logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IR 3300 drukowanie dziwnych znaków,oraz niechcianej dużej ilosci stron

szymonnidess 17 Gru 2014 11:02 3006 8
REKLAMA
  • #1 14230358
    szymonnidess
    Poziom 9  
    Witam wszystkich

Nie znalazłem odpowiedzi na forum więc pytam.
    Mam problem z drukarka Canon IR3300 .Otóż problem polega na tym ze drukarka z jednego z komputerów drukuje "krzaki " w ilości 90 str.
    Nawet po próbie drukowania strony testowej , drukarka również wypluwa 90 szt kartek z z jakby kodami SQL ,jakimiś krzakami , kratkami itp.

Chciałbym poprosić o wskazówkę :
    Od czego zacząć?, próbowałem podmieniać sterowniki i nie pomogło.

Drukarka podpięta jest do serwera z systemem Windows XP, oraz sieciowo z innymi 4 komputerami z Win 7 na których pracuje prawidłowo.

z góry dzięki
    Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14230539
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    Problem ze sterownikiem .
  • #4 14232446
    szymonnidess
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Niestety jednak żaden z instalowanych ze strony producenta sterowników nie rozwiązał problemu.
    Po instalce jednego z nich faktycznie udało się zmniejszyć ilość drukowanych stron do 6 szt, no i widoczne były już niektóre opisy ze strony testowej problem jenak nadal jest.
    Niestety nie znalazłem sterownika do konkretnie tego modelu: sa tylko sterowniki teoretycznie pasujące do tego modelu.Ale niestety nie działają.
  • REKLAMA
  • #6 14233089
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    Zainstaluj sterownik PCL5/PCL5e na pocztątek ale po usunięciu drukarki zrestartuj komputer na dopiero zainstaluj nowe sterowniki.
  • REKLAMA
  • #7 14233171
    szymonnidess
    Poziom 9  
    Dzięki za zainteresowanie tematem i wszystkie podpowiedzi

Cytat:
    Zainstaluj sterownik PCL5/PCL5e na pocztątek ale po usunięciu drukarki zrestartuj komputer na dopiero zainstaluj nowe sterowniki.

Dziękuje za rade ale czy napewno ten sterownik?Ten sterownik PCL5/PCL5e to chyba pod 64 bity? , a ten komp na którym jest problem jest jest na Win Xp sp 3.

Cytat:
    Jak nie ma sterowników, jak są !?

Tak jak pisałem -są... ale nie są to sterowniki stricte do tego modelu,
    jak sobie zajrzysz w skrypt sterownika to nie znajdziesz tam tego modelu.
    Ściągałem i testowałem masę sterowników ze stron Canon Europe oraz Canon USA i nie działały.Własciciel drukarki twierdzi ze od kiedy padł im serwer i po jego wymianie, na tym komputerze zaczął się problem i nie może drukować.
    Dzisiaj przetestuje jeszcze inne stery - ściągnięte z Canon Canada.A jak nie to chyba format .

Niestety to te same stery:
    Zainstalowałem PCL5/PCL5e wg porad oraz później także PCL6 - niestety nie pomogło.Cały czas to samo, macie może jakiś inny pomysł , czy muszę formatować?

Dzięki za podpowiedzi
    Pozdrawiam

Po zainstalowaniu nowego systemu , oraz sterowników PCL5e (koniecznie-PL)Drukarka zainstalowała się i problem zniknął.Polecam jednak instalację z asystentem.
    Pozdrawiam
  • #8 14300994
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    W celu napisania rozwiązania, temat odblokowałem na prośbę Autora.
  • #9 14301197
    szymonnidess
    Poziom 9  
    Witam.

Podsumowując problem.

Na komputerze wykonałem:

-zainstalowałem nowy system
    -zainstalowałem sterowniki PCL5e wersja PL z asystentem.

Problem rozwiązany.

Dzięki za dyskusję.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Canon IR3300, która drukuje nieczytelne znaki oraz generuje nadmierną ilość stron (90). Problemy występują tylko z jednym komputerem działającym na Windows XP, podczas gdy inne komputery z Windows 7 działają prawidłowo. Po próbach z różnymi sterownikami, w tym PCL5/PCL5e, problem nie został rozwiązany. Ostatecznie, po zainstalowaniu nowego systemu operacyjnego oraz odpowiednich sterowników PCL5e, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA