logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

K-SWR-222P reflektometr – jak używać bocznego pokrętła i antenki, instrukcja PL

neutralizator 30 Gru 2005 08:35 4088 8
REKLAMA
  • #1 2129305
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Moje pytanie jest zapewne banalne, ale każdy kiedyś zaczyna się w coś bawić i musi popytać...Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak się poprawnie posługiwać tym sprzętem ? Konkretnie chodzi mi o pokrętło umieszczone z boku...do czego służy i jakie wskazania powinny być na wskaźnikach...a taka malutka antenka którą wkręca się z boku do czego jest przeznaczona ? A może ma ktoś instrukcję obslugi po polsku do tego sprzętu ?
  • REKLAMA
  • #2 2129425
    SQ5AAM
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jeżeli to taki reflektometr - http://www.norad.dk/danita/222p-u.htm

1) - ustaw przełącznik w pozycje FWD

2) - uruchom nadanik i ustaw pokrętło tak aby wskazówka wychyliła sie na koniec skali (SET).
    3) Nastepnie przełącz przełącznik w pozycje REF i odczytaj SWR

Jak zauwazyłes miernikiem mozna wykonac jednocześnie 2 pomiary.
    Lewy wskażnik wskaże Ci moc jaka jest wysyłana przez Twoje radio.

Chyba jasno wszystko objaśniłem
  • REKLAMA
  • #3 2133383
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    właśnie tego mi trzeba było...bardzo rzeczowy i zwięzły opis użytkowania...serdeczne dzięki
  • #4 2135139
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Mam pytanie czy ktoś sprawdził czy ten reflektometr naprawde jest do 150Mhz? Jest to dlamnie bardzo ważne! Prosze o odpowiedz...
  • #5 2589111
    kapo
    Poziom 2  
    Ale do czego jest antenka .
  • REKLAMA
  • #6 2589185
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    "Antenka" to taki "niby-wskaźnik" natężenia pola w.cz. - do niczego nie przydatne w praktyce.
  • REKLAMA
  • #7 2589351
    kapo
    Poziom 2  
    Ale skoro jest to jak morzna sprawdzić czy działa
  • #8 2590346
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Kol.Kapo.. Przelacznik na FWD, potencjometr na max czulosc,postawic na dachu samochodu kolo ant CB ok 0.5 m i nacisnac PTT, powinien sie wychylic wskaznik,to takie szybkie sprawdzenie czy nadajnik dziala,jakis specjalnych logicznych wnioskow z tego mierzenia wyciagnac sie nie da...powodzenia Adam
  • #9 2591748
    kapo
    Poziom 2  
    Dziękuje za wyjaśnienie mi tej kwestii , mam ten miernik od sześciu miesięcy i za każdym razem kiedy dostrajałem jakąś antenę zastanawiałem się jak i co mogę zmierzyć tym drucikiem .Jednym słowem , ten piękny drucik to zwykły gadżet .Gadżet dla amatorów takich jak ja i wielu początkujących.

Podsumowanie tematu

✨ Reflektometr K-SWR-222P służy do pomiaru współczynnika fali stojącej (SWR) oraz mocy nadawanej przez radio. Obsługa urządzenia polega na ustawieniu przełącznika w pozycję FWD, uruchomieniu nadajnika i regulacji bocznego pokrętła (potencjometru) tak, aby wskaźnik wychylił się do końca skali (SET). Następnie przełącza się na pozycję REF, aby odczytać wartość SWR. Lewy wskaźnik pokazuje moc wysyłaną przez radio. Mała antenka wkręcana z boku jest wskaźnikiem natężenia pola wysokiej częstotliwości (w.cz.), jednak w praktyce jest to gadżet o ograniczonym zastosowaniu, służący jedynie do szybkiego sprawdzenia działania nadajnika, np. poprzez obserwację wychylenia wskaznika przy nadawaniu w pobliżu anteny CB. Nie jest to narzędzie do precyzyjnych pomiarów. Pojawiły się również pytania dotyczące zakresu częstotliwości pracy reflektometru, zwłaszcza czy rzeczywiście działa do 150 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA