logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adaptacja wyczyszczonej przepustnicy Mitsubishi Colt CZ3 ,silnik 1,1 -2005

mcrec 28 Lis 2014 13:27 10791 10
REKLAMA
  • #1 14173053
    mcrec
    Poziom 9  
    Witam , czy jest możliwa ,we własnym zakresie adaptacja przepustnicy po wyczyszczeniu...?Czy konieczna wizyta w ASO?-300zł
    Dodam ,że autko/zimne/ po uruchomieniu przez chwilkę łapie 2000 rpm , po chwili spadają do 1500 , potem już w miarę nagrzewania obroty spadają ,tak że na wolnych 800 /min.
    Ale właśnie w okresie nagrzewania / 2-5 min / ,szczególnie widoczne podczas toczenia się na luzie widoczne jest falowanie 1200-1600 rpm.
    Dzieje się to tylko rano , kiedy silnik zimny.W ciągu dnia , nawet po postoju i wystudzeniu już tego nie ma - wszystko jakby poprawnie.../żadne lampki...a szczególnie ta pomarańczowa się nie zapala.../
    Jest na to jakaś rada , pomysł?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16821961
    sspawlik
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Udało Ci się naprawić problem? Mam to samo i nie wiem czy tak powinno być?
  • REKLAMA
  • #3 16824283
    mcrec
    Poziom 9  
    Witam ,jednoznacznie nikt mi nie odpowiedział.Były sugestie serwisowe ,że wgrać nowy soft, inni pisali ,że nie trzeba .Ja ściągnąłem dolot,wypsikałem sprayowym środkiem ,wyczyściłem i ...objawy ustąpiły.
  • #4 16824301
    sspawlik
    Poziom 11  
    Możesz dokładnie opisać co wyczyściłeś? Ja czyściłem przepustnice, map sensor. Dolot to tylko kawałek plastiku + obudowa filtra oraz gumowy wąż. Wydaje się być czysty. Robiłeś jakąś adaptacje? Jakimi środkami czyściłeś?
  • REKLAMA
  • #5 16824304
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    sspawlik napisał:
    Mam to samo i nie wiem czy tak powinno być?

Tak. Nie szukaj dziury w całym.
  • #6 16824309
    sspawlik
    Poziom 11  
    To nie jest normalne zachowanie pracy silnika na ssaniu, aby tak szalały obroty! Warto to zlokalizować i usunąć, skoro inni nie mają problemu a ja mam to chcę go usunąć.
  • #7 16824340
    mcrec
    Poziom 9  
    szwagros napisał:
    sspawlik napisał:
    Mam to samo i nie wiem czy tak powinno być?

Tak. Nie szukaj dziury w całym.

To nie jest normalne.

Dodano po 5 [minuty]:

sspawlik napisał:
    To nie jest normalne zachowanie pracy silnika na ssaniu, aby tak szalały obroty! Warto to zlokalizować i usunąć, skoro inni nie mają problemu a ja mam to chcę go usunąć.

Czyściłem...no nie pamietam dokładnie nazwy ,ale to był zwykły spray odtłuszczający.Sciągałem tylko rurę ,bez rozłaczania jakichkolwiek złaczy .Od tego czasu minęło juz prawie 3 lata,córka śmiga Coltem bez problemów.
  • REKLAMA
  • #8 16824370
    sspawlik
    Poziom 11  
    Kurcze, też to robiłem, niby wszystko jest czyste, w takim bądź razie może wygląda to na jakieś lewe powietrze które zakłóca ssanie? Tylko nie wiem jak to zlokalizować? Wszystko mam po dokręcane, nie widać przetarć czy pęknięć przewodów. Rozumiem że ostatecznie na zimnym silniku podczas ssania obroty masz już stabilne i nic nie szaleją i nie falują podczas toczenia się auta?
  • #9 16824476
    mcrec
    Poziom 9  
    Póki co ,gra.Obroty nie falują .Popytaj na forum Colta lub u Mitsumaniaków.
  • #10 16824502
    sspawlik
    Poziom 11  
    Szukałem tam i próbowałem bez efektu :(.
    Proponowali wymienić soft, wyczyścić przepustnice lub wymienić, wymiana czujnika temperatury oraz faz rozrządu, świece, lewe powietrze - i szczerze nic nie pomogło u osób który mają podobny problem. Oblukam jeszcze raz dolot, ale nie mam nadziei już :( - czyli w serwisie nic Ci nie wgrywali, żadnych błędów nie miałeś i adaptacji przepustnicy w żaden sposób nie robiłeś, nie czyściłeś przepustnicy czy map sensora?
  • #11 16824768
    mcrec
    Poziom 9  
    W serwisie nie byłem.Byłem u nieserwisowych diagnostyków - sugerowali niesprawnośc jednej z cewek.Ale niczego i tak nie wymieniałem

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem adaptacji przepustnicy w Mitsubishi Colt CZ3 z silnikiem 1,1 po jej wyczyszczeniu. Użytkownik zauważył niestabilne obroty silnika (2000 rpm, spadające do 1500 rpm) podczas rozruchu na zimno, co ustępuje po nagrzaniu silnika. Inni uczestnicy forum sugerowali, że problem może wynikać z "lewego powietrza" lub konieczności wgrania nowego oprogramowania. Użytkownik, który wyczyścił przepustnicę i dolot, zauważył poprawę, a obroty silnika stały się stabilne. Wskazano również na możliwość wymiany czujników oraz sprawdzenia układu dolotowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA