Witam.
Tworzę projekt monitoringu dla mojej wspólnoty mieszkaniowej. Prosiłbym o komentarz do poniższego rozwiązania. Zaznaczam, że ma być to rozwiązanie budżetowe.
Są cztery punkty, w których kamery mają być zainstalowane:
- 2 x winda,
- 2 x wejście do klatki (od wewnątrz).
Myślę o zakupie kamer IP np. Foscam FI8910W, ewentualnie do wind nieco mniejsze. Do każdej kamery modem 3G oraz najprostszy router.
Jako serwer widzę jedno z poniższych rozwiązań:
- NAS Synology - świetne oprogramowanie Surveillance Station,
- serwer w chmurze.
Serwer zgrywałby nagrania z kamer w nocy - bezpłatny transfer 3G.
Chciałbym oczywiście uniknąć korzystania z modemów 3G per kamera, ale przypuszczam, że koszt rozprowadzenia sieci (poprzez kabel lub wifi) na dwie klatki oraz to wind byłby za duży.
Szacuję, że całość uda się zrealizować w kwocie ok. 1500 zł.
Dzięki za wszelką pomoc.
---
edit: Dodam, że projekt sam będę realizować w ramach pracy społecznej, więc robociznę odliczam.
Tworzę projekt monitoringu dla mojej wspólnoty mieszkaniowej. Prosiłbym o komentarz do poniższego rozwiązania. Zaznaczam, że ma być to rozwiązanie budżetowe.
Są cztery punkty, w których kamery mają być zainstalowane:
- 2 x winda,
- 2 x wejście do klatki (od wewnątrz).
Myślę o zakupie kamer IP np. Foscam FI8910W, ewentualnie do wind nieco mniejsze. Do każdej kamery modem 3G oraz najprostszy router.
Jako serwer widzę jedno z poniższych rozwiązań:
- NAS Synology - świetne oprogramowanie Surveillance Station,
- serwer w chmurze.
Serwer zgrywałby nagrania z kamer w nocy - bezpłatny transfer 3G.
Chciałbym oczywiście uniknąć korzystania z modemów 3G per kamera, ale przypuszczam, że koszt rozprowadzenia sieci (poprzez kabel lub wifi) na dwie klatki oraz to wind byłby za duży.
Szacuję, że całość uda się zrealizować w kwocie ok. 1500 zł.
Dzięki za wszelką pomoc.
---
edit: Dodam, że projekt sam będę realizować w ramach pracy społecznej, więc robociznę odliczam.