Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP un2420 (Gobi 2000) działa na laptopach innych producentów.

DjExit 02 Dec 2014 00:56 14244 0
  • Witam serdecznie. Pragnę Wam udostępnić przerobiony przeze mnie pakiet sterowników do znanego i lubianego modemu Qualcomm Gobi 2000 brandowanego przez HP jako un2420.

Jak wiemy zmuszenie tego modemu do współpracy z laptopami innej marki niż HP wymaga pewnych mniej lub bardziej karkołomnych operacji jak włączanie w systemie trybu testowego, wymuszanie podpisywania sterowników, stosowanie okropnego (bez obrazy dla autora) programu GobiLoader itp. Ma to następujące wady:
    - GobiLoader - trzeba go uruchamiać za każdym razem jak chcemy użyć modemu, po restarcie, uśpieniu, hibernacji komputera.
    - Gobiloader - wyskakuje na kilka sekund okno konsoli z mrugającymi napisami a dodatkowo genialny pomysł klikania "ENTER" po zakończonym procesie ładowania firmware.. :klnie:
    - Niestabilne połączenie, szczególnie Aero2 czasami trzeba kilkukrotnie łączyć żeby zaskoczyło
    - Irytujący napis w prawym dolnym rogu ekranu informujący o trybie testowym (Win 7/8 64bit)

Jako, że posiadam leciwego laptopa Dell Latitude d830 i swojego czasu połasiłem się na Gobiego (HP un2420) za 30zł z allegro to musiałem się miesiącami męczyć z jego obsługą z użyciem GobiLoadera.. Aż powiedziałem dość i postanowiłem zmodyfikować oryginalne sterowniki a właściwie pewien ich składnik aby móc cieszyć się bezproblemowym działaniem modemu brandowanego przez HP w moim kochanym dellu :super:

Paczka to GobiInstaller.msi z oryginalnej paczki od HP sp53068.exe + zmodyfikowany przezemnie plik QDLService2kHP.exe:

http://adamk.pl/HP_un2420_(Gobi_2000)_for_All_by_DjExit.zip

INSTRUKCJA:
    0. Rozpakowujemy paczkę "HP_un2420_(Gobi_2000)_for_All_by_DjExit.zip"
    1. Instalujemy paczkę oryginalnych sterowników GobiInstaller.msi
    2. Po zakończonym procesie w menadżerze urządzeń powinniśmy znaleźć nasz modem pod postacią portu com z tekstem "QDLoader" w nazwie
    3. Uruchamiamy Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi
    4. Szukamy "Qualcomm Gobi 2000 Download Service" lub coś w tym stylu i prawym przyciskiem zatrzymujemy usługę
    5. Kopiujemy i podmieniamy plik QDLoader QDLService2kHP.exe z folderu "Patch by DjExit" z paczki do "C:\Program Files (x86)\QUALCOMM\QDLService2k" lub "C:\Program Files\QUALCOMM\QDLService2k" w zależności od wersji systemu operacyjnego
    6. Wracamy do medadżera usług i ponownie uruchamiamy "Qualcomm Gobi 2000 Download Service"
    7. W tym momencie powinny zacząć się pojawiać i instalować dodatkowe urządzenia jak Modem, com diagnostyczny i com do GPS (NMEA).
    8. Po chwili mamy w pełni sprawny modem, bez dodatkowego oprogramowania zewnętrznego oprogramowania :)

Przetestowano na HP um2420 + Dell d830 + Windows 7 64bit i Windows XP. Powinno działać na wszystkich wersjach windowsa (od XP do 8.1, 32 i 64) ale liczę na to, że to Wy potestujecie i zdacie relację w jakich konfiguracjach to działa.

PS: Jeśli się to sprawdzi to mogę zmodyfikować też sterowniki do modemów brandowanych innymi firmami, nie tylko HP.

Pozdrawiam
    DjExit
    About Author
    DjExit
    Level 23  
    Has specialization in: elektronika & komputery
    DjExit wrote 765 posts with rating 80, helped 10 times. Live in city Boguszów-Gorce. Been with us since 2004 year.