błąd "Hardware Error: Check power and connections" podczas testu sprzętowego. Użytkownik wymienił dławik i tranzystory bez efektu. Kluczowym problemem jest brak napięcia VCC (pin 32 na ZIF) oraz niskie napięcie na pinie 16 portu drukarkowego (około 1,4 V zamiast 5 V). Po podaniu ręcznie 5 V na ten pin programator zaczął działać poprawnie, co sugeruje uszkodzenie portu LPT komputera. Test sprzętowy Willema polega na sprzężeniu zwrotnym sygnałów między portem LPT a logiką programatora, gdzie na większości pinów (oprócz masy i VPP) powinno być 5 V. Zasilanie programatora powinno być stabilizowane, zwykle 9 V AC na wejściu, po wyprostowaniu i filtracji napięcie podnosi się do około 12 V DC. VPP wynosi około 12 V i jest generowane przez klucze tranzystorowe, natomiast VCC jest stabilizowane przez układ 7805. Minimalne napięcie wejściowe dla stabilizatora 7805 to około 9 V, aby zapewnić poprawną stabilizację. Dyskutowano także o alternatywnych źródłach zasilania, takich jak USB, które dostarcza 5 V, co może być niewystarczające do poprawnej pracy programatora bez modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA