Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iskra 8556 - czasami problemy ze startem TV ( SAA1293A-03)

killer 07 May 2005 19:37 1863 16
    killer
    Level 19  
    Znajomy podrzucił mi TV z uszkodzonym poziomem. Po naprawie okazało się, że czasami, nawet często są problemy z włączeniem TV.
    Stwierdził że ta wada dzieje się już od dłuższego czasu.

Jako, że segmenty na wyświetlaczu czasami świeciły się słabiej więc sprawdziłem całą płytkę zdalnego sterowania.
    Okazało się iż pełno zimnych lutów, oraz problemy ze stykiem procesora SAA1293A-03 w podstawce.
    DO tego 2 elki wyschnięte.

W tej chwili objaw jest taki, że raz na kilka włączeń ze Standby na wyświtelaczu pojawiają się różne śmiecie (czasami i brak tego) plus ekran ciemny (WN pracuje) oraz brak dźwięku. Do tego brak sterowonia z pilota i klawiatury.
    Pomaga tylko odłączenie z sieci. Obojętnie czy TV jest zimny czy już pracował jakiś czas.

Skierowałem swoją uwagę na płytkę zdalnego sterowania bo następuje wtedy brak sterowania oraz śmieci na wyświetlaczu.

Zasilanie procesora (SAA1293A-03) w porządku. Elka na zasilaniu oki.
    Układ resetu wydaje się też sprawny (procesor musi pracować z uwagi na multipleksowanie wyświetlaczy). Po weekendzie jeszcze podstawie na wszelki wypadek kwarc.
    Coś jeszcze sugerujecie? Może ktoś miał podobne objawy dla SAA1293...?

Pozdrawiam
    boroova6523
    Level 15  
    Mam podobny problem z takim telewizorem z tym że u mnie w ogóle się nie włącza i nie działa pilot a na klawiaturze chodzi tylko przycisk power i tak jak ty opisujesz

Fajnie by było gdyby ktoś pomógł naprawić nam ten problem.
    A gdybyś znalazł gdzieś indziej rozwiązanie to proszę opisz je tutaj
    rroman
    Level 29  
    witam może mnie ktoś posłucha miałe już dwa razy identyczny problem właśnie ziskrą winny był pilot !!! dodam że były to dwa rózne tv i obydwa miały orginalne piloty problem był w tym że pilot raz na jakiś czas sam generował sygnał działo się to w różnych odstępach czasu telewizor potrafił grać nawet 3 miesiące po ustawieniu opcji , a też wymieniałem procka i pamięć zupełnie nie potrzebnie pozdrawiam
    boroova6523
    Level 15  
    Nie wiem jak jest w przypadku autora tego postu ale u mnie pilot nie ma nic do rzeczy bo moge go miec zupejnie w innym pokoju a telewizora i tak nie wlacze bo klawiatura na telewizorze nie dziala(nie liczac guzika wlaczania ale on i tak nie dziala prawidlowo).

A co do pilota to tez mialem taki problem(sam sie podglasnial-denerwujace szczegolnie w nocy) wystarczylo go orworzyc i przemyc styki bo po latach eksploatacji gumki zaczely sie zcierac i osadzac na stykach powodujac niechciane sygnaly z pilota
    rroman
    Level 29  
    witam nie wiem czy wiesz o tym że jeżeli będziesz miał rozsypaną pamięć to klawiatura też robi cuda w takim razie idź śladem kolegi jezak pozdrawiam
    boroova6523
    Level 15  
    Czytalem tez inne posty i wlasnie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na pamiec ale jestem poczatkujacy i niebardzo wiem co z tym zrobic. Moglbys mi jakos doradzic w tej sprawie(w miare twoich mozliwosci) tylko prosil bym o jakies konkrety a nie wiadomosci typu "zobacz post ..." albo "uzyj szukaj".

Aha moj typ procka jest troche inny od autor posku mianowicie mam SAA1293-2 (jesli bedzie potrzeba to popatrze tez na pamiec).
    rroman
    Level 29  
    witam musisz przedewszystkim wejść w ustawianie opcji tj. przez krótkotrwałe zwarcie pinów w nadajniku zdalnego sterowania 15-23 na wyświetlaczu pojawi ci się napis CH po następnym naciśnięciu OP czy dalej sobie poradzisz ?
    jeżeli nie to się odezwji to ci pomogę
    boroova6523
    Level 15  
    No probowalem juz czegos takiego ale nic mi sie nie pojawilo na wyswietlaczy ale nie wiem czy telewizor ma byc wlaczony(odbierac program) czy wystarczy ze wtyczka jest do pradu podpiet i jest w trybie "stand by"?

Istnieje tez taka opcja ze pomylilem nozki z racju tego ze jestem poczatkujacy wiec milo by bylo jakbys zamiescil jakis uproszczony schemacik jak je liczyc.

Jeszcze dla pewnosci podam ze robilem to w pilocie tak jak podales nie w telewizorze.
    rroman
    Level 29  
    oczywiście że w pilocie zwierasz na moment nogi 15- 23 i tak samo tv musi być w stanie pracy ,a nie st-by widzę że będzie ci ciężko ale może sobie poradzisz, jak nie dasz rady to się odezwji
    boroova6523
    Level 15  
    Moze opisze ci cala moja sytuacje:
    1.Wlaczam tv do pradu i jest on w trybie "stand by" (swieca sie dwa srodkowe segmenty na wyswietlaczu kanalow na tv)
    2. Pilot nie dziala
    3. Na klawiaturze tv dziala tylko guzik do wlaczania tv
    4. Po jego nacisnieciu zalacza sie pzrekaznik ale nie ma obrazu ani dzwieku a na wyswietlaczu znikaja zapalone segmenty i jest on "pusty", i telewizor wydaje charakterystyczny dzwiek(tak jakby pracowal normalnie).

Moral z tej bajki taki ze nie moge wlaczyc tv, czy istnieje jakis inny sposub odpalenia go??
    Mysle ze gdybym go wlaczyl to juz pozniej byloby z gorki.
    rroman
    Level 29  
    masz wogule WN? pisałeś że czsami startuje
    boroova6523
    Level 15  
    To pisal autor postu a ja nim nie jestem mam pop prostu taki sam problem.
    Napisz jak wogole sprawdzic w.n. to ci powiem albo lepiej daj jakies gg to nam lepiej rozmowa pojdzie.
    rroman
    Level 29  
    z reguły jest to słychać sprawdź napięcie +B jeżeli jest około 135V to następnie napięcie np. US2 czy żarzy kineskop itd gadu gadu niestety niemam pozdrawiam
    boroova6523
    Level 15  
    Mowiac ze "to slychac" to czy miales namysli charakterystyczny "piszczenie" wydawane prze telewizor bo jak tak to jest cos takiego, jutro postaram sie zmierzyc napiecie i przyjrzec sie kineskopowi ale na pierwszy rzyt oka kiedy przedtem patrzylem to wydawalo mi sie ze jednak sie nie pali.
    rroman
    Level 29  
    sprawdź diody pomiędzy przetwornicą a odchylaniem H skoro piszczy ,akineskop nie świeci także BU208 w odchylaniu powodzenia
    boroova6523
    Level 15  
    Witam
    Nie sprawdzilem jeszcze diodek i BU bo nie mialem czasu ale przypomnialem sobie jeszcze ze jak go wczoraj rozbieralem i jak wlaczylem to cos zaczelo smierdziec. Nie wiem czy to istotne ale warto napisac.