logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowica termostatyczna - wyciek

sergio8607 19 Lis 2014 10:38 21753 11
REKLAMA
  • #1 14145444
    sergio8607
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Witam,

zapewne opisany problem jest blahy jednak nie daje mi to spokoju, prosze o jego wyjasnienie. W moim mieszkaniu został wymieniony grzejnik na nowy. Grzejnik jest podlaczony od dołu. Wczoraj przypadkowo oparłem się o głowicę termostatyczna swoim ciałem i zauważyłem, że tuż przy glowicy termostatycznej polecialo ciurkiem troszeczkę wody, po czym ustało. Zauwazyłem, że nakrętka znajdująca się przy zaworze termostatycznym i grzejniku (srebrna) nie była do końca zakecona więc ją dokrecilem do oporu. Nastepnie odchylilem glowicę (w taki sam sposób jak wczesniej się o nią oparłem) zeby sprawdzić czy znowu leci woda. Woda już nie leciala. Pytanie dlaczego taka sytuacja zaistniala i czy może to być wadliwy zawór ? Czy dokręcenie nakretki zalatwia temat i mogę spać spokojnie ? Dziękuje z gory za informację.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14145470
    mod22
    Poziom 28  
    Ocena: 312
    Witaj.
    Najprawdopodobniej dokręciłeś śrubunek.
    Ale jest też możliwość że cieknie sam zwór po stronie końcówki termostatycznej.
    Odczekaj kilka godzin i jeżeli nie będzie ciekło to jest ok.
  • #3 14145484
    sergio8607
    Poziom 8  
    Dokręciłem metalową część oznaczona na rysunku i nie cieknie już przez kilka godzin. Woda poleciala malym ciurkiem jak napieralem reką w kierunku prostopadlym do glowicy. Jak przestalem to nie cieklo.
    Jak sprawdzic czy nie cieknie ten zawór?

Głowica termostatyczna - wyciek
  • Pomocny post
    #4 14145569
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Cześć.
    Jeśli dokręciłeś tylko tę część, którą zaznaczyłeś, to raczej nie zlikwidowałeś problemu. Jest to tylko mocowanie samej głowicy do zaworu termostatycznego i nie ma ono bezpośredniej styczności z wodą w układzie. Być może zawór jest poluzowany w gnieździe i dokręcając głowicę dokręciłeś również jego.
    Dlatego dobrze by było, żebyś zdemontował głowicę. Pod nią zobaczysz zawór. Wtedy go dokręć.
    Najlepiej by było, gdybyś przed demontażem zrobił zdjęcie i zaznaczył miejsce wycieku.
    Aha, uważaj przy odkręcaniu głowicy, czy przypadkiem razem z nią nie wykręca się sam zawór, bo wtedy możesz mieć spory problem (wyciek gigant).
  • REKLAMA
  • #5 14145593
    sergio8607
    Poziom 8  
    To może lepiej nie ruszać już tego skoro nie cieknie ? Hmm ??
  • REKLAMA
  • #6 14145648
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    sergio8607 napisał:
    To może lepiej nie ruszać już tego skoro nie cieknie ? Hmm ??

sergio8607 napisał:
    Czy dokręcenie nakretki zalatwia temat i mogę spać spokojnie ?

W demokracji możesz zrobić wg uznania :-). Ale pewności, że w jakimś nieoczekiwanym momencie nie zacznie cieknąć nie masz. Co prawda może być tak, że dokręcając głowicę dokręciłeś zawór, ale jak niechcący pokręcisz głowicą poza opór, to znów go możesz poluzować.
    Ja bym to sprawdził dla świętego :twisted: spokoju.
  • REKLAMA
  • #7 14145655
    sergio8607
    Poziom 8  
    OK. Czy przez takie coś moze zostać zalane ? czy jest to conajwyzej mały wyciek ?
  • #8 14145849
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    sergio8607 napisał:
    Czy przez takie coś moze zostać zalane ?

jak woda wycieka to może coś zalać...
    FOSGEN1 napisał:
    Aha, uważaj przy odkręcaniu głowicy, czy przypadkiem razem z nią nie wykręca się sam zawór, bo wtedy możesz mieć spory problem (wyciek gigant).

Chyba, że chodziło Ci o ten fragment.. Przed przystąpieniem do robót najlepiej zamknij oba zawory pod grzejnikiem. Wtedy tylko trochę wody Ci wyleci.
  • #9 14145867
    sergio8607
    Poziom 8  
    Chodzi mi o to czy jak mam teraz przykręcone to w taki sposób (teraz woda nie leci) to czy może się to w jakiś niekontrolowany sposób rozszczelnić i zalać mieszkanie?
  • #10 14145879
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    A wiesz jak nie wiesz?
    Teoretycznie samo się nic nie robi, ale jeśli masz lichutko poskręcane, to w każdej chwili na skutek jakiegoś dotknięcia czy poruszenia może się to stać. A jak poruszysz i wyjdziesz z domu?
    Jak mówiłem, zawsze lepiej sprawdzić i zrobić porządnie. Roboty niewiele, a korzyść może być spora.

Zrób Waść jak uważasz. Pozdrawiam.
  • #11 14145914
    sergio8607
    Poziom 8  
    A jak dokręcić tą wkładkę?
  • #12 14147225
    sergio8607
    Poziom 8  
    Witam,

zawolalem dzisiaj tego znajomego ktory zakladal nowy grzejnik i okazalo się ze po zdjeciu glowicy zawór wbudowany w grzejnik nie był do konca dokrecony. Zawór zostal dokrecony i zalozono glowice termostatyczna, nic nie cieknie. Rzeczywiscie przy zdejmowaniu glowicy trzeba troche uwazac bo mozna odkrecic zawor i wtedy woda leci.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wycieku wody z głowicy termostatycznej po wymianie grzejnika. Użytkownik zauważył, że woda wyciekała przy głowicy, co mogło być spowodowane niedokładnym dokręceniem nakrętki zaworu termostatycznego. Po dokręceniu nakrętki wyciek ustąpił, jednak pojawiły się wątpliwości co do stanu zaworu. Użytkownicy sugerowali, aby sprawdzić dokręcenie samego zaworu pod głowicą, ponieważ to mogło być źródłem problemu. Ostatecznie, po konsultacji z fachowcem, okazało się, że zawór był niedokładnie dokręcony, co zostało naprawione, a wyciek ustąpił.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA