To było chyba jeszcze coś innego, tzn jakiejś innej firmy. Ale ten też jest ciekawy
====================================================
Jeszcze jedna sprawa, czy w ogóle takim czujnikiem można dokonywać pomiarów natężenia światła w pomieszczeniu? Mam pokój i chciałbym dokonać w nim pomiaru. Z ciekawości póki nie mam tego czujnika wykorzystałem czujnik w smartfonie i przy użyciu aplikacji na androida sprawdzałem jego wskazania. Wystarczyło tylko ustawić telefon w innym położeniu a pomiary różniły się drastycznie. Jak wiadomo największe odczyty były gdy skierowałem czujnik na lampę w pokoju, z kolei gdy skierowałem go na podłogę wartość spadła do 0. I zastanawiam się w jaki w ogóle sposób miałbym ustawić ten czujnik BH1750, aby otrzymać jakieś "normalne" pomiary? Chciałbym mierzyć natężenie światła zarówno w dzień jak i po zmroku (oświetlenie).
A może zamiast kupić ten czujnik cyfrowy, zakupić kilka sztuk np. fotorezystorów i podłączyć je do przetworników w mikrokontrolerze. A same rezystory umieścić w jednym punkcie z tym że każdy zwrócony w inną stronę i po pomiarze napięcia z każdego fotorezystora, dokonać uśrednienia?