logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel astra 2 1.6 16v Gasnące podświetlenie i kontrolki deski rozdzielczej

misiu15 18 Lis 2014 19:19 2589 8
REKLAMA
  • #1 14143819
    misiu15
    Poziom 11  
    Opel astra 2 1.6 16v. Dzisiaj po odpaleniu silnika wskazówka obrotów opadła zgasło całe podświetlenie deski a żarówki mijania przepaliły nie palią się też pozycje,nie działają el. szyby,działa tylko wentylator a palą się kontrolka poduszek i absu. Po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu zapłony wszystko wraca do normy gdy znowu zapale silnik po dwóch sekundach problem pojawia się. Czy przyczyną może być alternator?zbyt duże napięcie? dodam tylko że był regenerowany 3 miesiące temu. Czy może być inny problem?
  • REKLAMA
  • #2 14143829
    michal200848
    Poziom 23  
    Ocena: 281
    Może to być wina regulatora napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 14143892
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Trzeba zmierzyć napięcie na akumulatorze po odpaleniu silnika. W ten sposób stwierdzisz czy alternator jest OK czy też daje zbyt wysokie napięcie co może powodować problemy które opisujesz.
  • REKLAMA
  • #4 14143928
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3921
    Trzeba oddać do elektromechanika na przegląd, zanim coś "palnie" za grube pieniądze...
    Jakby autor miał pojęcie i jakikolwiek miernik to od razu by coś napisał....
  • #5 14143974
    misiu15
    Poziom 11  
    Miernika nie posiadam to fakt pojęcie jakieś tam mam pierwsze co mi przyszło do głowy to regulator napięcia. Ale tak jak pisałem mechanik dał alternator do regeneracji 3 miechy temu i chciałem się upewnić przed reklamacją czy aby na pewno do niego uderzyć z reklamacją. Czy może to coś innego? Nap. jakiś sterownik
  • REKLAMA
  • #6 14145230
    misiu15
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Ilu amperowy alternator powinien być w tym modelu? Bo po ostatniej wizycie mechanik stwierdził ze mam za słaby do modelu z elektronicznym wspomaganiem (może poprzedni właściciel coś kombinował). I zastanawiam się nad wstawieniem mocniejszego bo faktycznie przy dużym poborze prądu silnik faluje na obrotach.
  • #7 14146987
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Proszę wysłać mi numer VIN auta to rozkodujemy jaki fabrycznie powinien być alternator w tym samochodzie. Chyba że było dokładane jakieś wyposażenie elektryczne typu el. szyby lub grzanie foteli,to wtedy sytuacja się zmieni.
  • #8 14147183
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Mostek w alternatorze poleciał. Pewnie oryginalnie masz 70A, wstaw 100A z 1.8 i będzie po kłopocie. Temat przerabiałem.
  • #9 14200146
    misiu15
    Poziom 11  
    Poleciał regulator napięcia tak jak myślałem. Wstawiłem alternator 100A i po kłopocie silnik trzyma na obrotach przy użyciu naraz kilku urządzeń elek. :D Temat rozwiązany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Opel Astra 2 1.6 16v, gdzie po uruchomieniu silnika występuje spadek obrotów, gaśnie podświetlenie deski rozdzielczej, a także nie działają żarówki mijania i elektryczne szyby. Po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu zapłonu wszystko wraca do normy, ale problem powraca po ponownym uruchomieniu silnika. Użytkownik podejrzewa alternator, który był regenerowany 3 miesiące temu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie regulatora napięcia oraz pomiar napięcia na akumulatorze. Użytkownik dopytał o odpowiednią moc alternatora, co doprowadziło do ustalenia, że oryginalny alternator powinien mieć 70A, a po wymianie na 100A problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA