logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padł BIOS ASRocK Z87 xtreme4 .

ardemov 24 Lis 2014 11:24 1782 4
REKLAMA
  • #1 14160462
    ardemov
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem z płytą ASRock Z87 Extreme4 ściągnałem BIOS ze strony producenta Link,
    to trzecia pozycja od góry. Postępowałem zgodnie z instrukcją, jednak po akceptacji, by zrestartować system procedura nie została ukończona. Po zrestartowaniu systemu pojawia mi się tylko główne logo Asrocka z opcjami do wyboru, jednak żadna nie dziala, nic nie idzie wybrać z klawiatury. Reset też nic nie dał (przyciskałem ten przycisk na płycie), w końcu byłem zmuszony przestawic zworki, aby przejść na zapasowy BIOS.

Czy idzie jakoś wgrać nowy BIOS i zastąpić nim ten uszkodzony? Wolałbym mieć wszystko tak jak było czyli dwie sprawne kości z BIOS-em.

Myślałem o tym aby wejść do BIOS-u, przestawić zworki ponownie na ten uszkodzony, ściągnąć nowy BIOS i załadować ponownie, czy tak można?
    Proszę, doradźcie coś.
  • REKLAMA
  • #2 14160623
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    W instrukcji do płyty, na stronie 95 jest taka pozycja - Secure Backup UEFI - jak dobrze rozumiem można w ten sposób skopiować zawartość jednej kości na drugą.
  • REKLAMA
  • #3 14160695
    ardemov
    Poziom 9  
    Czyli wchodze do biosu właczam te opcje i gotowe
    czy trzeba najpierw przestawic zworki na płycie aby był ustawiony na pierwsza kosc z uwalonym biosem i wtedy dopiero załaczyc zrobienie kopii biosu
  • REKLAMA
  • #4 14160725
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Jak dobrze rozumiem trzeba uruchomić komputer ze sprawnego UEFI a uruchomienie tej opcji spowoduje przekopiowanie do niesprawnej kości (tej, z której nie uruchamiasz komputera).
  • #5 14160829
    ardemov
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak mi poradziłeś.
    Pomogła opcja Secure backup UEFI, trzeba tylko poczekać nieco dłużej, aż logo Asrock zniknie i nastąpi wczytywanie biosu i jego zapisanie.
    Potem tylko przestawienie zworek na kość A i sprawa załatwiona.
    Ciesze się, że mam znowu sprawne obydwie kości.
    Swoją drogą dobra taka opcja z zapasowym biosem. :)
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
REKLAMA