logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Re: Dysk WD My Passport 1 TB chodzi strasznie wolno

Xeni 26 Lis 2014 09:14 1338 16
REKLAMA
  • #1 14166414
    Xeni
    Poziom 9  
    Witam,

jestem nowy na forum i proszę o pomoc, mam problem z dyskiem. Na początku nie widział go system, teraz go widzi ale chodzi bardzo wolno. Nie mogę praktycznie nic skopiować, aby go sformatować, a mam na nim parę rzeczy które chciałbym zachować. Poczytałem trochę na forum, zainstalowałem program Crystal Disk Info( wersję Shizukę, bo podstawowa nie działała), screena dołączam poniżej. Chciałem zrobić kopię programem DMDE ale nie mam wolnego 0.5 TB miejsca na dysku, po prędkości działania dysku pewnie trwałoby to 2 tygodnie. Czy po screenie można zdiagnozować czy da się coś z tym dyskiem zrobić czy oddać go na gwarancji??
    Z góry dziękuję za pomoc

Re: Dysk WD My Passport 1 TB chodzi strasznie wolno
  • REKLAMA
  • #3 14166423
    Xeni
    Poziom 9  
    To jaki jest powód tego że chodzi on strasznie wolno?

"Atrybut ID 01 ( 01 )
    Raw Read Error Rate
    Atrybut ten zależy od ilości błędów odczytu i stanu powierzchni dysku, wskazuje na częstość sprzętowych błędów odczytu, które wystąpiły podczas odczytu danych z powierzchni dysku. Wysokie wartości wskazują na problem z powierzchnią dysku lub głowicami odczytu/zapisu.
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej) " u mnie bierząca jest 200, a próg to 51.
    Czy format może poprawić działanie dysku?
  • #4 14166426
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Ale w Twoim przypadku wartość atrybutu 01 jest prawidłowa ponieważ wynosi 0 "zero", ponadto żaden krytyczny atrybut nie został zarejestrowany.
    Xeni napisał:
    Czy format może poprawić działanie dysku?

Według SMART dysk jest w 100% sprawny.

sPeRaCz.PL napisał:
    Profilaktycznie pokaż screen zakładek "Przegląd" oraz "SMART" z Hard Disk Sentinel
    http://www.harddisksentinel.com/license/hdsentinel_pro_topwaresale_440.zip
  • REKLAMA
  • #5 14166467
    Xeni
    Poziom 9  
    Znowu woła czy zrobić formata, a HD Sentinel niby zainstalowany, w Menadżerze zadań w procesach widnieje jako uruchomiony, ale aplikacji nie widzę

Dodano po 1 [minuty]:

Po wypięciu dysku Sentinel się uruchomił, jak da radę zaraz wrzucę screeny

Dodano po 49 [minuty]:

Po 20 minutach "mielenia" zaskoczył dysk i udało się uruchomić Sentinela, screeny poniżej

Re: Dysk WD My Passport 1 TB chodzi strasznie wolno Re: Dysk WD My Passport 1 TB chodzi strasznie wolno

Jeżeli wszystko jest ok w czym jest problem? próbowałem na 5 różnych komputerach wszędzie chodzi BARDZO wolno...
  • #6 14166623
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Raport z Hard Disk Sentinel jednoznacznie potwierdza, że dysk jest w doskonałym stanie, w 100% sprawny technicznie.

1. Podaj pełną specyfikację komputera do którego podłączasz dysk (uwzględnij markę oraz moc zasilacza).
    2. Uruchom dowolną dystrybucję live linuksa i sprawdź funkcjonowanie dysku
  • REKLAMA
  • #7 14166657
    Xeni
    Poziom 9  
    Jak pisałem wcześnie sprawdzałem na różnych komputerach ( laptop i 4 stacjonarne), mogę sprawdzić na jeszcze paru, ale pewnie wszędzie to samo. Ubuntu może być, bo powiem szczerze nie znam się wcale na linuksie
  • REKLAMA
  • #8 14166666
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Tak. Ubuntu może być.

Kabel USB do podłączania dysku sprawny ?
  • #9 14166715
    Xeni
    Poziom 9  
    Kabel wymieniłem na inny i dalej to samo, dysk mam od roku i wcześniej nie sprawiał problemów, ściągam Ubuntu, obraz należy wypalić na płytkę czy wystarczy Deamon Tools?
  • #10 14166724
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Oczywiście należy nagrać na płytę lub przygotować bootowalny pendrive.
  • #11 14166828
    Xeni
    Poziom 9  
    Dziwna sprawa, przez 5 minut działał poprawnie, transfer 20 Mb/s teraz znowu spadł do 300 kb/s... w czym tkwi szkopuł??
  • #13 14166856
    Xeni
    Poziom 9  
    Cały czas w trakcie roku użytkowania? Różnie a to 3.0 a to 2.0. Dziś podczas tych wszystkich prób, szczerze mówiąc nie wiem jakie wejście jest w tym stacjonarnym na panelu przednim, w każdym razie dziś na tym samym wejściu. Zacząłem się zastanawiać czy nie jest to wina gniazda w dysku, może być taka ewentualność?
  • Pomocny post
    #14 14166870
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Masz możliwość wymontowania tego dysku z obudowy i podłączenia go bezpośrednio pod SATA ?
  • #15 14166874
    Xeni
    Poziom 9  
    Dysk jest na gwarancji, nie utracę gwarancji jak go rozkręcę?

Dodano po 21 [sekundy]:

Możliwość podłączenia mam
  • Pomocny post
    #16 14166875
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Utracisz... dlatego zapytałem się czy masz możliwość.
  • #17 14166907
    Xeni
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za szybką pomoc i wyczerpujące informacje! Oddaje dysk do sklepu niech się martwią
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WD My Passport 1 TB, który działa bardzo wolno, mimo że system go rozpoznaje. Po zainstalowaniu Crystal Disk Info i Hard Disk Sentinel, wyniki wskazują, że dysk jest technicznie sprawny, jednak transfer danych jest znacznie poniżej normy. Użytkownik próbował różnych komputerów oraz wymienił kabel USB, ale problem nadal występuje. Zasugerowano przetestowanie dysku na systemie Linux oraz sprawdzenie połączenia SATA, jednak użytkownik obawia się utraty gwarancji po otwarciu obudowy. Ostatecznie zdecydował się oddać dysk do sklepu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA