logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot Blaupunkt RC10 - problem z działaniem - Help!!

Rojbert 09 Maj 2005 18:50 3714 8
REKLAMA
  • #1 1476828
    Rojbert
    Poziom 14  
    Ocena: 87
    Witam wszystkich,

Tak jak w temacie mam probelm z prawidłowym funkcjonowaniem pilota na kierownice Blaupunkt RC10
    Pilot ten współpracuje z radiem Daytona. Pilot jest nowy z Mediamarkt
    Opis problemu:
    Po podłczeniu odbiornika podczerwieni do złacza MINI ISO pilot pracuje prawidłowo. Po kilku właczeniach i wyłączeniach radia (zdjęciu panela itp) pilot przestaje reagować. Metodą prób i błędów stwierdziem że aby go reaktywować wystarczy tylko rozłączyć i podłaczyć ponownie mini iso i juz wszystko działa ale problem ten pojawia ze znów za kilka włączeń i wyłaczeń.
    Ile można wyjmować radio.

Uprzejmie proszę o pomoć,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1476969
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Mediamarkt? Nie dla idiotów!!!

A co z gwarancją?
    Pozdr. N.
  • REKLAMA
  • #3 1476992
    Rojbert
    Poziom 14  
    Nawigator napisał:
    Mediamarkt? Nie dla idiotów!!!

A co z gwarancją?
    Pozdr. N.

Gwarancja jest ale....... kupiłem go w Łodzi a jestem z Leszna
    a po drugie nurtuje mnie fakt dlaczego czasami działa a czasami nie
    sam pilot jest chyba ok, problem tkwi w odbiorniku podczerwieni lub samym radiu
    moze sie juz ktoś z takim problemem spotkał ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1477036
    Nawigator
    Poziom 33  
    A na poważnie:
    czasami lubi wzbudzać sie przedwzmacniacz w odbiorniku podczerwieni, miałem takie przypadki, oczywiście do wymiany. Inna możliwa usterka to zimne luty w gnieździe mini-iso, lub skorodowane styki. Jak ruszysz to sie poprawia. Sporadyczne usterki trudno diagnozować, tylko metoda kolejnych eliminacji. Podstaw na poczatek inny odbiornik, do Blaupunkta spasuje każdy. Schemat widziałem kiedyś był u djll24.
    Pozdr. N.
  • #5 1477153
    Rojbert
    Poziom 14  
    Nawigator napisał:
    A na poważnie:
    czasami lubi wzbudzać się przedwzmacniacz w odbiorniku podczerwieni, miałem takie przypadki, oczywiście do wymiany. Inna możliwa usterka to zimne luty w gnieździe mini-iso, lub skorodowane styki. Jak ruszysz to się poprawia. Sporadyczne usterki trudno diagnozować, tylko metoda kolejnych eliminacji. Podstaw na poczatek inny odbiornik, do Blaupunkta spasuje każdy. Schemat widziałem kiedyś był u djll24.
    Pozdr. N.

raczej nie mam możliwości podłaczenia innego odbiornika, schemat takowy posiadam ale niestety nie znam sie na elektronice i mimo bardzo prosto wyglądającego schematu (stabilizator, 2 kondensatory rezystor i odbiornik IR) nie potrafie go zbudować.
    jeśli chodzi o zasniedziałe styki ISO to zrobiłem sobie mały przedłuzacz tak aby móc dokonac rozłączenia przewodów bez wyjmowania radia
  • Pomocny post
    #6 1477291
    Nawigator
    Poziom 33  
    To chociaz pomierz napiecia na tych przewodach, może za niskie 5V lub brak podciągania do +5V.

Pozdr. N.
  • #7 1477333
    Rojbert
    Poziom 14  
    Nawigator napisał:
    To chociaz pomierz napiecia na tych przewodach, może za niskie 5V lub brak podciągania do +5V.

Pozdr. N.

nie bardzo rozumiem,
    gdyby coś było z napięciami to nie działałoby wogóle a operacja rozłaczenia obwodu i ponownego podłaczenia po kilku sekundach nic by nie dawało.
    Z moich obserwacji wynika tak jak by sie dbiornik zawieszał lub coś w tym stylu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1477697
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Sam odbiornik nie ma nic ciekawego w środku. Jakis upływ może tylko blokować wyjście REMOTE - przez co wisi w stanie nieustalonym.
  • #9 1477806
    Rojbert
    Poziom 14  
    djlj24 napisał:
    Sam odbiornik nie ma nic ciekawego w środku. Jakis upływ może tylko blokować wyjście REMOTE - przez co wisi w stanie nieustalonym.

czyli np co?
    przebic raczej nie ma gdyż kable są nowe i dobrze zaizolowane, styki raczej sie nie dotykają bo konstrukcja wtyczki na to nie pozwala

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pilota na kierownicę Blaupunkt RC10 współpracującego z radiem Daytona, który po kilku cyklach włączania i wyłączania radia przestaje reagować. Połączenie odbiornika podczerwieni do złącza MINI ISO początkowo działa poprawnie, jednak pilot zawiesza się i wymaga odłączenia i ponownego podłączenia złącza, aby przywrócić funkcjonalność. Możliwe przyczyny to uszkodzony odbiornik podczerwieni, zimne luty lub skorodowane styki w gnieździe MINI ISO, a także potencjalne wzbudzanie się przedwzmacniacza w odbiorniku IR. Zalecane jest sprawdzenie napięć zasilających (5V) na przewodach oraz eliminacja usterek poprzez wymianę odbiornika, gdyż sam odbiornik może mieć upływ blokujący wyjście REMOTE, co powoduje zawieszanie się układu. Schemat odbiornika jest dostępny, jednak autor nie posiada umiejętności elektronicznych do jego naprawy. Wykonano przedłużacz do złącza MINI ISO, aby ułatwić rozłączanie bez wyjmowania radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA