logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek wody z odpowietrznika grzejnika żeliwnego przy zakręconym kaloryferze

sppiecka 21 Mar 2022 06:27 1689 2
REKLAMA
  • #1 19941323
    sppiecka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.

Około 2 tyg. temu zauważyłem ślad wody na odpowietrzniku na grzejniku żeliwnym. Dosłownie kropla. Myślałem, że to normalna sprawa i było trochę powietrza na kaloryferze. Przez kilka dni nie było widać śladów wody. Jednak w ten weekend znów zauważyłem, że z odpowietrznika wycieka woda. Nie są to jakieś mega ilości.

Dodam, że woda jest tylko widoczna przy zakręconym (zimnym) kaloryferze. Przy odkręconym (ciepłym) nic się nie dzieje.

Czy to normalna sytuacja?
  • REKLAMA
  • #2 19941417
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    sppiecka napisał:
    Dodam, że woda jest tylko widoczna przy zakręconym (zimnym) kaloryferze. Przy odkręconym (ciepłym) nic się nie dzieje.

Przy ciepłym woda odparowuje, ewidentnie odpowietrznik ma jakieś zabrudzenia lub ma wyrobiony zaworek /taka iglica/.
    Dobrym zwyczajem było montowanie zaworu przed odpowietrznikiem, można go zakręcić i wyczyścić odpowietrznik, lub wymienić na nowy.
    ps. rozumiem, że mówimy o odpowietrzniku typowym, a nie o zaworku z tyłu grzejnika :D
  • #3 20006415
    sppiecka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wyciek wody z odpowietrznika grzejnika żeliwnego przy zakręconym kaloryferze

Woda cieknie z tego górnego "gwintu". Czy tam przypadkiem nie powinno być jakiejś nakrętki?
REKLAMA