logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterowania silnikiem 3-fazowym z trzema przyciskami: prawo, lewo, stop

piotrek_merc 07 Maj 2005 18:03 2075 5
REKLAMA
  • #1 1470338
    piotrek_merc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    potrzebuje schematu zeby to zrealizawać, najlepiej za pomacą trzech przełączników(przycisków), polegało by to na pracy silnika prawa, lewa i stop. Czy ktos wie jak by to trzeba zmontowac? wielkie dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1470462
    STANEL
    Poziom 12  
    Jak sie domyslam jest to silnik niewielkiej mocy a Ty potrzebujesz wystartowac nim w jedna strone zatrzymac, krecic w strone przeciwna, zatrzymac. Dwa styczniki, (przekazniki mocy) przelacznik "manewrowy" 3-polozeniowy lub trzy przyciski, w zaleznosci co masz i co wynika z konstrukcji. Zasada zmiany obrotow polega na zmianie (zamianie) faz zasilajacych silnik. W zaleznosci jak masz oznaczone przewody dawne R,S,T lub wg. nomenklatury spolczesnej L1, L2, L3, N. Jesli zamienisz polaczenie na np. L1, L3, L2 to uzyskasz obroty przeciwne. Nie przelaczaj na przeciwne kiedy silnik jeszcze kreci sie (obroty poprzednie). Dla prob i nie tylko zamontuj wlasciwe zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Jesli to nie wystarczy moze bede mial czas aby "namalowac " jakis schemat. Doskonalym urzadzeniem jest falownik sterujacy takim silnikiem ale to kosztowny element....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1470909
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Mam tu propozycje sterowania - 2 styczniki [ 1 i 2 ] oraz przełącznik [ P1 ] działanie - przełącznik na środku - nic nie chodzi, lewo - silnik chodzi w lewo - prawo - prawo :) na środku stop dzięki czemi nigdy nie włączysz biegu przeciwnego bezpośrednio podczas pracy w inną stronę :) daj jeszcze zabezpieczenia i powinno byc git
    Załączniki:
    • Schemat sterowania silnikiem 3-fazowym z trzema przyciskami: prawo, lewo, stop silnik.JPG (34.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1471442
    piotrek_merc
    Poziom 11  
    a nie dało by sie zastapic tego przełacznika trzema przyciskami??? na tym mi bardziej zależało (to o czym pisze Stanel) tylko ja nie wiem jak dokładnie narysowac schemat zeby to poprawnie działało(noi oczywiscie te zabezpieczenie zeby nie zmieniac obrptów silnika od razu z prawych na lewe i odwrotnie tylko zeby najpierw sie zatrzymał). Wielkie dzieki za schemacik
    pozdro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1471550
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    dałoby sie tylko troche wiecej babraniny :)
    jak z przyciskami to stop powinien byc grzybkowy [nawet butem rzucisz i sie rozlaczy :) ]

aha i jeszcze jedno... tutaj nie włączysz biegu w druga strone dopoki nie nacisniesz stop, automatyczna blokada drugiego [start] przy włączonym jednym styczniku :)
    Załączniki:
    • Schemat sterowania silnikiem 3-fazowym z trzema przyciskami: prawo, lewo, stop silnik.JPG (34.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1471570
    piotrek_merc
    Poziom 11  
    o to mi chodziło:)
    jeszcze jedno pytanie wyscie ze styczników łacze razem jako jadna faza??
REKLAMA