logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Symulacja filtru aktywnego w Electronics Workbench - błędne wyniki?

elektrokiler 08 Maj 2005 16:45 1756 3
REKLAMA
  • #1 1473106
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Bardzo proszę kogoś kto ma aplikację do symulacji układów elektronicznych aby sprawdził działanie tego układu. Electronics Workbench Demo pokazuje jakieś głupoty u mnie, a może nie, nie wiem ale wygląda to dziwnie.

Sposób obliczenia elemetów zaczerpnąłem ze Sztuki Elektroniki. Aplikacja o której wspomniałem wyżej chyba błędnie symuluje bo sprawdzałem też filrty z innych książek i programów do projektowania i też dawała coś zupełnie innego niż w książce lub w założeniach. Do wyznaczenia parametrów filtru używałem Plotera Bodego i generatora oczywiście.

Jeśli ktoś znajdzie czas aby to zasymulować proszę, żeby podał wzmocnienie w pasmie przepustowym, 3 decybelową częstotliwośc graniczną i nachylenie zbocza (ile decybeli na dekadę lub oktawę).
    Załączniki:
    • Symulacja filtru aktywnego w Electronics Workbench - błędne wyniki? schemat.JPG (17.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1473609
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 43
    Coś nie tak z tym plikiem,nie mogę rozpakować.Zamieść go niespakowany,może jako jpg.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1473711
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Zmniejsz wzmocnienie wzmacniacza do max 2V/V.

Z tymi 39k w sprzężeniu nic nie zdziałasz (daj 1k).
  • #4 1474249
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    :arrow: Paweł Es. dzięki za podpowiedź- zmniejszyłem wzmocnienie i układ działa tak jak powinien.

Cały mój problem wziął sie z zajęc na pracowni elektronicznej. Moje ćwiczenie polegało zaprojektowaniu dwóch filtrów: górno przepustowego i dolno przepustowego o fg=10 kHz i wzmocnieniu 40V/V. Miały być to filtry o 20 dB i 40 dB dla obu (czyli w sumie 4 układy do zaprojektowania). Filtr 1 go rządu poszedł gładko i wszytko grało a w 2 go rzędu nic nie grało mimo kilkakrotnego weryfikowania obliczeń. I tu moje pytanie czy można zbudować filtr aktywny na jednym wzmacniaczu operacyjnym o nachyleniu charakterystyki 40 dB przy wzmocnieniu 40V/V ? Jest inny układ filrtu (schemat) który pozwoliłby na to ?

Jeśli nie to będe miał interesujące wnioski w sprawozdaniu...
REKLAMA