logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Allen Bradley micrologix 1400 - brak komunikacji przez LAN

Tomotron 18 Lis 2014 10:06 2043 11
REKLAMA
  • #1 14142488
    Tomotron
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,
    Chciałbym zrobić bacap programu sterownika (o ile nie jest zabezpieczony :)) , ale jest problem z komunikacją.

Z "czystym" sterownikiem mogę się podłączyć przez RS232 bez problemu.

Natomiast z działającym sterownikiem już nie, port jest wykorzystywany do komunikacji z zewnętrznymi czujnikami.
    Pomyślałem, że może podłącze się przez EtherNet, który jest wykorzystywany jest do łączności z panelem.
    Skonfigurowałem RSLinx - wersja 2.57, wybierając "EtherNet/IP driver" ładnie pokazał, że nawiązał komunikację ze sterownikiem (status OK).
    Przechodzę do RSLogix 500 wybieram z połączeń sterownik i otrzymuje komunikat "DiagnosticStatus failed 0x4" Sprawdziłem na XP i 7 ten sam komunikat.
    Proszę o sugestie w jaki sposób podłączyć się do micrologix'a 1400
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14143038
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Poczytaj TUTAJ.

Sprawdź czy masz dobrze skonfigurowany driver, czy wykrywasz prawidłowo sterownik we Who Active.
    Czy jesteś w stanie zrobić Upload do pustego projektu?
  • #3 14143221
    Tomotron
    Poziom 13  
    jam_es napisał:

Sprawdź czy masz dobrze skonfigurowany driver, czy wykrywasz prawidłowo sterownik w Accessible Nodes.
    Czy jesteś w stanie zrobić Upload do pustego projektu?

Nie jestem oblatany w PLC, proszę o wyrozumiałość
    Czy mam dobrze skonfigurowany sterownik tego nie wiem, RSLinx sam wykrył micrologix'a, pięknie się zgłosił swoją nazwą i numerem dodatkowo w statusie pokazuje się "OK" sugerując, że komunikacja powinna działać.
    Gdzie szukać Accessible Nodes ? nigdzie tego nie widzę.

Nie mogę zrobić upload'u ponieważ zaraz jak próbuje wskazać micrologix'a w RSLogix 500 wersja 9.00 (Comms > system comms > AB_ETHIP-1, Ethernet > adres) wyskakuje wspomniany błąd.

Spróbuje zainstalować redirector
  • REKLAMA
  • #4 14159564
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 23
    W rslinx ustaw driver ethernet devices (nie ethernet/ip) wpisz ip sterownika w ustawieniach drivera i spróbuj się połączyć poprzez ten driver. Powinno pomóc.
  • #5 14161691
    Tomotron
    Poziom 13  
    adamac2 napisał:
    W rslinx ustaw driver ethernet devices (nie ethernet/ip) wpisz ip sterownika w ustawieniach drivera i spróbuj się połączyć poprzez ten driver. Powinno pomóc.

Próbowałem :) ale, przy "ethernet devices" zupełnie nie widzi sterownika (oczywiście ip sterownika wpisany prawidłowo). Jutro będę miał więcej czasu, zrobię kolejne podejście.
  • #6 14162323
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Podstawowe pytanie
    1. Jaki jest adres ip sterownika.
    2. Jakie masz ustawienia karty sieciowej.
    3. Czy łączysz się bezpośrednio czy przez jakąś sieć.
    4. Podczas sprawdzania komunikacji RsWho w Rslinx na driverze Ethernet Devices masz urządzenie o adresie ip który wpisałeś jako znak zapytania po czasie przekreślony czerwonym "X"

A teraz wkleje tobie wiedze z Rockwell Knowledgebase sugeruje istnienie dwóch takich samych adresów IP na sieci.

Cause

This error can be caused by a duplicate IP address on the network.
    Solution

Ensure that there are no duplicate IP addresses on the network.

Jeżeli to nie jest przyczyna a wczorajsza rada nie pomogła to zaleca się usunięcie Harmony files z RsLinxa

For 32 bit Systems, C:\Program Files\Rockwell Software\RSCommon
    For 64 bit Systems, C:\Program Files (x86)\Rockwell Software\RSCommon
    Delete Harmony.hrc and Harmony.rsh (you may have Harmony instead of Harmony.rsh). Do not delete HRMYUI.DLL

Zrób wczesniej jakiś backup tych plików i restart kompa
  • REKLAMA
  • #7 14162533
    Tomotron
    Poziom 13  
    adamac2 napisał:
    Podstawowe pytanie
    1. Jaki jest adres ip sterownika.
    2. Jakie masz ustawienia karty sieciowej.
    3. Czy łączysz się bezpośrednio czy przez jakąś sieć.
    4. Podczas sprawdzania komunikacji RsWho w Rslinx na driverze Ethernet Devices masz urządzenie o adresie ip który wpisałeś jako znak zapytania po czasie przekreślony czerwonym "X"

Piszę z pamięci, laptopa nie mam przy sobie.
    1. - 192.168.1.120 (wpisany jest w sterownik i po tym samym adresie wykrywa
    driver "ethernet/ip"
    2. - nic nie konfigurowałem (np. po podłączeniu do router działa internet:))
    3. - odpinam wtyczkę RJ45 od panela i podłączam do laptopa
    4. - zrobię jutro Print Scr, jak się nie uda połączyć. Przy "ethernet/ip" nie było
    przekreślonego X (chyba, że odepnę wtyczkę RJ45 to oczywiście pokazywało
    czerwone X w nazwie sterownika)
    Na driverze "ethernet devices" nie przypominam sobie, co wyświetlał, jutro sprawdzę i wieczorkiem dam znać.
  • Pomocny post
    #8 14162569
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    No to myślę że w tym jest problem że nie działa Tobie połączenie na driverze ethernet devices. Przy łączeniu bezpośrednim nie masz urządzenia sieciowego które nada tobie adres ip.

Jeżeli łączysz się bezpośrednio to ustaw na karcie sieciowej stały adres IP n.p: 192.168.1.10 i maskę 255.255.255.0 resztę zostaw puste.

I wtedy dopiero sprawdź czy wykrywa sterownik. Ponadto warto sprawdzić ping'a
    w menu start:
    1. uruchom
    2. wpisujesz cmd
    3. a później ing 192.168.1.120

Na ethernet / ip ten sterownik nie będzie działał.
  • #9 14162599
    Tomotron
    Poziom 13  
    adamac2 napisał:
    No to myślę że w tym jest problem że nie działa Tobie połączenie na driverze ethernet devices. Przy łączeniu bezpośrednim nie masz urządzenia sieciowego które nada tobie adres ip.

Jeżeli łączysz się bezpośrednio to ustaw na karcie sieciowej stały adres IP n.p: 192.168.1.10 i maskę 255.255.255.0 resztę zostaw puste.

Dzięki, jutro spróbuje i dam znać.
  • #10 14165090
    Tomotron
    Poziom 13  
    adamac2 napisał:

Dziękuje bardzo za pomoc, połączyłem się bez najmniejszego problemu :)

Żeby nie było tak różowo, to sterownik ma założone hasło, cóż spróbowałem...
  • #11 14165201
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Jak dobrze poszukasz to znajdziesz.

W praktyce nie musiałem jeszcze sprawdzać ale wiem że można rozszyfrować sterowniki które są programowane w RsLogix 500
  • REKLAMA
  • #12 14165522
    Tomotron
    Poziom 13  
    adamac2 napisał:
    Jak dobrze poszukasz to znajdziesz.

W praktyce nie musiałem jeszcze sprawdzać ale wiem że można rozszyfrować sterowniki które są programowane w RsLogix 500

Dobrze wiedzieć, że hasło jest do obejścia. Więc jest światełko w tunelu :) dzięki

Hasełko znalezione :D ,bacap oprogramowania zrobiony.
    Nie myślałem, że będzie to aż takie proste.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z komunikacją z kontrolerem Allen Bradley MicroLogix 1400 przez Ethernet, mimo że połączenie przez RS232 działało poprawnie. Po skonfigurowaniu RSLinx i uzyskaniu statusu "OK", wystąpił błąd "DiagnosticStatus failed 0x4" w RSLogix 500. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia konfiguracji sterownika, ustawień karty sieciowej oraz możliwości duplikacji adresu IP. Po kilku próbach i zmianach w konfiguracji, udało się nawiązać połączenie, jednak sterownik był zabezpieczony hasłem, które również udało się obejść, co pozwoliło na wykonanie backupu oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA