logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słabo słyszalny sygnał otwarcia rygla oraz trzaski

mccm 18 Lis 2014 11:39 2070 3
REKLAMA
  • #1 14142691
    mccm
    Poziom 10  
    Witam.

W bloku zamontowany jest domofon firmy Proel z klawiaturą typu KDC2003, ale starszą wersją - na podczerwień. Od jakiegoś czasu domofon na dole buczy oraz sygnał zwolnienia rygla jest słabo słyszalny, występują w nim zakłócenia. Natomiast dźwięk mowy jest poprawny.
    U mnie na górze jest problem z unifonem PC 255 - czasem nie reaguje na naciśnięcia przycisku otwarcia drzwi, trzeba parę razy naciskać, dodatkowo podczas naciskania występują głośne trzaski w słuchawce.

Był serwis - stwierdzili wyłącznie awarię unifonu, centrala po ich regulacji niby działa ok. Czy faktycznie to może być awaria unifonu? Czy sygnał akustyczny zwolnienia rygla zależny jest od unifonu czy od centrali? Do słuchawki podłączone są tylko dwa kable + -.

Dodatkowo często się zdarza, że gdy ktoś wchodzi na dole, u mnie unifon wydaje dźwięk "pyknięcia".
  • REKLAMA
  • #2 14148326
    andziabb
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam! Co Pan rozumie przez
    mccm napisał:
    sygnał akustyczny zwolnienia rygla
    ? Brzęczenie w ryglu jest zależne od rygla, a konkretnie pod jakie napięcie jest podłączony. Rygle podpięte pod napięcie stałe nie brzęczą. Przycisk w unifonie daje tylko napięcie na styk do elektrozaczepu aby się odblokował.

Pozdrawiam
    AC
  • REKLAMA
  • #3 14148409
    mccm
    Poziom 10  
    andziabb napisał:
    Brzęczenie w ryglu jest zależne od rygla

W domofonach cyfrowych PROEL firmy ELF podczas naciskania przycisku otwarcia drzwi na unifonie następuje zwolnienie rygla (nie brzęczy on) i wygenerowanie tonu zwolnienia, czyli po prostu powiadomienie dźwiękowe odtwarzane na linii fonii.
  • #4 14172812
    krzycho legionowo
    Poziom 1  
    "Dodatkowo często się zdarza, że gdy ktoś wchodzi na dole, u mnie unifon wydaje dźwięk "pyknięcia"

Uszkodzony unifon.
REKLAMA