logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio Pioneer 4x50 MOSFET do 5 głośników i subwoofera?

s4power 08 Maj 2005 15:23 1089 9
REKLAMA
  • #1 1472851
    s4power
    Poziom 2  
    Witam,

Kupilem samochod, w ktorym zainstalowane sa:

-para glosnikow dwodroznych 10cm z przodu w desce
    -para glosnikow trojdroznych 6x9" z tyłu w polce
    -glosnik niskotonowy 10" rowniez z tyłu w polce

I teraz problem - otoz kupilem wczoraj sobie radio cd (pioneer 4x50 mosfet) i nie wiem w jaki sposob to wszystko podlaczyc, aby jakos gralo. Wiem, ze najlatwiej byloby podlaczyc glosniki pod radio, a subwoofer pod oddzielny wzmacniacz, ale w najblizszym czasie nie spodziewam sie przyplywu kasy i chcialbym obyc sie bez niego (przynajmniej na razie). Z gory dzieki za pomoc, aha no i zaznaczam ze nie jestem zadnym audiofilem itp ;)
  • REKLAMA
  • #2 1472879
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam musze cie zmartwic niestety nie da sie i juz!
    podłacz tylko bez basu , a bedzie oki pozniej kupisz wzmak to podlaczysz
    pozdrawiam marniu
  • #3 1474207
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    No jest jedno rozwiązanie.
    Jako, że przednie głośniki i tak nie przenoszą basów to po co je przeciążać.
    Można do przedniego zestawu głośników dołożyć zwrotnice 2-drożne o jak najniższym paśmie podziału (<500Hz).
    Pod jeden z kanałów podłączasz suba (przez zwrotnice) i po sprawie. :)
    Zwrotnica może być najprostrza (6dB/okt) składająca się z cewki i kondensatora.
  • REKLAMA
  • #4 1474607
    s4power
    Poziom 2  
    Witam

Dzieki za odpowiedz, widac ze mozna jednak cos z tym zrobic ;)

Jutro sprobuje zlozyc te zwrotniczki, ale poniewaz jestem slaby w tym temacie, bylbym Ci bardzo wdzieczny za info o jakich wartościach cewki i kondensatory mam zakupic oraz w jaki sposob je w tej mini-zwrotniczce razem podłączyć. Jakbys poratowal mnie jakims schematem lub ew. linkiem n/t połączenia w/w elementow w kupe bylbym Ci bardzo wdzieczny.
  • #5 1474712
    IrekKo
    Poziom 32  
    Program po polsku:
    https://www.elektroda.pl/download/pafiledb.php?action=file&id=74
    Program obliczy ci potrzebne elementy. Podział przyjmij w granicach 150-250Hz. Cewka będzie miała ind. 3-6mH, a kondensator ponad 100uF (bipolarny!).
    Żadnej mini zwrotniczki nie muszisz wykonywać (na pewno nie będzie mini :) ) kondensator łączysz szeregowo z głośnikiem przednim, a cewkę szeregowo z głośnikiem suba (elementy LC nie muszą być razem).
  • REKLAMA
  • #6 1475312
    brati
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    No tak, niby wszystko OK , ale które radio potrafi napędzić subfoofer. Końcówki z radia są za słabe do napędzania suba, więc lepiej wogóle go nie podłączać
  • REKLAMA
  • #7 1475365
    digital14
    Poziom 14  
    IrekKo dobrze kombinuje .. ale jezeli masz aktywny sub, to pewnie i masz filtr dolno przepustowy...

wtedy musisz zrobic sobie zwrotnice 2-drozna ktora bedzie miala cięcie na mniej wiecej 200hz ... wtedy >200hz puszczasz na glosniki przednie... a <200hz na subwoofer... i po sprawie

powodzenia :)
  • #8 1475406
    Zloty60
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Szkoda radia meczyc podlaczajac bezposrednio 5 glosnik
  • #9 1478333
    s4power
    Poziom 2  
    Dzieki IrekKo za rady! Jak mozesz to rzuc okiem czy calosc powinna wygladac mniej wiecej tak ;)
    Załączniki:
    • Jak podłączyć radio Pioneer 4x50 MOSFET do 5 głośników i subwoofera? bez tytułu.JPG (19.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1478480
    IrekKo
    Poziom 32  
    Bardzo dobrze ( 3+ ).
    Głośnik basowy powinieneś zamienić biegunami, ale ostateczne testy musisz przeprowadzić w aucie.
    Nie wiem, dlaczego masz dwie częstotliwości podziału?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio samochodowe Pioneer 4x50 MOSFET oraz zestaw głośników: przednie dwudrożne 10 cm, tylne trójdrożne 6x9" oraz subwoofer 10" zamontowane w tylnej półce. Problemem jest podłączenie wszystkich 5 głośników i subwoofera do radia bez użycia dodatkowego wzmacniacza, którego zakup jest na razie niemożliwy. W dyskusji podkreślono, że końcówki mocy radia są zbyt słabe, by efektywnie napędzić subwoofer, dlatego zaleca się podłączenie subwoofera do osobnego wzmacniacza w przyszłości. Jako tymczasowe rozwiązanie zaproponowano zastosowanie zwrotnicy dwudrożnej o częstotliwości podziału około 150-250 Hz, która rozdzieli sygnał niskotonowy na subwoofer i wyższe częstotliwości na głośniki przednie. Zwrotnica powinna składać się z cewki indukcyjnej (3-6 mH) i kondensatora bipolarnego (>100 µF), podłączonych szeregowo odpowiednio do subwoofera i głośników przednich. Elementy LC mogą być rozdzielone fizycznie. Zaleca się testowanie polaryzacji głośnika basowego oraz dostosowanie częstotliwości podziału do charakterystyki zestawu. Podłączenie wszystkich głośników bezpośrednio do radia jest niewskazane ze względu na przeciążenie końcówek mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA