logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony PS2 (Czarna) - Zgrzyt, brak reakcji eject, laser i szuflada nie działają

Norbert_lubin 09 Maj 2005 11:20 1587 4
REKLAMA
  • #1 1475508
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    witam kolegow mam klopot z konsola Play Station2 objaw byl taki ze w trakkcie dzialania pojawil sie zgrzyt i juz nic wiecej sie nie dzieje zasilacz sie wlacza wiatrak dziala dioda na power ,reset swieci ale eject nie reaguje soczewka nie mroga nawet w momecie startyu po za rtym nie drgnie ani szuflada na plytke konsoli jak i laser nie reaguje w zaden sposob dioda eyect nie swieci po za tym w momecie startu jest tylko mrugniecie kilka razy z gniazda optycznego nie wiem czy ma to jakies znaczenie w objawach ale na wszelki wypadek podalem ;-) konsola jest przerobiona wiec moze i to ma jakies znaczenie dzieki za pomoc i wszelkie sugestie pozwalajace na okreslenie przyczyny i usuniecie jej z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 1476433
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Jeśli chodzi o konsolę SCPH 30004 to zacznij od sprawdzenia zabezpieczeń na płycie głównej. Są to elementy oznaczone: F 1,F 3 oraz PS od 1 do 15. Tych elementów jest jeszcze więcej,ale niektóre nie są oznaczone więc trzeba ich poszukać. Sprawdza się je omomierzem. Muszą przewodzić.
  • REKLAMA
  • #3 1736768
    lopez1125
    Poziom 11  
    Mam ten sam problem chociaz u mnie nic nie zgrzytnelo wymienilem tasme reset eject,rozwiazaliscie ten problem??
  • REKLAMA
  • #4 1758353
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    normalka. uszkodzony uklad LA.

zobacz ile ohm maja cewki lasera
  • #5 1778818
    GLUK
    Poziom 12  
    Witam

W jednym z postów koleś pisał, że to może być problem z modułem przetwornicy napięcia, czy tam może się kryć rozwiązanie problemu zaniku obrazu i dźwięku.
    Jeśli chodzi o konsolę 30004 to przy laserze jest układ BA5810fp a nie LA.
    W moim przypadku sprawdzałem cewki, mają po 5,4 ohma, więc laser jest ok., więc prawdopodobnie chodzi o moduł przetwornicy napięcia (mała płytka pod płytą główną) i jest to możliwe, bo bez górnej obudowy sprawdzałem wzrost temperatury na płycie głównej i jest zimna, przed padnięciem była ciepła.
    Jeśli coś znajdziecie na temat naprawy modułu p.n. to piszcie.

Pozdrawiam.
REKLAMA