logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A6 C5 2.4 2003 - Migający Check, spadek mocy, błąd podciśnienia hamulca

Audi 2.4 17 Lis 2014 16:20 2931 6
REKLAMA
  • #1 14140235
    Audi 2.4
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam,posiadam Audi a6c5 2.4 benzyna 170 koni,2003r. przebieg 175 tyś. serwisowany.Mój problem polega na tym ,że w czasie jazdy zaczyna migać Check i nagle czuć jakby samochód zaczał zwalniać,tak jakbym wcisnął delikatnie hamulec, w momencie gdy dodaje gazu auto nieche jechać i lekko szarpie ,obroty delikatnie idą wgórę natomiast prędkość stoi w miejscu,po trzech szybkich wcisnieciach pedału gazu dostaje kopa i Check znika,ale nadal po zniknieciu Check'u samochód jest ociężały tak jakby go coś blokowało i wolniej się zbiera jak muł.Byłem dzisiaj u mechanika i po podłączeniu pod kompa wyskoczył mu bład podciśnienia hamulca,mechanik rozłożył ręce nie wiedział gdzie ma szukać skasował błąd i powiedział,że jak znowu wyskoczy to wtedy pomyślimy,a ja nie mam czasu na myślenie tylko chce to zrobić jak najszybciej zanim stanie się coś poważniejszego,dlatego proszę o pomoc,może ktoś miał podobny problem.Pozdrawiam Dawid.
  • REKLAMA
  • #2 14140306
    michal200848
    Poziom 23  
    Ocena: 281
    Sprawdź podciśnienia.
  • REKLAMA
  • #3 14140354
    Audi 2.4
    Poziom 9  
    jak możesz to napisz mi w jaki sposób mogę to zrobić i ewentualnie gdzie mam tego szukać
  • #4 14142673
    michal200848
    Poziom 23  
    Ocena: 281
    Jak zadajesz takie pytanie to nie poradzisz sobie, zaprowadź auto do polecanego warsztatu.
  • REKLAMA
  • #5 14149016
    Audi 2.4
    Poziom 9  
    akurat sobie poradziłem mimo tego że nie mam pojęcia o samochodach wyczyścilem świece bo były zalane zmieniłem filtr paliwa i wyczyściłem wszystkie wężyki przy zaworze N15w tym jeden wymieniłem.Samochód się nie trzęsie,nie szarpie i już się nie dusi ani nie hamuje.Dzięki za podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #6 14149730
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Audi 2.4 napisał:
    wyczyścilem świece bo były zalane zmieniłem filtr paliwa i wyczyściłem wszystkie wężyki przy zaworze N15w tym jeden wymieniłem

Jak Ci się następnym razem takie cuda będą działy, sprawdź włącznik stopu, jest koło pedału hamulca w kabinie.

A i nie rozumiem, jak mogłeś jeździć na "zalanych" świecach.
  • #7 14151091
    Audi 2.4
    Poziom 9  
    nawet nie wiedziałem ,że są zalane ale sprawdziłem ze względu na to ze strasznie szarpał i w zasadzie to nie chciał wogóle jechać ledwo sie toczył.Dzięki za podpowiedz jak bedzie cos podobnego to sprawdze wł. stopu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A6 C5 2.4 z 2003 roku zgłasza problem z migającą kontrolką Check, spadkiem mocy oraz błędem podciśnienia hamulca. Podczas jazdy samochód zwalnia, a przy dodawaniu gazu występuje szarpanie. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego mechanik zidentyfikował błąd podciśnienia, ale nie znalazł konkretnej przyczyny. Użytkownik samodzielnie rozwiązał problem, czyszcząc świece, zmieniając filtr paliwa oraz sprawdzając wężyki przy zaworze N15. Po tych działaniach samochód przestał szarpać i działał prawidłowo. Wskazano również na możliwość sprawdzenia włącznika stopu w przypadku powtórzenia się problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA