logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Politechnika Śląska - pytania o kierunki informatyczne (rekrutacja)

Morginer 07 Gru 2014 20:32 1029 1
REKLAMA
  • #1 14201158
    Morginer
    Poziom 1  
    Jako,że to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich.

W tym roku podchodzę do matury w technikum, jako ostatni rocznik zdający "starą-nową maturę". Po technikum chciałbym wybrać się na Politechnikę Śląską na kierunek informatyka. Cały czas myślałem tylko o wydziale Automatyki, jednak nieco zbyt wysokie progi ( nie wiem ile prawdy w moich informacjach, ale podobno można myśleć o tym wydziale w 1 rzucie od ~ 90% podst i ponad 60 rozszerzona mata). Poza tym w planie zajęć jest całkiem sporo wykładów z elektroniki które niekoniecznie mnie interesują. Teraz zastanawiam się nad wydziałem matematyki stosowanej, bo w ich planie widzę nieco mniej zagadnień elektrotechnicznych.

Chciałbym się od Was dowiedzieć, czy ktoś ma jakieś realne i sprawdzone informacje na temat informatyk wydziału AiE oraz MS ? Chodzi mi tu o głównie o jakieś progi (tak wiem,że nie są oficjalnie podane, ale może ktoś się dostał w ciągu ostatnich dwóch lat) oraz jak wygląda nauka na obu ? Zauważyłem też, że na MS nie ma studiów drugiego stopnia, jestem zielony w temacie studiów więc spytam : czy to oznacza,że ewentualna magisterka jest niemożliwa do zrobienia ?

Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś udzieliłby mi jakiś informacji, ewentualnie podał jakiś kontakt do siebie i znalazł kilka minut na rozmowę :)
  • REKLAMA
  • #2 14258780
    pawelooss
    Poziom 12  
    Cześć,

Dwa razy odbiłem się od AEI (i w sumie na dobre mi to wyszło), byłem na Elektrycznym, zupełnie nie przypasował mi ten profil, więc zrezygnowałem, a teraz jestem na MS i póki co uważam, że nie mogłem lepiej trafić.

Jeśli nie interesuje Cię elektrotechnika, to nie ma co pakować się na inny wydział, gdzie po parę przedmiotów z tym związanych jest zaplanowanych na każdy z semestrów, a na MS też jest parę takich, ale na cały tok studiów.

Z progami jest mniej więcej tak jak mówisz, jeśli chodzi o AEI. Natomiast na Elektryk czy Matmę dało się dostać nawet bez żadnych rozszerzeń, choć ostatnio się to zmienia (obcinanie miejsc na wszystkich kierunkach na uczelni).

Magisterkę będziesz mógł zrobić na każdym wydziale czy uczelni, która ją oferuje - w końcu obowiązuje system boloński. Choć wiadomo, że na AEI zawsze przychylniejszym okiem będą patrzeć na "swoich" inżynierów. Ale chodzą słuchy, że w końcu i na MS ruszą też studia II stopnia, więc może się już na to załapiesz.

Oczywiście każdą opinię, którą usłyszysz, w tym moją, przefiltruj przez "każda myszka swój ogonek chwali" i podejmij właściwą decyzję. :)

Pozdrawiam,
    pawelooss
REKLAMA