logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel/Integra 32/APD-100 - Częsty alarm włamaniowy od czujki APD-100

buczo11 08 Gru 2014 14:40 1644 3
  • #1 14202992
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Witam wszystkich użytkowników i osoby biegłe w temacie centralek Satel Integra.
    Borykam się z następującym problemem, związanym z czujką bezprzewodową APD-100. W skrócie: centralka Integra 32 współpracuje z ACU-100 i czujkami bezprzewodowymi typu APD-100. System został zmontowany poprawnie i funkcjonował bez zarzutu ponad dwa lata. W ostatnich dniach jedna z czujek APD-100, w trybie czuwania (nazwijmy to załączonym alarmem), często wyzwalała się pomimo braku fizycznego wtargnięcia w obszar monitorowany tejże czujki i system podnosił "larum" (alarm włamaniowy od tejże czujki). Przy braku czuwania (alarm wyłączony), nie stwierdziłem, aby cokolwiek naruszało obszar monitorowany przez czujkę.
    Prosiłbym o poradę oraz wszelkie informacje w tym temacie. Nasunęły mi się jednocześnie pytania:
    1) Czy zakłócenie komunikacji bezprzewodowej pomiędzy czujką i ACU-100, w trybie czuwania jest równoznaczne z naruszeniem czujki?
    2) Jakie sygnały mogą zakłócać komunikację pomiędzy czujką i ACU-100?

W razie dodatkowych pytań służę informacją.
    Czy ktoś z Forumowiczów zetknął się takim lub podobnym problemem?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #3 14205293
    buczo11
    Poziom 28  
    Ocena: 121
    Dzięki za zainteresowanie tematem :)
    Pierwsze co zrobiłem to właśnie analiza dziennika zdarzeń. Niestety nie ma tam nic o słabej baterii (wymieniane były przed wakacjami), przerwach czy braku komunikacji. Są natomiast ewidentne alarmy włamaniowe pochodzące od tejże czujki.
  • #4 14214709
    primo28
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Z całym szacunkiem dla osiągnięć SATEL-a, z którego regularnie korzystam.
    Ich systemy bezprzewodowe nigdy nie działały poprawnie.
    Robiłem kilka podejść i praktycznie zawsze miałem jakieś problemy. Niektóre z nich objawiały się także po dość długim okresie bezawaryjnej eksploatacji.
    Mistrzem jednak chyba była MICRA... pomysł, stosunek cena/możliwości pobija konkurencje, a dalej... same problemy.
    Wracając jednak do Twojego tematu. Czujkę odesłałbym do naprawy/wymiany, SATEL mimo, że coraz bardziej dystansuje do siebie rodzimych instalatorów jak narazie ma dość solidny serwis. Jeśli bład się będzie powtarzał, to wskazany jest kontakt z pomocą techniczną. Z moich doświadczeń zwykle jest pomocna, a kiedy nie jest, to sugeruję zadzwonić za kilka chwil, bo istnieje duże prawdopodobieństwo na kontakt z osobą kompetentną.
REKLAMA