logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

c 330 - Remont ciągnika: wyciek oleju, planowanie głowicy, regulacja zaworów

slawek1983 09 Gru 2014 12:14 3645 9
REKLAMA
  • #1 14205813
    slawek1983
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam pytanie do znawców tematu. Oddałem ciągnik c 330 do remontu. Wyciekał mi olej uszczelką z góry spod kapy. Jakiś rok temu sam ją wymieniłem, pare miesiecy było dobrze, ale niestety znowu zaczął leciec olej. Mechanik po obejrzeniu stwierdzil że musi byc głowica do planowania, z regulacją zaworów oraz wymiana pierścieni bo przez to wypluwa olej tamtędy (tworzy się jakieś ciśnienie czy coś). Czy ma rację czy raczej mnie naciąga? Do tego w skrzyni biegi (szczególnie 4 bieg) wchodzą tak lekko i stwierdzil, że też tam coś do wymiany jest. Do tego stwierdził, że rozrząd jest źle ustawiony bo ciężko kręci. Czy ma to związek? Proszę o poradę. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 14205877
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    Kolego takie pytania bez "zbadania pacjenta" to sam rozumiesz - do wróżki. Jeśli nie masz zaufania do mechanika to nie dawaj mu zarobić. Jeśli silnik ma przedmuch do komory korbowej i bierze olej to pierścienie do wymiany (objawem może być dymienie spad korka wlewu oleju i wyrzucanie bagnetowego wskaźnika poziomu oleju z miski olejowej). Kompresję można zmierzyć na poszczególnych cylindrach i zobaczyć do czego się kwalifikuje. Wyciek spod pokrywy zaworów może być spowodowany przecięciem uszczelki (zbyt mocno dokręcony) lub zdeformowaniem powierzchni płaskiej pokrywy (niemożliwość uszczelnienia) można sprawdzić na płaskiej pow. pod światło czy nie ma prześwitu lub profesjonalnie na frezarce wyrównać. Głowicę planuje się gdy ma ona wżery i wydmuchuje uszczelkę. Jeśli biegi wyskakują samoczynnie to zabezpieczenia do wymiany (sprawdzić wodziki). Objaw "ciężko kręci" może być spowodowany złym stanem rozrusznika (tulejki do wymiany) bądź akumulatorów. Proponuję zmianę rozrusznika na szybkoobrotowy z przekładnią planetarną.
  • REKLAMA
  • #3 14218124
    Rasoir
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Co do ciężkiego kręcenia to potwierdzam to co Kolega wyżej, miałem trzydziestaka po kapitalce wykonanej idealnie i też ciężko kręcił, wymiana rozrusznika załatwiła sprawę i odciążyła akumulator bo rozrusznik z reduktorem ma pobór mniejszy o dobre 200-300A. Jak ktoś się chcę bawić w wymianę tulejek i regenerację starego, prądożernego motoru to można, ale różnica w cenie to ok. 100zł więcej na rzeczy rozrusznika nowego a pali aż miło.
  • REKLAMA
  • #4 14343446
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Nie będę zakładał nowego tematu, bo też chcę coś skonsultować w sprawie silnika z C330.
    Byłem na szrocie i rozkręcali silnik z 330 z wózka widlowego GPW, po ściągnięciu miski zobaczyłem oryginalny wał korbowy bez przykręconych przeciwwag. Silnik c330 zamontowany w widłaku ma inne koło zamachowe i sprzegło hydrauliczno-cierne, razem jest to dużo cięższe niż w ciągniku.
    Czy taki silnik pracował prawidłowo ?
  • #5 14345874
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14346234
    Megawe
    Poziom 34  
    Tanie wały korbowe do c330 nie mają przykręcanych przeciwwag, są dużo lżejsze i silnik na nich pracuje normalnie.
  • #7 14347287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 14416579
    Rasoir
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Tanie wały nie mają przeciwwag bo trzeba je przekrecic ze staregi wału kolego... Dlatego są tanie, druga sprawa to ich trwałość. Czegos takiego na pewno nie założył bym do swojego ciągnika. Jak wał to POM Tyczyn za 1000-1300zl.
  • #9 14417200
    Megawe
    Poziom 34  
    Rasior jak sobie wyobrażasz to przekręcenie przeciwwag ze starego wału ???
    Do Perkinsa 4 cyl. założyłem wał chyba indyjski, dużo lżejszy niż był fabryczny i 5 lat chodzi dzień w dzień w wózku widłowym. Problem z nim był przed montażem, trzeba było usunąć lakier ochronny i nic tego lakieru nie ruszało.
  • #10 15834408
    slawek1983
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Po wymianie rozrusznika kręci aż miło. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z ciągnikiem C 330, w tym wyciek oleju spod pokrywy zaworów, trudności w włączaniu biegów oraz ciężkie kręcenie silnika. Mechanik zasugerował planowanie głowicy, regulację zaworów oraz wymianę pierścieni, co może być przyczyną wycieków. Użytkownicy podkreślili, że wyciek może być spowodowany uszkodzoną uszczelką lub deformacją pokrywy. Zauważono również, że ciężkie kręcenie silnika może być wynikiem złego stanu rozrusznika, a jego wymiana może poprawić sytuację. Dodatkowo, problemy z biegami mogą wskazywać na konieczność wymiany zabezpieczeń w skrzyni biegów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA