logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Fiorino 1.3jtd 75KM - gaśnie po odpaleniu, kopci na biało rano

maniekbb14 08 Gru 2014 17:20 2607 2
REKLAMA
  • #1 14203503
    maniekbb14
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam pytanie Mój Fiat FIORINO 1.3 jtd 75KM ma taką przypadłość
    Po odpaleniu silnik pochodzi parę sekund i zgaśnie( nie zawsze się tak dzieje ) A jak odpali to kopci na biało w ciągu dnia już nie ma tego problemu tylko rano .

Ostatni odpaliłem pochodził te parę sekund zgasł , odpaliłem ponownie i były wahania obrotów chciałem dodać gazu a tu zero reakcji na gaz ( pedał gazu do podłogi ) dopiero po 15 sek. zajarzył .

CO MOŻE BYĆ POWODEM TAKICH ANOMALII ?

W ciągu tego tygodnia wymienione były cztery świece + filtr powietrza . PRZEBIEG 107 TYŚ
  • REKLAMA
  • #2 14220463
    pawel komar 3 plus
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam, mam podobny problem więc podpinam się pod temat.

Pacjent: Fiat Fiorino 1,3 Multijet 2009r, przebieg 144300km.

Objawy choroby:

1. Problem z uruchomieniem silnika po nocy (autko stoi na zewnątrz) gdy temperatura jest ≦0°C. Świece nowe NGK, akumulator nowy Bosch S5 nawet większy niż powinien być, olej 5W30, Trzeba grzać pięć razy świece i dopiero od drugiego razu odpali. Wydaje mi się, że rozrusznik słabo kręci i pompa nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia. Później już pali dobrze cały dzień.

2. Dzisiaj pod wieczór mimo, że rozrusznik kręcił normalnie (szybko) to silnik nie chciał zagadać. Zauważyłem problem z sekwencją rozruchu. Normalnie po przekręceniu kluczyka słychać pompę paliwa, po czym za jakieś 5 sekund słychać puknięcie (to na pewno nie przekaźnik, coś jakby klapa się zamykała) i pompa się wyłącza i za kolejne 5-10 sekund słychać wyłączający się przekaźnik świec żarowych. Dzisiaj mimo puknięcia pompa pracowała nadal, dopiero jak sekwencja rozruchu przebiegła jak napisałem wyżej to silnik odpalił. Zaznaczę, że samochód stał przechylony do przodu (paliwa w baku tak ok 3/4).

Co to może być?

Zaznaczę, że to pierwszy mój Fiat i same problemy, a o 10 lat starszy golf 1,9 z przebiegiem 250000km nigdy mnie nie zawodzi.
  • #3 19810714
    raantoszewski
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, Panowie udało Wam się rozwiązać ten problem? pozdr
REKLAMA