logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak postępować z niestabilnymi sektorami (C5) na dysku TOSHIBA?

Melancholik2 19 Gru 2014 21:15 1515 21
REKLAMA
  • #1 14238069
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Witam,
    czytałem już o próbie ratowania dysku, ale nie rozumiem, jednej rzeczy: czy to całe remapowanie wykonuje się dopiero, jeżeli istnieją nienaprawione błędy (C6)?
    Czy da się coś zrobić z tymi niestabilnymi sektorami (C5), czy trzeba czekać aż pojawią się jako nienaprawione błędy?

Screen z Crystal Disc:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14238156
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Nie trzeba na nic czekać, dysk nadaje się na procedurę naprawczą, czyli do zerowania i remapu po wcześniejszym zabezpieczeniu danych.
  • Pomocny post
    #3 14238173
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    mati211p napisał:
    dysk nadaje się na procedurę naprawczą, czyli do zerowania i remapu

Dokładnie.
    Skorzystaj z tego: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 14238232
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Dziękuję. Czy zerowanie i remapowanie może się skończyć tym, że już nie będę mógł użyć dysku, czy tylko w najgorszym przypadku nic się nie naprawi?
    I czy jeżeli używam kupionego na Allegro zasilacza, to może być on sprawcą tych błędów i czy mogą one później znów wyskoczyć, jeśli go nie zmienię?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14238252
    RADU23
    Melancholik2 napisał:
    Dziękuję. Czy zerowanie i remapowanie może się skończyć tym, że już nie będę mógł użyć dysku, czy tylko w najgorszym przypadku nic się nie naprawi?

Wykonaj procedurę i zamieść ponownie SMART to ocenimy.
    Po wykonaniu dysk powinien być ok.

Dodano po 2 [minuty]:

Melancholik2 napisał:
    I czy jeżeli używam kupionego na Allegro zasilacza, to może być on sprawcą tych błędów

Jaki to dokładnie zasilacz? Marka/model?
  • #6 14238386
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Mój laptop to Acer Aspire 3693, gdy oryginalny zasilacz się zepsuł, kupiłem na Allegro ten:

Ale on też po pewnym czasie zaczął szwankować, więc teraz używam tego (też z Allegro):

A tu oryginalny:

Jeżeli obrazki są nieprzydatne przez złą jakość, to proszę pisać, mogę coś odczytać.

Dopiero niedawno dowiedziałem się o tych problemach z dyskiem i jakoś tak skojarzyłem, że może to przez te zasilacze, bo oryginalny np. nie zakłócał mi odbioru radia na falach AM, a te z Allegro zupełnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14238388
    mati211p
    Jeśli nie wykonasz zerowania to z dyskiem może być coraz gorzej i wtedy może się tak stać, że za jakiś czas będzie wszystko zawieszał, czy zniknie nawet z biosu. W takim stanie raczej jest duże prawdopodobieństwo jego całkowitej naprawy. Oczywiście ocenimy to po SMART i skanie powierzchni dysku po wykonaniu procedury naprawczej.
    Czy oryginalny zasilacz miał bolec uziemiający, a te z allegro go nie posiadają może? Zdjęcia rozmazane, ciężko odczytać, przydałyby się lepszej jakości.
  • #8 14238444
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Same przewody (wszystkie) mają wtyczkę wykorzystującą uziemienie z gniazdka elektrycznego. Zasilacze natomiast mają 3 bolce jakby na planie trójkąta z jednym grubszym. Postaram się w najbliższym czasie zamieścić lepsze zdjęcia. Wiem, że po podpięciu tego pierwszego zasilacza z Allegro bateria przestała działać, tak jakby była zepsuta albo nie mogła się naładować, na tym drugim też nie działa, więc już ją w ogóle wyjąłem ją z laptopa.

Zamieszczę oczywiście nowy wynik, tylko chodzi mi o to, czy istnieje ryzyko, że po zerowaniu i remapowaniu dysk się zablokuje czy w ogóle nie będzie można zainstalować i uruchomić systemu? No bo nawet w takiej sytuacji będzie się dało zrobić S.M.A.R.T.a?
  • Pomocny post
    #9 14238457
    RADU23
    Melancholik2 napisał:
    Zamieszczę oczywiście nowy wynik, tylko chodzi mi o to, czy istnieje ryzyko, że po zerowaniu i remapowaniu dysk się zablokuje czy w ogóle nie będzie można zainstalować i uruchomić systemu?

O to się nie martw.
    Jeśli wykonasz wszystko wg załączonej instrukcji będzie dobrze.
    Po wykonaniu zamieść ponownie SMART.
  • REKLAMA
  • #10 14238509
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Zrobiłem skan programem MHDD i wyszło mi bardzo dużo uszkodzonych sektorów, stąd moje pytanie czy nadal mam robić zerowanie i remapowanie dysku?

• #11 14240286
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14241499
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Zrobiłem KILKAKROTNIE zerowanie i remapowanie dysku i wciąż mam dwa systemy operacyjne oraz wszystkie dane. Wyjaśni mi ktoś dlaczego?
  • #13 14241505
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Zatem coś źle zrobiłeś. Cudów nie ma.
    Pokaż po kolei screeny z wydawanych poleceń w MHDD lub opisz je krok po kroku.
    Ile czasu zajęło zerowanie?
  • #14 14241769
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Zapewne zamiast erase wybral erase delays.
  • #15 14242132
    Robert B
    Poziom 43  
    Pewnie tak i dlatego nie wychodzi :D

@Melancholik2 Masz wydać polecenie Erase. Tak jak tutaj: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #16 14242672
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Po wybraniu dysku nacisnąłem F4 i wybrałem tę ostatnią opcję, ERASE DELAYS *DESTRUCTIVE* i F4. Później F4 i i opcja REMAP i znów F4. Każda z czynności zajęła około 1h i 7 minut.

Oto aktualny screen:

Co ja w takim razie zrobiłem? Mam wrażenie, że komputer mi się zacina.

I co mam teraz zrobić? Wpisać "eid" a potem "erase"?
  • #17 14242722
    mati211p
    Pokaż aktualny skan powierzchni dysku z MHDD. Jeśli będą wolne i niestabilne sektory wykonaj zerowanie, tym razem komendą erase. Oczywiście dane zostaną utracone, więc jeśli ważne, to trzeba je zabezpieczyć.
  • #18 14242981
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Wymazalem caly dysk poleceniem erase (najpierw wpisalem eid, potem erase, jako poczatek wpisalem 0, a koniec 234 441 648). Trwalo to niewele ponad godzine. Teraz go remapuje poleceniem Remap (F4, Remap ON, F4) i na razie mam 1 w przedziale <150ms. Mam nadzieje, ze teraz zrobilem wszystko dobrze. Po skonczonym remapie rozumiem skan (2xF4)? Mam zerowac i remapowac ten fragment dysku z ta "1"?
  • #19 14243110
    mati211p
    Pokaż skan po zakończonym remapie a nie skan w czasie remapu, oraz SMART, to zobaczymy co dalej.
  • #20 14243386
    Melancholik2
    Poziom 9  
    Zrobilem skan, naciskajac 2 razy F4. Ta "1" jest na samym poczatku, przed 0.5% skanu. Da sie cos z nia zrobic? I czy jeszcze na cos mam zwrocic uwage (S.M.A.R.T. to dla mnie czarna magia)? Obrazki beda za chwile.
  • #21 14243524
    Robert B
    Poziom 43  
    Melancholik2 napisał:
    S.M.A.R.T. to dla mnie czarna magia

Wpisujesz polecenie:
    smart att
    Enter
    i robisz zdjęcie ekranu.
  • #22 14243934
    mati211p
    Dysk niestety zaczął realokować sektory, skan ok, ale z uwagi na 9 realokowanych sektorów, może być co najwyżej na mało ważne dane, gdyż jest niepewny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące niestabilnych sektorów (C5) na dysku TOSHIBA oraz procedury remapowania w przypadku wystąpienia nienaprawionych błędów (C6). Odpowiedzi sugerowały, że remapowanie można przeprowadzić bez czekania na nienaprawione błędy, a użytkownik powinien zabezpieczyć dane przed przystąpieniem do procedury. Pojawiły się obawy dotyczące zasilaczy zakupionych na Allegro, które mogły wpływać na błędy dysku. Po wykonaniu zerowania i remapowania, użytkownik zauważył, że dysk nadal wykazuje problemy, co sugeruje, że mogło być wykonane niewłaściwe polecenie w programie MHDD. Ostatecznie, dysk zaczął realokować sektory, co wskazuje na jego niepewność i konieczność ograniczenia do mało ważnych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA