logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć silownik hydrauliczny wózka widłowego

TOMekBNS94 17 Gru 2014 15:59 2802 5
REKLAMA
  • #1 14231087
    TOMekBNS94
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam probelm z obliczeniem i doborem elementu do wózka widłowego .
    Moje założenia to
    Wózek hyralauliczny
    zdloność podnoszenia 3m
    maksymalny Ciężar 2 tony
    Mam obliczyć dwa siłowniki hydrauluczne do podnoszenia i dobrac pompe
    Wiem jak obliczyc silownik dwustronego działania nie wiem jak obliczyc dwa zeby razem wspołgrały oraz jaka dobrać pompe ?
  • REKLAMA
  • #2 14231352
    jofa-j1
    Poziom 17  
    Ocena: 102
    A jak będą zamontowane te siłowniki? Najpierw będzie dźwigał jeden a drugi w następnej kolejności? bo tego z tekstu nie zrozumiałem. Co do doboru pompy to zależne jest jaka będzie średnica tłoka i długość wysuwu-tzw chłonność siłownika. W większości w takich urządzeniach sprawdzają sie pompy zębate, które pracują do max 140 atm. Udźwig 2 tony dobierz/wylicz z iloczynu cisnienia roboczego- max i powierzchni tłoka siłownika na który będzie działać to ciśnienie plus 10% naddatku. Z doświadczenia wiem że wystarczy pompa hydrauliczna o wydajności ok. 25 l/min
  • REKLAMA
  • #3 14231446
    TOMekBNS94
    Poziom 2  
    Myśle nad dwoma siłownikami dwustronego działania one będą zamontowane poziomo chce uzyskać 3 metry wysokosci

Dodano po 6 [minuty]:

myslę ze dzałanie dwoch silownikow na taka wyskosc moze wiazać sie z osłabieniem wytrzymałosci , wiec zastosować dodatkowo siłownik dzialajacy np od 2m? czy zastosować siłowniki jeden na 1,5 m drugi 1,5 do 3,0 m>?
  • REKLAMA
  • #4 14231530
    jofa-j1
    Poziom 17  
    w wózkach uzywa sie siłowników 1-stronnego działania. Powrót/opuszczanie jest realizowany przez ciężar wideł a niepotrzebnie komplikujesz budowę. Jeżeli chcesz dźwigać na wys. 3 m zastosuj siłownik o skoku 1,5 m który będzie miał zabudowaną rolkę na końcu drąga i będzie działał jak blok i podniesie na 3m-podwójnie.
  • REKLAMA
  • #5 14231555
    TOMekBNS94
    Poziom 2  
    troche nie zbyt rozumiem działania tej rolki
  • #6 14231602
    jofa-j1
    Poziom 17  
    Tak ma większość widlaków. Sam miałem maszt z wózka WS1212 jako widlak przy ciagniku. Masz stojący siłownik z jednej strony masz przymocowany specjalny łańcuch do podstawy siłownika, biegnie do góry przechodzi przez rolkę ślizgową w siłowniku- na górze-ok1,5m i ten łańcuch biegnie dalej z drugiej strony siłownika w dół do wideł. Poprzez 1,5 m. ruch siłownika masz 3m. droge łańcucha, czyli 3 m. podnoszenia ładunku. Zreszta zadaj sobie trudu i popatrz jak to jest rozwiązane w wózkach, są tez wózki które mają 3 siłowniki I stopień to jest 1 mały siłownik i wspomniany łańcuch. IIstopień 2 siłowniki cienkie działające równolegle (Clark) kolejność działania reguluje odpowiednio dobrana róznica powierzchni tłoka, ten z większą średnica działa pierwszy-zasada fizyki
REKLAMA