logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[DUE] Arduino DUE - Jak zastąpić fizyczny przycisk monitorem szeregowym?

bjeda 17 Lis 2014 23:25 810 3
  • #1 14141921
    bjeda
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Płytkami Arduino bawię się od niedawna dlatego moja wiedza na ich temat nie jest obszerna;)

Mam do Was pytanie. Czy jest możliwość zastąpienia fizycznego włącznika przez monitor szeregowy?

Sprecyzuje o co mi chodzi.
    Na początek jedną nóżke diody chce przyłączyć do wejścia np A0 i przez to wejscie podawać napięcie poprzez wpisanie w monitor szeregowy wartości 1 lub 0.

Kombinowałem coś z użyciem funkcji Serial.begin(9600) ale niestety z marnym skutkiem:(

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #2 14142104
    Malpeczka159
    Poziom 12  
    bjeda napisał:
    Witam,

Płytkami Arduino bawię się od niedawna dlatego moja wiedza na ich temat nie jest obszerna;)

Mam do Was pytanie. Czy jest możliwość zastąpienia fizycznego włącznika przez monitor szeregowy?

Sprecyzuje o co mi chodzi.
    Na początek jedną nóżke diody chce przyłączyć do wejścia np A0 i przez to wejscie podawać napięcie poprzez wpisanie w monitor szeregowy wartości 1 lub 0.

Kombinowałem coś z użyciem funkcji Serial.begin(9600) ale niestety z marnym skutkiem:(

Pozdrawiam!

Możliwość jest, czemu nie tylko poczytaj trochę bo dany pin musisz skonfigurować jako WYJSCIE aby podłączyć diodę. Przykładów jest dużo, nawet w samym Arduino IDE. Polecam analizę blink i tych związanych z Serialem (ASCII table itp.) jak je przeanalizujesz i funkcje w nich takie jak Serial.write(); na przykład to sam wpadniesz jak to zrobić.
  • #4 14143697
    bjeda
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzięki za pomoc Panowie!

Temat można zamknąć
REKLAMA