logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić reflektometr FARUN FS 264 na pomiar SWR/Moc dla całego pasma KF?

oster7 24 Lis 2014 11:12 3123 4
REKLAMA
  • #1 14160438
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    W jaki sposób przerobić ten reflektometr aby miał zakres pomiaru SWR/Moc na całe pasmo KF, a nie tylko na pasmo CB?
  • REKLAMA
  • #2 14161183
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    Witam. Co pokazuje w tej chwili na sztucznym obciążeniu na pasmach KF? Przeważnie jest tak że niżej pracuje poprawnie, gorzej to wygląda jeśli chciał byś mierzyć wyżej, a nie niżej jak w tym przypadku. Jeśli faktycznie pokazuje herezje to trzeba zmienić sprzęgacz kierunkowy. Sprzęgacz to najważniejszy element reflektometru i raczej wolał bym zrobić od podstaw cały reflektometr na zakres KF aniżeli babrać się w przeróbki zwłaszcza że wiele możliwości do przeróbek nie ma. Zmieniając sprzęgacz to praktycznie zmiana całego reflektometru, bo pozostanie tylko obudowa i wskaźnik. Pozdrawiam
    Ps.

Daj fotki wnętrza, ale przypuszczam że sprzęgacz jest zrobiony na laminacie, a nie na rdzeniu tak jak w bardziej profesjonalnych przyrządach tego typu.
  • REKLAMA
  • #3 14161538
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    kriss51 napisał:
    Witam. Co pokazuje w tej chwili na sztucznym obciążeniu na pasmach KF? Przeważnie jest tak że niżej pracuje poprawnie, gorzej to wygląda jeśli chciał byś mierzyć wyżej, a nie niżej jak w tym przypadku. Jeśli faktycznie pokazuje herezje to trzeba zmienić sprzęgacz kierunkowy. Sprzęgacz to najważniejszy element reflektometru i raczej wolał bym zrobić od podstaw cały reflektometr na zakres KF aniżeli babrać się w przeróbki zwłaszcza że wiele możliwości do przeróbek nie ma. Zmieniając sprzęgacz to praktycznie zmiana całego reflektometru, bo pozostanie tylko obudowa i wskaźnik. Pozdrawiam
    Ps.

Daj fotki wnętrza, ale przypuszczam że sprzęgacz jest zrobiony na laminacie, a nie na rdzeniu tak jak w bardziej profesjonalnych przyrządach tego typu.

Hi !

Problem w tym że ja nie mam tego reflektometru jest na All..... za 115 zl i ktoś mi mówiił że w prosty sposób mozna zrobić na 0-30 ale nie podał jak :-(
    no i tyle wiem
  • REKLAMA
  • #4 14161766
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

oster7 napisał:
    ...l i ktoś mi mówiił że w prosty sposób mozna zrobić na 0-30 ale nie podał jak no i tyle wiem

-- Ktoś komuś coś ale nie wiadomo kto lecz wiadomo, że jak nic nie wiadomo to znaczy, że wiadomo -- :D

Ten miernik krzyżowy nie do końca jest wierny w tych wskazaniach.
    Bardzo często zaniża pomiary co dla oka jest super ale dla tzw. "prawdy pomiarowej" jest błędem.
    Przyrząd słaby i bardzo zależny od podawanej mocy z nadajnika - brak kalibracji to poważny błąd.

Spokojnie możesz przyjąć, że FS-264 mierzy w zakresie od około 2MHz do 50MHz prawnie w każdym modelu.

Napisy, że pomiar w paśmie CB (26-30 MHz) to typowy "chłyt markietingowy". :D
    Wiadomo, że głównie kupują to użytkownicy pasma CB bo inny hobbysta już poważnie zastanowi się nad jego zakupem. :!:

Pozdrawiam.
  • #5 18960935
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    oster7 napisał:
    W jaki sposób przerobić ten reflektometr aby miał zakres pomiaru SWR/Moc na całe pasmo KF, a nie tylko na pasmo CB?

Wiem, ze "stary kotlet" ale przeróbka prosta i funkcjonalna : http://www.sp9hvw.info/swr-meter-fs-264-modyfikacja/
REKLAMA