logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika LED do płynnego zapalania i gaszenia w samochodzie

Tomek642 08 Gru 2014 19:53 1914 8
  • #1 14204132
    Tomek642
    Poziom 10  
    Witam na wstępie powiem, że szukałem już na forum informacji lecz nic nie znalazłem co by spełniło moje oczekiwania. Otóż poszukuje schematu sterownika diod, aby te płynnie się zapalały przy podaniu napięcia, zaś po odłączeniu napięcia, po ok 1 minucie płynnie gasły. Układ ma być zastosowany w samochodzie do podświetlania klamek wewnętrznych, po przekręceniu kluczyka klamki się podświetlają, po wyjęciu kluczyka klamki się jeszcze ok minuty podświetlają i powoli gasną.
    Dziękuję za pomoc Pozdrawiam
  • #2 14204724
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Czemu ma służyć płynne włącznie i wyłącznie diod?
  • #3 14205630
    Tomek642
    Poziom 10  
    Chciałbym, aby był efekt przejścia, a nie po prostu gasły i się zapalały nagle.
  • #4 14205865
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 232
    Oświetlenie klamek, u mnie w Mitsu E54A, zrobiłem bardzo dyskretne, rozproszone jeszcze poprzez lekkie zmatowienie diody (zielona, 3mm). Prąd przez diodę był bardzo mały ok. 2mA i absolutnie wystarczał do zlokalizowania klamki w nocy. Nie miałem żadnego ściemniacza (chociaż wystarczyłby kondensator elektrolityczny).
  • #5 14206103
    Tomek642
    Poziom 10  
    To jak był by problem z takim układzikiem, mógłbym zastosować kondensator do ściemniania i tyle, tylko jeszcze bym potrzebował jakiś układ, który opóźniłby wyłączenie. Czy taki układ nadałby się?
    Schemat sterownika LED do płynnego zapalania i gaszenia w samochodzie
  • #6 14206420
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    Nie myślał kolega nad tym, aby w tym celu użyć pocka? Kilka linijek kodu i masz
    - płynne ściemnianie i załączanie
    - wyłączanie po określonym czasie
    - możliwość regulacji tych parametrów poprzez zmianę w programie, lub jeżeli kolega chciałby, to poprzez zewnętrzne przyciski.

Pozdrawiam.
  • #7 14206907
    Tomek642
    Poziom 10  
    To nie był by głupi pomysł, tylko jak ten procesor będzie się zachowywał w różnych temperaturach otoczenia, przypominam, że układ ma być zastosowany w samochodzie. Powiem szczerze, że jeszcze nic na procesorze nie robiłem, i jak go zaprogramować?
  • #8 14207425
    kaka0204
    Poziom 28  
    Ocena: 153
    Potrzebny do tego jest programator np. USBasp, lub avr mk2. Jezeli chodzi o temp, to wszystko jest w nocie katalogowej procka. Rozumiem, ze nie ma kolega odpowiedniej wiedzy, aby napisac kod?
  • #9 14209908
    Tomek642
    Poziom 10  
    Nom to też, więc chyba jednak zostanie przy tym schemacie z kilku postów wyżej i do diod dołożę kondensator i będzie dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu sterownika LED do płynnego zapalania i gaszenia diod w samochodzie, które mają podświetlać klamki wewnętrzne po przekręceniu kluczyka i gasnąć po minucie. W dyskusji poruszono różne podejścia do realizacji tego projektu, w tym zastosowanie kondensatora do ściemniania oraz wykorzystanie mikrokontrolera (np. pocka) do programowania efektu płynnego włączania i wyłączania. Użytkownik wyraził obawy dotyczące działania procesora w różnych temperaturach otoczenia oraz braku doświadczenia w programowaniu. Ostatecznie zdecydował się na prostsze rozwiązanie z kondensatorem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA