logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat cyfrowego miernika natężenia światła z regulacją zakresów

cudzgol 02 Kwi 2004 11:39 2422 5
REKLAMA
  • #1 576312
    cudzgol
    Poziom 2  
    Szukam schematu cyfrowego miernika natężenia światła z regulacja zakresow natezenia. :!: :!:
  • REKLAMA
  • #2 576408
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Jaki zakres cie interesuje? Od tego zalezy chociazby budowa wzmacniacza, a wlasciwie konwertera prad/napiecie. Jaki masz rodzaj elementu swiatloczulego? Pewnie nie masz. pamietaj, ze jesli zastosujesz zwykla fotodiode, to bedziesz mierzyl wiecej podczerwieni niz zakresu widzialnego. W profesjonalnych luksomierzach stosuje sie caly szereg korekcji optycznych (widmowa i kątowa). Temat na pozor jest banalny, ale wbrew pozorom jest kilka rzeczy do rozwiazania.
    Drugim, w miare prostym elementem systemu jest przetwornik analogowo/cyfrowy, dosc proste jest wykorzystanie popularnego ukladu 7106 (LCD) lub 7107(LED) - wychodza 3 i 1/2 cyfry, czyli wskazanie od 0001 do 1999.
    Poniewaz zajmowalem sie pół życia zawodowego pomiarem swiatla, to wiem zeby to dobrze zrobic trzeba wyjsc z zasadniczego pytania: co chcesz tak naprawde mierzyc.
    W razie czego wyslij mi emaila z jakimis szczegolami, nie zawsze mam czas wchodzic na elektrode.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 581294
    cudzgol
    Poziom 2  
    Chodzi mi o miernik bardzo czuły poniewaz jest to moj temat pracy dyplomowej . Powinien on posiadac chociaz trzy zakresy do 20tys lx. Chce zeby on byl bardzo czuly poniewaz bedzie musial on mierzyc rownie dobrze jak miernik szkolny ktory jest bardzo wrazliwy na swiatlo. Jak mozesz to podaj maila.
  • REKLAMA
  • #4 581661
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 20
    niedawno również zainteresowałem się tym tematem i nawet znalazłem w sieci dosyć ciekawy materiał o przetwarzaniu światła na prąd. Dołączam jako załącznik.
    Załączniki:
    • pf2.doc (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 582555
    cudzgol
    Poziom 2  
    Dzieki za informacje i zalacznik, ale jak widze mam na razie zbyt malo punktow zeby go sciagnac. Jesli to nie problem, mozesz mi go wyslac na maila? pozdrawiam
  • #6 1763095
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA