logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor pracy serca z GPS dla osoby po zawale - rekomendacje?

b4ndit90 10 Gru 2014 01:03 2505 12
  • #1 14208268
    b4ndit90
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam ciężko znaleźne odpowiedni temat do mojego postu ale postanowiłem go napisać tutaj w razie błędu proszę administratora o przeniesie go w odpowiedni.

Poszukuje coś ala Hear monitor ( miernik pracy serca ) z wbudowanym lokalizatorem. Nie do celów fitnesu czy coś podobnego

Moj wujek miał 2 zawały i ma obumarłą przednia cześć serca ( po prostu 50 % je pracuje i nie będzie juz nigdy) na święta chce mu kupić taki zagarek aby mogł monitorować stan serca a żeby ktoś zawsze mogł go zlokalizować przez aplikacje na komputerze przez gps jet to mozliwe ? Nie chce bog wie czego jakis dodatkow są dwie rzeczy na których mi zależy najbardziej.

*praca serca ( puls , tentno )
    *GPS ( lokalizacja zegarka przez internet lub aplikacje w telefonie )

Jeśli ktos posiada jakies informacje prosze pilnie pisac w poscie .. Wiem ze to nie bedzie tanie ale licze sie z tym .. Dziekuje
  • #2 14208532
    FloreQ
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witaj kolego. Nie określiłeś dokładnie czego poszukujesz? Czy to ma być połączone z aplikacją ze jeżeli nie będzie np. pulsu to ma powiadamiać?
    Jeśli chodzi o samą lokalizację to wystarczy telefon z GPS + konto google np. gmail.
    Wchodzisz wtedy tu:
    https://maps.google.com/locationhistory/b/0

I masz całą lokalizacją nawet z przed 30 dni. A jeśli chodzi o urządzenie do monitorowania tętna wystarczy zwykły pulsometr. Cena kilkadziesiąt - kilkaset złotych.
  • #3 14209156
    b4ndit90
    Poziom 10  
    hehe wujek ma 61 lat nigdy w zyciu nie mial telefonu ala smartfon naprawde ta opcja odpada ..

chodzi mi o zegarek ala heart monitor pulsara garmina albo tomtoma .. ma pokazywac puls tętno , nie wiem czy jest jeszcze cos na temat serca ,, zeby mog ustawic maximum jesli je przekroczy to zegarem ma dac sygnal ze np cisnienie albo tetno jest za wysokie .. dwa osoba trzecia zeby mogla go monitorowac np ciocia siedzac w domu ze jak wejdzie na kompa bedzie widziec jaki ma puls itp gdzie jest ... cos takiego .. wiem ze sa pulsar ale kosztuja po 5 000 6 000 zl mi najbardziej zalerzy na tych 3 opcjach ..

monitor serca
    mozliwosc monitorowania urzadzenia przez aplikacje na pc lub telefonie
    informacje ( powiadomienie ) o przekroczeniu danej wartosci np tętna lub cisnienia
  • #4 14209280
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    Ciśnienia w prosty sposób nie da się zmierzyć. Z tętnem jest znacznie prościej
    Możesz kupić pulsometr taki do biegania z Bluetooth 4.0. Kosztują od 180 zł w górę.
    Pasek na piersi jaki trzeba nosić nie jest zbyt wygodny ale jest do znacznie prostsze rozwiązanie niż przyklejane elektrody do EKG.
    Dane można odebrać na dowolnym urządzeniu z interfejsem BT 4.0. Potrzebny jest jedynie odpowiedni program. Jego napisanie nie jest jakoś specjalnie skomplikowane.
  • #5 14209447
    b4ndit90
    Poziom 10  
    czyli nie ma mozliwosci kupienia zegarka co ma pcje podawania tetna ew rytm pracy serca bicie itp .. likalizacja z komputera wraz z pozycja i pomiarami na live ?
  • #6 14211133
    WaWrzOL
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 23
    Dedykowane urządzenia są drogie i rowniez wymagają obsługi. Kojarzę takie urządznie alarmowe dla osób starszych. Nosiło sie na nadgarstku i w razie problemu łączylo sie ze stacja bazową w mieszkaniu i dalej w świat. Przy Twoich założeniach pozostaje smartfon (wystarczy pamiętać o ładowaniu) + smartwatch.
  • #7 14211246
    b4ndit90
    Poziom 10  
    Kurcze szukam czegoś prostego żeby mógł sprawdzać podczas wędrówek po lesie itp kiedy musi się zatrzymać odpocząć ./.. jakby serce stanelo zeby ktos o tym wiedzial oprocz niego.
  • #8 14211877
    sremal
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    1 minuta szukania w google:
    Link
    Nie wiem czy do końca o to chodzi ale wydaje mi się, że spełnia Twoje wymagania
  • #9 14215179
    FloreQ
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    @sremal

No. Jeszcze tylko Iphona i zestaw gotowy ;)
  • #10 14215212
    TvWidget
    Poziom 39  
    Autor pytania pytał się o bardzo proste w obsłudze urządzenia. Patrząc pod tym kątem najlepszym rozwiązaniem wydaje się klasyczny pulsometr do biegania nie wymagający telefonu. Ma własny wyświetlacz i ostrzega o przekroczeniu ustawionego tętna.
    Smartfon co prawda pozwala wysyłać komunikat alarmowy przez GSM ale potrzebna jest do tego specjalna aplikacja. Obawiam się, ze nie uda się znaleźć gotowego programu o takiej funkcjonalności.
  • #11 14216346
    b4ndit90
    Poziom 10  
    Kurcze wiem ze duzo sie wymaga .. ale jesc cell tego .. telefon nie w chodzi w gre bo nigdy on nie mial ... jedynie zegarek z lcd ktory pokazyje tetno i mozna ustawic limit albo ogranicznik po przekroczeniu zeby wydawal jakis dzwiek zeby bylo wiadomo ze jest przekroczony i trzeba odpoczac ... dziekuje wam za odpowiedzi mam nadizeje ze cos znajde do swiat
  • #12 14246459
    WaWrzOL
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 23
    Dla zainteresowanych tematem przykład urządzenia, które jest w użyciu klinicznym w naszym kraju.
  • #13 14341146
    TvWidget
    Poziom 39  
    Może zrezygnować z monitorowania pracy serca i podejść do problemu z innej strony.
    Obawiasz się, że wujkowi podczas "wędrówek po lesie" coś się stanie. Wydarzyć się oczywiście może wiele. Moim zdaniem najbardziej prawdopodobne są jednak tylko dwa przypadki:
    1. Wujek jest przytomny, czuje się źle i może wezwać pomoc. Są telefony GSM, w których sprowadza się to do naciśnięcia jednego dużego przycisku. Aby obsłużyć tą sytuację wystarczy więc podarować wujkowi odpowiedni telefon.
    2. Wujek traci przytomność i się nie porusza.
    Ten drugi przypadek jest stosunkowo łatwo wykryć. Prawie każdym smarfonnie jest akcelerometr i GPS. Prosta aplikacja może bez problemu wykryć brak ruchu i wysłać alarm z dokładną pozycją.
    Są nawet takie malutkie bezprzewodowe czujniki do tego zastosowań. Np. w domu są one wygodniejsze do noszenia niż ciężki telefon. Jak ktoś upadnie i nie będzie się poruszał przez określony czas to czujnik prześle sygnał do smarfona a ten wyśle alarm. Smatfon w tym rozwiązaniu służy jedynie jako element systemu powiadamiania. Osoba monitorowania nie musi umieć go obsługiwać.

Podsumowanie tematu

Poszukiwania odpowiedniego monitora pracy serca z GPS dla osoby po zawale koncentrują się na dwóch kluczowych funkcjach: monitorowaniu tętna oraz lokalizacji. Użytkownik poszukuje prostego w obsłudze urządzenia, które umożliwi mu ustawienie limitów tętna oraz powiadamianie o ich przekroczeniu. Wskazano, że dedykowane urządzenia są drogie i wymagają obsługi, a alternatywą mogą być klasyczne pulsometry do biegania z Bluetooth, które kosztują od 180 zł.

Zalecane są również smartwatche, które mogą łączyć się z aplikacjami na komputerze lub telefonie, jednak użytkownik nie jest zainteresowany smartfonem. Istnieją urządzenia alarmowe dla osób starszych, które łączą się z bazą w razie problemów, ale ich funkcjonalność może być ograniczona.

Wskazano, że ciśnienia nie da się łatwo zmierzyć, a monitorowanie tętna jest prostsze. Propozycje obejmują również użycie akcelerometrów w smartfonach do wykrywania braku ruchu, co może być przydatne w sytuacjach kryzysowych. Użytkownik wyraża nadzieję na znalezienie odpowiedniego rozwiązania przed świętami.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA