logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Urządzenie wielofunkcyjne HP psc 1315 jako drukarka sieciowa

AZUKS 09 Gru 2014 22:50 1785 5
REKLAMA
  • #1 14208000
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Witam. Mam starą drukarkę HP psc 1315, nie mam z nią żadnych problemów , dlatego nie chcę zmieniać, ale w dobie nowych urządzeń, Internetu, WFI , itp rodzi się problem. Czy można to urządzenie podłączyć jak drukarkę sieciową , aby można było z laptopa na górze wydrukować bez konieczności podłączenia kabla jakieś zdjęcie, czy dokument.
    Jeśli jest to możliwe, to proszę o przedstawienie czynności krok po kroku jak to zrobić, nie jestem mistrzem w tej branży. Zdjęcie drukarki poniżej.
    Urządzenie wielofunkcyjne HP psc 1315 jako drukarka sieciowa
  • REKLAMA
  • #2 14208055
    niedzwiedz77
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Tak są dwa sposoby
    Można ją podłączyć do komputera i udostępnić w sieci (wada komputer musi być uruchomiony bez niego brak dostępu do drukarki)

Drugi sposób to print serwer.
  • REKLAMA
  • #3 14208060
    Sebastian m2
    Poziom 9  
    Troche mało danych na temat twojego komputera do którego podpięta jest drukarka, w każdym razie. Jeżeli w twoim domu jest wykonana sieć wifi możesz w swoim komputerze ustawić "współdzielenie drukarki" w sieci domowej. Nie wiem jaki masz windows jednak od Visty w górę nie wiele to sie różni. w kazdym razie. Wchodzisz w "centrum sieci i udostępniania" z bocznego paska wybierasz "zaawansowane ustawienia udostępiania" i zaznaczasz "włącz udostępnianie plików i drukarek". Zapisujesz zmiany i od tego momentu jeżeli wszystko przebiegło pomyślnie na każdym urządzeniu które będzie podpięte do twojej sieci wifi w wyborze drukarki będzie wybór "Nazwa_twojego_komputera/nazwa_drukarki" i po zaznaczeniu tego, jeżeli komputer będzie oczywiście uruchomiony plik zostanie automatycznie przesłany i wydrukowany przez twoją drukarkę. Osobiście doszedłem do tego metodą prób i błędów a i ja jestem laikiem.
    życze powodzenia i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 14208112
    AZUKS
    Poziom 16  
    Ocena: 311
    Sebastian m2 , czyli rozumiem, że aby wydrukować z innego miejsca muszę mieć włączony główny komputer, innej możliwości nie ma?
    Ja chciałbym niezależnie od tego czy komputer jest włączony móc drukować . Do internetu ma( Netiaspot ). ma on wejście USB do którego mogę wpiąć drukarkę, ale samo wpięcie nic nie daje. Jeśli chodzi o system to mam coś takiego.
    Urządzenie wielofunkcyjne HP psc 1315 jako drukarka sieciowa
    niedzwiedz77 napisał:

Drugi sposób to print serwer.

Jeśli nie musi być włączony komputer to jestem zainteresowany, ale jak to zrobić (tylko krok po kroczku)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14208160
    niedzwiedz77
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Przede wszystkim masz nieaktualny system (servis pak 2 )
    Więc wszystko co będziesz robił może nie zadziałać.
    Drugi sposób PRINT SERVER tak bez udziału komputera.
    Będzie on potrzebny tylko do konfiguracji.
    Jak skonfigurować print serwer będziesz miał w instrukcji jak już zakupisz print serwer.
    na przykład tak:
    Załączniki:
    • print_server.pdf (262.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA