logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NP-R540-JT02PL - Laptop Samsung NP-R540-JT02PL działa, ale nie wyłącza się

Jaco 09 Gru 2014 21:48 1716 6
REKLAMA
  • #1 14207756
    Jaco
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam

Nie wiem, czy w odpowiednim miejscu poruszam ten temat. Głównie chodzi mi o bios, dlatego tu umieszczam.

Laptop działa, nie wiesza się.

Problem jest, gdy chce go wyłączyć w Windowsie lub uśpić zamykając matryce.

Wiesza się w momencie wyłączenia lub uśpienia - jest zamrożony ekran, dysk słychać, że się wyłącza, reszta raczej nie.

Jedyne wyjście to dłużej trzymać przycisk power, wtedy wyłącza się całkowicie.

Zaznaczam, że przeinstalowałem Windows, próbowałem na Linux-e też to samo.

Pomyślałem, żeby zaktualizować bios, ale nie wiem jak to się robi i nie chce go uszkodzić.

Bios był przecież taki jak teraz i komp się wyłączał.

Pamięć też podmieniałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14208703
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Zrób jeszcze load default w biosie, zakładka exit, ten linuks to był live? Przy okazji sprawdź SMART dysku twardego.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 14208964
    Jaco
    Poziom 13  
    Linux Parted Magic

Przy opcji shut down zatrzymuje się w pewnym momencie, na ekranie wypisuje power off i stoi.

Próbowałem z wyjętym dyskiem, bo Parted Magic wgrywa się do pamięci.

Ktoś mi podpowiedział, że trzeba bios wgrać od nowa w takim przypadku, ale pewnie za pomocą programatora, bo próbowałem wgrać za pomocą programu ze strony samsunga i pokazuje błędy, nie chce wgrywać.

Czytałem gdzieś, że Samsung zabezpieczył, żeby nie można było wgrywać łatwo.

Dodam jeszcze, że jest dziwny efekt zapisywania w biosie ustawień, po wybraniu save i reset, trzeba czekać do 5 minut aż to się wykona.

Na default robiłem w biosie i to samo.

Poza tym wyłączaniem i hibernacja laptop działa normalnie, można z niego korzystać.
  • Pomocny post
    #4 14209030
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 138
    Pomiar baterii cmos, reset cmos, pokaż jakie błędy są przy aktualizacji bios.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 14210470
    Jaco
    Poziom 13  
    Podczas aktualizacji wyskakuje okienko:

Fail: bios date

The system Bios is a newer version the update

The update will be terminated

Program Samsunga ściąga automatycznie tą samą wersję bios 03kp i pewnie dlatego ten komunikat.

Da się wgrać jakimś sposobem tą samą wersję jeden na drugi?
  • REKLAMA
  • #7 14210946
    Jaco
    Poziom 13  
    Innym programem:

Winflash z parametrami /force /nodate

Da radę? Czy tylko programator?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop Samsung NP-R540-JT02PL działa poprawnie, ale napotyka problemy podczas wyłączania lub uśpienia, co objawia się zamrożeniem ekranu. Użytkownik próbował reinstalacji systemu Windows oraz Linuxa, jednak problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują zresetowanie ustawień BIOS do domyślnych, sprawdzenie SMART dysku twardego oraz aktualizację BIOS. Użytkownik napotkał trudności z aktualizacją BIOS, ponieważ system informuje, że posiadana wersja jest nowsza. Wskazano na możliwość użycia programatora do aktualizacji BIOS lub alternatywnego oprogramowania z parametrami /force /nodate. Dodatkowo, zalecane jest sprawdzenie baterii CMOS oraz reset CMOS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA