Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP EliteBook 8440p - brak sygnału przy podłączeniu do TV

Lech1991 04 Gru 2014 20:17 3261 6
  • #1 04 Gru 2014 20:17
    Lech1991
    Poziom 9  

    Witajcie,

    Mam telewizor LG 42LH3000 i laptopa HP EliteBook 8440p. Chciałem podłączyć go do tego telewizora żeby wyświetlać na nim obraz z laptopa. Mam kabel HDMI i przejściówkę z DisplayPort na HDMI (bo taki właśnie port mam w laptopie).

    Niestety, po podłączeniu kabla do laptopa i portu HDMI w telewizorze wciąż wyświetlany jest komunikat "brak sygnału" na telewizorze a laptop nie wykazuje żadnych oznak podłączenia go do telewizora - normalnie wyświetla obraz.

    Sterowniki karty graficznej (Intel HD Graphics) jak i wszystkie inne są zainstalowane (komputer w managerze urządzeń nie wyświetla żadnych nieznanych urządzeń) jak również wybrane zostało odpowiednie źródło sygnału w laptopie. Próbowałem na każdym z portów HDMI w telewizorze, na wszystkich rezultaty są takie same. Przeglądnąłem również ustawienia sterowników karty graficznej i nie mam nawet możliwości wybrania innego urządzenia wyświetlającego na liście, gdyż jedyne dostępne to po prostu wyświetlacz mojego laptopa.

    Można prosić o jakąś pomoc?

    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 05 Gru 2014 07:47
    Polon_us
    Poziom 41  

    Na początek proszę zmienić etykietę dla wejścia HDMI do którego podłączony jest laptop - na PC. Mam nadzieję, że w ten sposób wejście HDMI zacznie akceptować rozdzielczości komputerowe.
    Instrukcja telewizora mówi o trybie pracy PC dla HDMI, ale nie ma słowa, jak to uaktywnić.

    Menu Opcje -> Oznaczanie wejścia -> HDMI? -> wybrać PC i potwierdzić.

    Również prosze podać system zainstalowany na laptopie.

    Pytanie - czy połączenie HDMI jest dla kolegi krytyczne? Laptop i telewizor można bez problemu połączyć używając gniazd VGA. Jakość będzie w zasadzie taka sama.

    0
  • #3 05 Gru 2014 15:27
    Lech1991
    Poziom 9  

    Dziękuję za odpowiedź.

    Zmiana etykiety niestety nie rozwiązała problemu.

    Zasadniczo, każde urządzenie podłączane do TV (dekoder pod HDMI, odtwarzacz DVD pod SCART) zawsze działało prawidłowo bez oznaczenia etykiet - te, podobno, służą tylko użytkownikowi za podpowiedź co jest gdzie podłączone (w przypadku podłączenia do TV wielu urządzeń).

    Oczywiście, telewizor powinien obsługiwać PC przez HDMI, też to czytałem. Przypominam jednak, że używam adaptera DisplayPort -> HDMI, który nazywa się "KABADA DP/HD AL-OEM-84". Przewód HDMI z kolei (5m) ma oznaczenie "Cabletech HDMI 28AWG". Nie wiem czy te dane mają jakieś znaczenie w tym przypadku.

    System operacyjny to Windows 7 (64-bit), świeżo postawiony, z wszystkimi aktualizacjami i sterownikami (a przynajmniej nie wykrywa sprzętu bez sterownika).

    Słyszałem też, że czasami przyczyną może być sterownik karty graficznej. Mój jest w wersji 8.15.10.3268 (Intel HD Graphics), prawdopodobnie najnowsza dostępna.

    Telewizor zaś ma oprogramowanie zaktualizowane z v3.15 do v3.55 (zaktualizowane przy okazji odblokowywania portu USB, który domyślnie, programowo, był wyłączony z użycia dla użytkownika).

    Odnośnie konieczności używania przewodu HDMI - nie jest to koniecznie, jednak jest to dla mnie rozwiązanie najprostsze, bo mam już zakupiony przewód i przejściówkę (co też tanie nie było), a przewód HDMI planowo miał już zostać tam podpięty "na stałe" i być często używany do podłączenia innych urządzeń w przyszłości (które z zasady najłatwiej podłączyć właśnie pod HDMI z powodu na popularność tego portu w urządzeniach). Podobno też jakość jest nieznacznie lepsza w porównaniu do VGA.
    Tak czy inaczej, zależałoby mi właśnie na takim podłączeniu, tym bardziej, że (w teorii) powinno to bezproblemowo działać.

    Co więc mogę teraz zrobić?

    0
  • #4 05 Gru 2014 17:59
    Polon_us
    Poziom 41  

    Teraz, przede wszystkim trzeba ustalić, gdzie jest źródło kłopotów. W tym celu proponuję wykonać szereg testów, które pozwolą ustalić powód kłopotu.
    Test, w sumie proste, polegają na różnych kombinacjach połączeń:

    1 - Elite - kabel HDMI - inny telewizor
    2 - Elite - inny kabel HDMI* - LG telewizor
    3 - inne urządzenie (DVD. BR) - kabel HDMI - LG telewizor
    4 - inne urządzenie - kabel HDMI - inny telewizor

    * - preferowana krótsza długość - 3 m max.

    Proszę wykonać te testy, na ile to możliwe. Moim cichym faworytem jest kabel. 5m to długi odcinek, jak na połączenie bezpośrednie HDMI. Przyjmuje się tę długość jako maksymalną dla tego rodzaju połączenia. Wspominane jest na forum, że i dłuższe pracują, ale to są chlubne wyjątki. Ja miałem kłopoty swego czasu z kablem HDMI o długości 9 stóp tj. ok 3 m. Także, bywa różnie i trzeba ten kabel sprawdzić.

    Proszę napisać, jak wypadły testy, niezależnie jakie wyniki by nie były.
    Może w międzyczasie coś przyjdzie na myśl.

    Jesli by nie sprawiało kłopotów, to może by skontaktować się z info-linią LG i spytać o HDMI PC-Mode (tryb) w tym telewizorze.

    Jak wprowadzić telewizor w ten tryb?

    Powodzenia.

    Lech1991 napisał:
    te, podobno, służą tylko użytkownikowi za podpowiedź co jest gdzie podłączone (w przypadku podłączenia do TV wielu urządzeń).

    Postaram się znaleźć temat na forum, gdzie zmiana etykiety była rozwiązaniem na dany problem autora tematu. Nie twierdzę, że tak powinno było być w przypadku tego LG, ale chciałem tę ewentualność sprawdzić.

    0
  • #5 05 Gru 2014 18:48
    Lech1991
    Poziom 9  

    Wspomniane kombinacje sprawdzę podpinając laptopa do sprzętu kolegi.
    Teoretycznie też problemem może być też ta przejściówka, ale wątpię bo jest nowa.

    Postaram się też skontaktować z supportem LG albo udam się do jakiegoś sklepu komputerowego, może tam mi tez pomogą.

    Gdy się czegoś dowiem to dam znać, dzięki za pomoc.

    EDIT:

    Byłem u kolegi, oto czego się dowiedziałem:

    1. Mój HP podłączony do jego TV (też LG, jakiś 32'') poprzez jego kabel HDMI (krótki, około 1,5m) automatycznie wykrywa podłączenie i wszystko działa bez zastrzeżeń

    2. Mój HP podłączony do jego TV moim kablem (tym 5m) również działa bez zastrzeżeń.

    Czyli z jakiegoś powodu mój TV nie wykrywa podłączenia... pytanie tylko, czy jest uszkodzony, czy coś muszę w nim zmienić/ustawić. Dekoder (swego czasu, teraz używam naziemnej DVB-T) też działa bez problemów. Nie wiem, co się stało... nagle wszystkie HDMI przestały działać?

    Jedynym związkiem jaki tutaj (na siłę szukając) widzę to ta aktualizacja oprogramowania i odblokowanie portu USB, ale czy zmiana dosłownie dwóch opcji (dokładnie tak jak opisano tutaj -> http://openlgtv.org.ru/wiki/index.php/LG_USB_..._on_2009_LH_series#How_to_enable_USB_playback ) mogła mieć na to wpływ?

    0
  • Pomocny post
    #6 06 Gru 2014 09:17
    Polon_us
    Poziom 41  

    Lech1991 napisał:
    nagle wszystkie HDMI przestały działać?

    Jedynym związkiem jaki tutaj (na siłę szukając) widzę to ta aktualizacja oprogramowania i odblokowanie portu USB, ale czy zmiana dosłownie dwóch opcji (dokładnie tak jak opisano tutaj

    Jeszcze nie do końca wiadomo, czy przestały działać. Póki co, wiadomo tylko, że nie chcą współpracować z laptopem.
    Nie sądzę, aby zmiana tych dwóch wartości miała wpływ na wejścia HDMI.

    Póki co, trzeba upewnić się, jaki jest stan tych gniazd.

    Pierwsze - zacząłbym od bardzo prozaicznej rzeczy tj. fizyczne odłączenie telewizora od sieci zasilającej na kilkanaście minut.
    Drugie - test wejścia HDMI z urządzeniem nie-komputerowym np. odtwarzacz DVD.
    Trzecie - przywrócenie fabrycznych ustawień czyli generalny reset. Nie powinien wpłynąć na gniazdo USB, ale wszelkie ustawienia w telewizorze typu kanały czy ustawienia obrazu - trzeba będzie robić na nowo.

    To tyle na razie.

    Powodzenia.

    0
  • #7 12 Gru 2014 14:36
    Lech1991
    Poziom 9  

    Bardzo dziwna sprawa.

    Po powrocie od kolegi do domu zostawiłem laptopa, planując testy na następny dzień. W międzyczasie wyczytałem gdzieś w internecie, żeby cośtam gdzieśtam w systemie pogrzebać. Tak więc, Na następny dzień podłączyłem laptopa do TV i zanim cokolwiek zmieniłem, ten zaczął poprawnie wyświetlać obraz z laptopa...

    Teraz rodzi się pytanie - czy pomyślne podłączenie laptopa do TV kolegi miało z tym jakiś związek? Czy jest możliwe, że laptop zainstalował sobie przy tym podłączeniu jakieś niezbędne sterowniki, które potem były już gotowe w przypadku mojego telewizora? (obydwa firmy LG, ale różne modele).

    Nie mam na to wytłumaczenia, w każdym razie - teraz wszystko działa jak należy...

    PS - Nie dam sobie za to ręki uciąć, ale tak - telewizor, z tego co pamiętam, był w międzyczasie odłączony na chwilę od zasilania... czyżby na prawdę to pomogło?

    0