logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dell n5110 - Czarny ekran i dźwięk biosu po wymianie matrycy

szymonmenmen 09 Gru 2014 20:25 1521 9
REKLAMA
  • #1 14207351
    szymonmenmen
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam, posiadam laptop dell n5110, niedawno ekran został strzaskany, więc postanowiłem kupić i wymienić matryce. Oglądając różne poradniki pozbyłem się starej matrycy i włożyłem i podłączyłem nową matrycę (taką samą).
    I tu pojawił się problem, mianowicie gdy włączam laptop, ekran pozostaje bez reakcji i pojawia się dźwięk biosu. 8 krótkich sygnałów - błąd wejscia/wyjscia (i/o) pamięci karty graficznej. Po podłączeniu monitora to laptopa widać, że laptop się normalnie uruchamia, lecz w tle nadal słychać nieprzerwane sygnały biosu. Postanowiłem uruchomić ePSA diagnostic, wykazała błąd kabla o numerze 2000-0415.
    Co może być przyczyną takiego problemu i jak go rozwiązać?
    Z góry dzięki za szybką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14207450
    slawmix1234
    Poziom 32  
    Ocena: 102
    Bateria i zasilacz odpięte na czas wymiany? Reset CMOS zrobiony? taśmy dobrze włożone?
  • #3 14207571
    szymonmenmen
    Poziom 10  
    zasilacz podczas wymiany był odpięty, zaraz zrobię reset biosu. Cztery razy sprawdzałem czy kable są poprawnie wpięte, sprawdzałem też czy ta stara matryca będzie chodzić, ale działo się to samo na tej starej matrycy.

Dodano po 11 [minuty]:

jesli w biosie dam load default settings to jest to równoznaczne z resetem cmos?

Dodano po 20 [minuty]:

Bios zresetowany i niestety bez żadnego efektu, natomiast odkryłem, że po zalogowaniu się do windowsa sygnał biosu milknie i mozna normalnie kozystać z laptopa(ooczywiście na podłączonym monitorze). Kamerka internetowa działa.
    Więc co może być przyczyną? Uszkodzona taśma?
  • REKLAMA
  • #4 14207878
    slawmix1234
    Poziom 32  
    szymonmenmen napisał:
    zasilacz podczas wymiany był odpięty,

A bateria ?
    szymonmenmen napisał:
    Więc co może być przyczyną? Uszkodzona taśma?

Trzeba by ją przemierzyć
  • REKLAMA
  • #5 14208012
    szymonmenmen
    Poziom 10  
    bateria cały czas podczas podłączania matrycy była podłączona. Myśle że nie trzeba jej sprawdzać, ponieważ bios żadnego problemu z nią nie wywala, a ePSA też nie wykazała żadnego błędu z baterią.
    Dla mnie najbardziej prawdopodobne jest uszkodzona taśma lub źle podpięta :/
    pare razy już ją wkładałem i nic. Więc nie mam pojęcia co może być tego przyczyną.

Jak sprawdzić czy taśma jest dobra?
  • #6 14208203
    slawmix1234
    Poziom 32  
    szymonmenmen napisał:
    Jak sprawdzić czy taśma jest dobra?

Miernikiem ustawionym na test diody należy przemierzyć każdą żyłę czy ma przejście

szymonmenmen napisał:
    bateria cały czas podczas podłączania matrycy była podłączona.

Więc jest 98% szans że uszkodziłeś tym sposobem GPU lub most hybrydowy HM67 w zależności od obsady płyty, na starej matrycy też nic?
  • REKLAMA
  • #7 14208885
    szymonmenmen
    Poziom 10  
    na starej matrycy jest to samo.
    ale jakby GPU było uszkodzone to chyba monitor i kamerka też nie powinny działać.
    spróbuję jakoś sprawdzić tą taśmę.
  • #8 14209919
    slawmix1234
    Poziom 32  
    szymonmenmen napisał:
    ale jakby GPU było uszkodzone to chyba monitor i kamerka też nie powinny działać.

Za wysyłanie sygnałów na matrycę odpowiada osobna sekcja GPU lub HM a osobna za monitor, podaj obsadę płyty, jej nazwę, lub zdjęcie w HD
  • #9 14213433
    szymonmenmen
    Poziom 10  
    poddałem się, laptop jest w serwisie, jak dowiem się co tam było, to przekaże innym, żeby nie musieli się męczyć tak jak ja
  • #10 14231723
    szymonmenmen
    Poziom 10  
    Po wymianie taśmy wszystko działa ok.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell N5110 zgłosił problem z czarnym ekranem i dźwiękiem BIOS-u po wymianie matrycy. Po zainstalowaniu nowej matrycy, laptop uruchamia się, ale ekran pozostaje czarny, a BIOS wydaje 8 krótkich sygnałów, co wskazuje na błąd pamięci karty graficznej. Po podłączeniu zewnętrznego monitora, system działa normalnie, a sygnały BIOS-u milkną po zalogowaniu do Windows. Użytkownik przeprowadził reset BIOS-u i sprawdził połączenia kabli, ale problem nadal występuje. W końcu, po wymianie taśmy, laptop zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA