logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAID0 na Intel Rapid Storage - Jak przenieść kopię posektorową na nowe dyski?

boot212 17 Lis 2014 23:55 1056 2
REKLAMA
  • #1 14141999
    boot212
    Poziom 10  
    Witam!
    Na laptopie miałem w standardzie przez producenta zrobionego RAID0. W pewnym momencie zaczął pokazywać błąd dysku a że dyski już mają 3 lata to postanowiłem je wymienić póki jeszcze system startuje.
    Zrobiłem kopię posektorową obu dysków lecz tak jak się spodziewałem nie zadziałało to zbyt pięknie. RAID działa na kontrolerze sprzętowym Intel Rapid Storage.
    Moje pytanie jest takie, jakim sposobem mogę ożywić tą kopię na nowych dyskach? Wiem że sterownik sprzętowy ma zapisane numery dysków i nie jest tak kolorowo żeby tylko wymienić i działa, ale pomysły niestety powoli mi się kończą a opisów w internecie jest tyle co i użytkowników i nie znalazłem rozwiązania dla mnie.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 14143163
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Robisz sobie na przykład ( Acronis true image ) kopię partycji do pliku , wkładasz nowe dyski do komputera , tworzysz nową macierz raid na tych dyskach i później przywracasz Acronis -em partycje z pliku.
  • #3 14143278
    boot212
    Poziom 10  
    Po przerobieniu kolejnych porcji internetowych porad tak właśnie zacząłem robić, chociaż z uporem maniaka chciałem postawić tamte dyski w jakiś inny magiczny sposób ;)
    Dzięki tak czy inaczej za odpowiedź.
    Temat zamykam.
REKLAMA