logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować wysechnięty kondensator w module MOOVO XA432?

lukicube 26 Lis 2014 21:38 4632 8
  • #1 14168575
    lukicube
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, ten temat był już poruszany problem dotyczy uszkodzonego modułu sterującego bramą MOOVO XA432. Wiem że wysechł kondensator w zasilaczu tego modułu i w wyniku tego wystrzelił scalak na którym jest ten zasilacz zrobiony. Scalak ma oznaczenie IR2153s ale nie wiem który to kondensator wysechł a nigdzie nie mogę schematu dostać do tego modułu bardzo bym był wdzięczny za pomoc. Do tematu dołączam fotkę na której oznaczony jest scalak który wystrzelił.

Jak zidentyfikować wysechnięty kondensator w module MOOVO XA432?
  • #3 14170897
    lukicube
    Poziom 2  
    Wojtek ja wiem że ten oznaczony kółeczkiem scalak to IR2153s ale nie wiem który to kondensator wysechł a nigdzie nie mogę schematu dostać. Już raz wymieniłem scalak i znowu wystrzelił bo nie wymieniłem kondensatora który jest za to odpowiedzialny, patrzyłem który jest napuchnięty ale wszystkie wyglądały na oko ok.

Dodano po 2 [sekundy]:

Wojtek ja wiem że ten oznaczony kółeczkiem scalak to IR2153s ale nie wiem który to kondensator wysechł a nigdzie nie mogę schematu dostać. Już raz wymieniłem scalak i znowu wystrzelił bo nie wymieniłem kondensatora który jest za to odpowiedzialny, patrzyłem który jest napuchnięty ale wszystkie wyglądały na oko ok.
  • #4 14175996
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    To wymieniasz wszystkie podejrzane - proste. Tylko zamontuj coś porządnego, nawet może być z demontażu od młodego sprzętu.
  • #5 14198712
    lukicube
    Poziom 2  
    Wiem że wymiana wszystkich na pewno pomoże ale na przyszłość chciał bym jednak wiedzieć który to ten właściwy bo jak sytuacja się powtórzy nie chciał bym znowu wszystkich wymieniać. Więc jeśli ktoś miał ten problem i wie jak go rozwiązać niech pisze.
  • #6 16714018
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    A nie wystrzelił jeszcze tranzystor ten pierwszy przy scalaku (obydwa są P7NK40Z)
    Mam ten sam problem. No i kondensatory te 4szt. czy dwa po niskim?
  • #7 16714434
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    maly_13 napisał:
    No i kondensatory te 4szt. czy dwa po niskim?

Kondensatory z założenia wymieniasz wszystkie - jeśli tak jak założyciel tematu masz problem z wykonaniem pomiarów. Koszt groszowy i święty spokój na kolejne lata.
    Tranzystory i mostek to sprawdzenia - obstawiam, że gdzieś masz zwarcie.
  • #8 16730690
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Ostatnio znajomy poprosił mnie o naprawę napędu Moovo. Okazało się, że walnięty jest zasilacz (wygląda, że ten typ tak ma). Też był spalony scalak.
    Stwierdziłem, że naprawa jest bez sensu. Kupiłem za 100zł 10A zasilacz 12V i problem rozwiązany.
  • #9 19716902
    pawlopawlo40
    Poziom 5  
    Moja brama to ln432e po burzy spalona plytka zasilacza. Rozebrana centrala sterujaca plytka zasilacza wymontowana i podlaczylem prostownik- 13v 2,5A. Elektronika sterujaca zadziałała naprzemienne mrygniecia diody zielonej i czerwonej po czym mryganie czerwonej około raz na sekundę. Proba jazdy slychac przekaznik ale silnik nie rusza za mala moc prostownika. Kupilem zasilacz do led 12v 240W i uklad nie działa, dioda czerwona mryga jak szalona to samo na zakupionym zasilaczu polecanym w innych tematach mean well edr 120-12 {12v 10A}W postach znalazlem info iz orginalny zasilacz podaje 17v do elektroniki by ladowac akumulator awaryjny wiec podlaczylem stary zasilacz od laptopa 19V i 3.85A i brama zadziałała z minimalna predkoscia no ale znaczy sprawna. Gdzie wpiąć polecany na forum zasilacz 12v 10A by układ działał poprawnie. Gdy wpinam go w kostke na plytce sterowania w którą wpięte byly kable płytki zasilającej objawy są jakby napiecie było zbyt niskie dioda czerwona bardzo szybko mryga jak przy zaniku zasilania po odlaczeniu zasilacza 19v.

Ostatecznie zastosowałem zasilacz mean well hdr-150-15 z podniesionym napięciem do max ok 19v i brama działa prawidłowo. Zasilacz po podcieciu obudowy centrali mieści się w obudowie napędu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym modułem sterującym bramą MOOVO XA432, w którym wysechł kondensator w zasilaczu, co doprowadziło do uszkodzenia scalaka IR2153s. W odpowiedziach sugerowane jest wymienienie wszystkich podejrzanych kondensatorów, nawet jeśli na oko wyglądają na sprawne. Inni użytkownicy podkreślają, że warto sprawdzić również tranzystory oraz mostek prostowniczy, a w przypadku poważnych uszkodzeń, rozważają zakup nowego zasilacza. Wskazano również na problemy z zasilaczami, które mogą nie dostarczać odpowiedniego napięcia do elektroniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA