logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATi Radeon HD4860 - "Przeciągnięcia" tekstur, crash sterowników

ggorgor 17 Lis 2014 12:59 1449 21
REKLAMA
  • #1 14139765
    ggorgor
    Poziom 8  
    Witam

Mam problem z kartą graficzną.
    Mianowicie jakiś czas temu nabyłem HD4850 przez którą pojawiały się artefakty na monitorze ( kropki, bugi, gubiło tektury, problemy z rozdzielczością, rozciągnięcia tekstur i wywalanie sterowników) a następnego dnia oddałem do gwarancji i wymieniłem na nową niczym się nie różniąca w specyfikacjach tą sama kartę , prawie wszystkie problemy zniknęły poza tymi przeciągnięciami tekstur i wywalaniem sterowników.

Próbowałem zapobiec temu takimi sposobami:

-Zmiana taktowań procesora GPU i RAMu graficznego o parę MHz za pomocą MSI Afterburner z 625Mhz na 600Mhz i taktowanie RAM z 995Mhz na 960Mhz( poprawa jest widoczna ale problem nadal się pojawia tylko w mniejszym stopniu)

-Zmiana sterowników, instalowanie, odinstalowanie DirectX

-Formatowanie dysku

-Czyszczenie rejestru CCleanerem

-Czyszczenie slotu PCIe x 16 z możliwego pyłu, zanieczyszczeń.

Temperatury :

Ten oto błąd w grze Half Life 2 Episode Two (było ich znacznie więcej ale nie udało mi się wszystkich uchwycić )

w grach na innym silniku nie ma tego problemu np. w War Thunder.
    Ale pozostaje problem z wywalaniem sterowników

Specyfikacje:

MSI-G41M-P28
    Intel Celeron E3300 2.50Ghz x 2
    Ati Radeon HD4850 512MB
    Chieftec GPS-101a-450aa
    3 GB RAM ( 2GB 1333mhz GoodRam, 1GB Samsung ) DDR3

System operacyjny Windows 7 32BIT Proffesional.

Mam nadzieje że uda się ustalić w czym problem, bardzo podoba mi się ta karta bo spełnia moje wymagania i nie chciałbym jej wymieniać bez dokładnej przyczyny.

Z góry dziękuje!
  • REKLAMA
  • #2 14139885
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Miernik w dłoń i do pomiaru napięć zasilacza się zabierz. Co prawda czujnik na 100% przekłamuje, a i zasilacz markowy, to mimo wszystko... Sterowniki mogą powodować niestabilność z różnych przyczyn. Spróbuj użyć samego sterownika, bez catalyst.
  • #3 14139956
    ggorgor
    Poziom 8  
    Spróbowałbym z tym miernikiem tylko jestem trochę nietechniczny i nie mam takiego cuda w domu więc muszę go kupić
  • REKLAMA
  • #4 14140139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14140289
    ggorgor
    Poziom 8  
    Mam teorie że moja płyta źle funkcjonuje, wszystkie karty graficzne jakie na niej miałem miały jakieś problemy, postaram się przetestować kartę na innym komputerze jak będzie taka możliwość.

Bo za bardzo nie mogę uwierzyć że 6 kart z rzędu mają jakieś defekty.

1.Jakieś 9xxx problem z BSOD
    2.7800GTX zawieszanie się komputera
    3.8800GT Nieoczekiwane Crashe.
    4.9600GT mrugający obraz
    5.HD4850 Była w gorszym stanie, oddałem do gwarancji.
    6.HD4850 Kolejna karta tylko że mniej błędów.
  • #6 14140357
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14140416
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    ggorgor napisał:
    Mam teorie że moja płyta źle funkcjonuje, wszystkie karty graficzne jakie na niej miałem miały jakieś problemy, postaram się przetestować kartę na innym komputerze jak będzie taka możliwość.

Bo za bardzo nie mogę uwierzyć że 6 kart z rzędu mają jakieś defekty.

1.Jakieś 9xxx problem z BSOD
    2.7800GTX zawieszanie się komputera
    3.8800GT Nieoczekiwane Crashe.
    4.9600GT mrugający obraz
    5.HD4850 Była w gorszym stanie, oddałem do gwarancji.
    6.HD4850 Kolejna karta tylko że mniej błędów.

O ile twoje zakupy to nie są padła bez gwarancji rozruchowej, to wszystkie objawy sugerują uszkodzenie mostka północnego (płyta główna).
  • #8 14140537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 14140999
    ggorgor
    Poziom 8  
    Jeśli to płyta to najwyżej będę miał pretekst do jej wymiany, może wezmę jakieś AMD bo nigdy nie miałem.
    Postaram się przetestować kartę u jakiegoś znajomego
  • #11 14141539
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14144490
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 14145176
    ggorgor
    Poziom 8  
    z tego co czytałem to tylko 30% kart NVIDI było objęte wadliwym GPU
    Ale jak chciałem kupić radeona to nic nie było na temat rzekomej wadliwej struktury GPU.

Jeszce chciałem dodać że jak używałem zintegrowanej grafiki to też coś było nie niepokojącego ( zawieszająca się przeglądarka uprzedzona dwoma mrugnięciami )
  • #17 14146223
    ggorgor
    Poziom 8  
    no to po ptokach. Sprzedam to co mi niepotrzebne i kupie nową płytę główną
  • #19 14154508
    ggorgor
    Poziom 8  
    Kartę sprawdziłem, pokombinowałem. I okazało się że pamięć RAM nawaliła. Zastąpiłem kość i wszystko działa, nie ma żadnych błędów
  • REKLAMA
  • #21 14154621
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 14155033
    ggorgor
    Poziom 8  
    Piotrek Majstersztyk Dlaczego piszesz że HD4850 jest wadliwą serią a potem patrze na twoje posty gdzie polecasz tą kartę. Do tego nie wiem jakim sposobem problem miałby powrócić po tygodniu, najwyżej się zobaczy

Wracając: choć nie znam się dokładnie na komputerach to myślę że RAM miał wpływ na procesor i szynę danych PCIe x16 co przenosiło się na grafikę.

PS: karta działała na innym komputerze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z kartą graficzną ATi Radeon HD4850, w tym artefakty, rozciągnięcia tekstur oraz wywalanie sterowników. Po wymianie karty na nową, problemy częściowo ustąpiły, ale nadal występują. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak zmiana taktowań GPU i RAM, aktualizacja sterowników, formatowanie dysku oraz czyszczenie rejestru. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące potencjalnych uszkodzeń płyty głównej, w tym mostka północnego, oraz GPU. Po dalszych testach użytkownik odkrył, że problemem była uszkodzona pamięć RAM, co po wymianie rozwiązało problemy z kartą graficzną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA