logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

gigabyte ga-ep31-ds3l - Płyta gigabyte ga-ep31-ds3l Ciągły pisk. Proszę o radę!

wicha 16 Gru 2014 19:15 2337 14
REKLAMA
  • #1 14228692
    wicha
    Poziom 9  
    Witam, tak jak w temacie, po włączeniu komputera po około 5-6 sekundach płyta główna gigabyte ga-ep31-ds3l wydaje ciągły pisk a po paru minutach wyłącza komputer. Bios, który jest na płycie to Award i problem jest taki, że według kodowania sygnałów dźwiękowych nie ma takiego komunikatu. Dodaje nagranie włączenia komputera, trwa 35 sekund, ale piszczenie nie kończy się wraz z nagraniem tylko piszczy cały czas do momentu wyłączenia komputera.

Nagranie

BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora
  • REKLAMA
  • #2 14228734
    henmir
    Poziom 10  
    cześć!z doświadczenia -sprawdż na początek zasilacz najlepiej bez obciążenia o ile masz jakieś doświadczenia w elektronice. Wizualnie zobacz w jakim stanie są kondensatory na płycie głównej.
  • #3 14228763
    wicha
    Poziom 9  
    Kondensatory są ok, nic się z nich nie wylewa, nie są nabrzmiałe, wizualnie są ok. Z zasilaczem nie bardzo wiem jak mam to sprawdzić...
  • REKLAMA
  • #4 14228791
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Zobacz czy się radiator nie poluzował.
  • REKLAMA
  • #5 14228866
    henmir
    Poziom 10  
    Jeżeli masz otwarty komp to na początek rozłącz wszstkie połączenia oprócz głównego-BEZ NAPIĘCIA!!! i spróbuj odpalić.
  • #6 14228884
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 14228949
    wicha
    Poziom 9  
    Nie bardzo wiem jak podać pełną konfiguracje kiedy komputer się wyłącza po niecałej minucie. płyta główna gigabyte ga-ep31-ds3l, procesor intel core 2 quad, grafika gtx 9600.

Jeśli chodzi o opis sytuacji to dzisiaj zapiszczało, komputer się wyłączył i teraz powtarza się ta sytuacja do obrzydzenia.

Kartę graficzną wypiąłem i dźwięk ten sam.

Ramy wypiąłem, sygnał dźwiękowy się zmienił na powtarzający się a więc brak kości ram.

Komputer wstaje, wchodzi czasami do systemu - jeśli zdąży - ale zwykle wyłącza się na ładowaniu systemu.

Dźwięk na 100% pochodzi z głośnika, ponieważ gdy go odpiąłem to przestało piszczeć.

Zasilacz feel III 500 Atx

I nic nie było modyfikowane czy kręcone.
  • #8 14229044
    henmir
    Poziom 10  
    Jeżeli masz pod ręką 100% sprawny zasilacz to go podmień. Jeżeli wszystko wypiąłeś (grafikę ,ram,kable od hdd dvd itp) bez wypinania kabli reset start to go odpal i sprawdż wentylator na procku i radiator(dociśnij go ) - odczekaj kilka minut jeżeli się nie wyłączy sam spróbuj go wyłączyć i po chwili spróbuj go ponownie odpalić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14229195
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 14229276
    wicha
    Poziom 9  
    Niestety wentylator procesora działa, początkowo też podejrzewałem tą możliwość, jednak działa. Podłączony jest poprawnie, ponieważ upewniłem się czytając manual. Chiałbym szczerze mówiąc żeby to była takie proste... :/ :P
  • #11 14229374
    henmir
    Poziom 10  
    No to chyba masz zgryz.Musisz sprawdzić wszystkie napięcia zasilające płyty.Ciągły sygnał świadczy o nieodpowiednich napięciach .Sprawdz co który czip się grzeje.
  • Pomocny post
    #12 14229787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #13 14231163
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Wejdź do biosu i sprawdź temperaturę.
  • Pomocny post
    #14 14231202
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Przegrzewa się cpu lub nie wykrywa płyta któregoś wentylatora.W biosie wyłącz komunikowanie cpu fan failed i podobne.Możliwe że uszkodzony jest wentylator i nie podaje impulsu prędkości obrotowej wentylatora i płyta myśli że jest uszkodzony pomimo iż się obraca. Sprawdź w biosie temperatury i odczyt prędkości wentylatorów z czujników.Gigabyte odłącza zasilanie podzespołów by nie uległy uszkodzeniu.

Dodano po 1 [minuty]:

Generalnie jedna z temperatur może być za wysoka,przestaw krytyczne temperatury w biosie na wyższe i obserwuj czy czy zjawisko powtarza się w takim samym odstępie czasowym.
  • #15 14232425
    wicha
    Poziom 9  
    anet870 napisał:
    Przegrzewa się cpu lub nie wykrywa płyta któregoś wentylatora.W biosie wyłącz komunikowanie cpu fan failed i podobne.Możliwe że uszkodzony jest wentylator i nie podaje impulsu prędkości obrotowej wentylatora i płyta myśli że jest uszkodzony pomimo iż się obraca. Sprawdź w biosie temperatury i odczyt prędkości wentylatorów z czujników.Gigabyte odłącza zasilanie podzespołów by nie uległy uszkodzeniu.

Dodano po 1 [minuty]:

Generalnie jedna z temperatur może być za wysoka,przestaw krytyczne temperatury w biosie na wyższe i obserwuj czy czy zjawisko powtarza się w takim samym odstępie czasowym.

Dzięki! Faktycznie temperatura procesora według BIOS'u to 86oC a wyłączenia było od 60oC!
    Prędkość wiatraka procesora oscyluje w okolicach 2170 i wyżej - nie wiem jaka powinna być poprawna - RMP'ów

Jeśli komuś zdarzy się podobny błąd to rozwiązanie jest następujące:
    Nowy wentylator + radiator + pasta termo przewodząca lub ewentualne oczyszczenie starego radiatora i przesmarowanie pastą.

Dziękuje wszystkim za rady!

A temat uważam za zamknięty! ^_^

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Gigabyte GA-EP31-DS3L, która po włączeniu komputera wydaje ciągły pisk i wyłącza się po kilku sekundach. Po analizie problemu, użytkownik sprawdził kondensatory, wentylator CPU oraz odłączył komponenty, co nie przyniosło rozwiązania. Wskazano na możliwość przegrzewania procesora, co potwierdziły wysokie temperatury odczytane w BIOSie. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana wentylatora oraz radiatora, co poprawiło sytuację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA