logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 502 - buczenie na jednym kanale, drugi martwy, STK grzeje się mocno

kogi112 28 Lis 2014 20:29 1959 3
REKLAMA
  • #1 14174243
    kogi112
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam.
    Niestety jako niewprawiony pasjonat elektroniki zabrałem się za modyfikacje Diory WS 502.
    Zgodnie z poradnikiem z elektrody wymieniałem kondensatory i rezystory.
    Wszystko było OK.
    Zacząłem majstrować w okolicy hybrydy STK i zaczęły się schody:
    wymieniłem C503 i C504 na rezystory 1K a w miejsce rezystorów R501 i R502 wstawiłem kondensatory elektrolityczne 2.2uF no i niestety wzmacniacz po tej modyfikacji padł.
    Jeden kanał buczy, STK mocno się grzeje a żeby było tego mało pali największy kondensator filtrujący 2x4700.
    Proszę o pomoc w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 14174271
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    1. Uszkodzenie kondensatora w zasilaczu nie ma związku z tym pseudo tuningiem.
    2. Trzeba zacząć od jego wymiany, chociaż określenie "pali" jest co najmniej dziwne.
    3. Jeśli po wymianie w/w dalej będzie buczał ten kanał to STK nadaje się na breloczek dla dziecka.

Na ten moment to tyle.
  • REKLAMA
  • #3 14174362
    kogi112
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Teraz STK się już nie grzeje, poprawiłem luty, poszukałem ewentualnych zwarć. Jednak kanał jeden nadal buczy, drugi jest martwy. Jest jakaś możliwość aby sprawdzić czy STK jednak działa ? podpiąć sygnał jakoś "na pająka" ?
  • #4 14174398
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    kogi112 napisał:
    Teraz STK się już nie grzeje, poprawiłem luty, poszukałem ewentualnych zwarć. Jednak kanał jeden nadal buczy, drugi jest martwy. Jest jakaś możliwość aby sprawdzić czy STK jednak działa ? podpiąć sygnał jakoś "na pająka" ?

Zabierasz się za tuning i nie wiesz jak się sprawdza wzmacniacz ?
    Miałeś najpierw wymienić kondensator w zasilaczu, cudem ozdrowiał ?
    STK może się nie grzeje bo odłączyłeś kolumny, wtedy może się nie grzać pomimo tego że jest spalony.
    Da się podpiąć na pająka tylko w tym momencie nie widzę sensu, wystarczy ściągnąć datasheet układu STK i wiedzieć co się czyta..
REKLAMA