logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Windows 7] Windows 7 - Usługa aktualizacji nie uruchamia się mimo włączenia

Trabi 20 Gru 2014 22:32 2169 14
REKLAMA
  • #1 14241018
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    W momencie wybrania aktualizowania systemu, wyskakuje info że usługa jest nie uruchomiona, a uruchomiona jest. Walczę z tym już parę dni a że skończyły mi się pomysły jak i wszystko co znalazłem w necie nie daje rozwiązania, nie mam innego wyjścia jak zwrócić się tutaj do bardziej zaznajomionych z Windows7. Może ktoś coś doradzi? Bo ja już więcej sam nic nie zdziałam.
    Screeny przedstawiają co mam w chwili włączenia "Windows Update", co mi się pojawia po wciśnięciu Sprawdź czy są aktualizacje i screen z programu Usługi gdzie widać że usługa uaktualniania jest włączona:
    [Windows 7] Windows 7 - Usługa aktualizacji nie uruchamia się mimo włączenia [Windows 7] Windows 7 - Usługa aktualizacji nie uruchamia się mimo włączenia
  • REKLAMA
  • #2 14241257
    1234jarek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Jaki win 64bit czy 32bit?
  • #3 14241272
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Wcześniej działało poprawnie? Masz jakieś punkty przywracania systemu z tego czasu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14243849
    Trabi
    Poziom 36  
    1234jarek napisał:
    Jaki win 64bit czy 32bit?

32.
    Kolobos napisał:
    Wczesniej dzialalo poprawnie?

Tak, ale od jakiegoś czasu zauważyłem, że nic się nie aktualizuje. Po ręcznym wymuszeniu aktualizacji mam taki kwiatek jak w temacie.
    Kolobos napisał:
    jakies punkty przywracania systemu z tego czasu?

Mam tylko z wczorajszej walki z tym problemem, czyli fix nr 50362 który - jak widać - nic nie dał. Nic więcej (?) nie mam do przywracania.
    1234jarek napisał:
    jak 32bit to to

Spróbuję. Tylko że (KB976932) to jest ServicePack1 dla Win7, a tego mam zainstalowanego. Instalować go na nowo??
  • #6 14243989
    1234jarek
    Poziom 15  
    Na wszystkie 4 przypadki znajomych pomogło. Objawy były identyczne.
  • #7 14244030
    Trabi
    Poziom 36  
    Ok, spróbuję. Dam znać.

Dodano po 46 [minuty]:

No niestety, nie mogę zainstalować SP1 na nowo. Instalator wyświetla informację, że SP1 już jest zainstalowany (co widać na screenie wyżej w poście).
    Próbowałem go więc odinstalować ale:
    - nie ma go w Programy i Funkcje w Aktualizacje
    - nie można go odinstalować w konsoli: wusa.exe /uninstall /kb:976932 bo "Aktualizacja 976932 nie jest zainstalowana na tym komputerze".

To jak to w końcu jest wg Windows7: mam SP1 zainstalowany czy go nie mam? Bo coś tu mi się nie klei.
  • #8 14244420
    p1orun
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Próbowałeś narzędzia rozwiązywanie problemów w panelu sterowania ?
  • REKLAMA
  • #9 14244527
    Trabi
    Poziom 36  
    Tak. Efekt widać na screenie:

Łapy opadają...
  • Pomocny post
    #10 14246500
    1234jarek
    Poziom 15  
    To zrób tak;
    Zatrzymaj aktualizacje automatyczne. Potem start i wpisz services.msc znajdź usługę Windows Update i ją zatrzymaj. Potem zmień nazwę folderu SoftwareDistribution w katalogu Windows na jakąś inną nazwę. Uruchom ponownie usługi aktualizacji automatycznych windows update. Może to zadziała.
  • #11 14256138
    Trabi
    Poziom 36  
    No niestety, nie działa.
    Zatrzymałem usługę aktualizacji, zmieniłem nazwę tego folderu, uruchomiłem usługę i.... nadal to samo:
    ---------------------------
    Windows Update
    Usługa Windows Update nie może obecnie wyszukać aktualizacji, ponieważ usługa nie jest uruchomiona. Konieczne może być ponowne uruchomienie komputera.

Nadmienię, że dzisiaj właśnie zainstalowałem swojego Windows7 od nowa, czysty. I nadal to samo. Nic nie rozumiem. Albo coś u nich, albo jakiś program kaszani u mnie w systemie.
  • #12 14256623
    1234jarek
    Poziom 15  
    Windows 7 jest z SP 1 masz czy bez?

Dodano po 30 [minuty]:

Jeżeli masz z SP1 to coś tu jest nie tak. Zainstaluj innego Win7 lub ewentualnie jakiś program uniemożliwia usłudze Windows Update Services (SVCHOST) uzyskanie dostępu do Internetu. Sprawdź zapory, oprogramowanie antyszpiegowskie, akceleratory sieci Web, zabezpieczenia internetowe programy antywirusowe i proxy.
  • #13 14256864
    Trabi
    Poziom 36  
    Win7 jest od razu ze zintegrowanym SP1. Innego nie mam - to oryginał. Dzisiaj właśnie zainstalowałem na nowo i jest jak jest. Nawet jednej aktualizacji nie mogę ściągnąć - nic, Win7 jest teraz "goły" jak z płyty.
    Z tego o podałeś, to aktualnie pracuje tylko antywirus (NOD32). Żadnych akceleratorów, zabezpieczeń itp nie mam (jeszcze, a już nie mogę zrobić uaktualnienia). Poprzeglądam co się da i zobaczymy.
    Ew. zainstaluję jeszcze raz system i będę próbować aktualizacji po każdym zainstalowanym dodatkowo programie/sterowniku.
  • #14 14257302
    1234jarek
    Poziom 15  
    Normalnie to wygląda tak jak by Twój komputer został przejęty (zombie). Podczas instalacji systemu przydało by się zmienić obraz dysku.
  • #15 14260889
    Trabi
    Poziom 36  
    Więc problem rozwiązany i nie był to na szczęście żaden zombie :) .
    Zainstalowałem czystego Win7, zaraz po tym włączyłęm aktualizacje - znalazł ich 176. Wszystko poszło gładko, kilka restartów itp. Potem zacząłem instalować sterowniki do sprzętu oraz oprogramowanie do laptopa. Po każdym zainstalowaniu sterowników sprawdzałem czy można aktualizować. Wszystko szło dobrze do czasu aż zainstalowałem "Lenovo Energy Management" m.in. do włączania WiFI, BT, panelu Dolby itp. - aktualizacja niemożliwa! Myślę: mam go. Przywróciłem system do punktu sprzed, i... aktualizacje działają. Doinstalowałem wszystkie pozostałe sterowniki - aktualizacje działają. Na koniec ściągnąłem inną wersję programu i zainstalowałem ale program wywalał błędy; nie zauważyłem że była to wersja dla Win 64bit. Odinstalowałem go, ściągnąłem nowszą (chyba) wersję i zainstalowałem - działa :) . W między czasie doinstalowało się nowe 67 łatek i jeszcze 5 i jeszcze dwie i.... nie pamiętam. W każdym razie teraz mam to: :)

Więc jak widać, nie zawsze powodem są robale i inne świństwa, ale zwykły program może bez informowania o tym, unieszkodliwić coś w systemie ( w tym wypadku WindowsUpdate. Podejrzewam, że problem powstał od jakiejś łatki z WU, bo poprzednio działało wszystko poprawnie na wersji "Energy Management" którą miałem. teraz musiałem ściągnąć inną.

Jeszcze tematu nie zamykam, bo może (oby nie!) znów coś nawali; system działa od paru godzin - na razie bezawaryjnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z usługą aktualizacji w systemie Windows 7, która nie uruchamia się pomimo jej włączenia. Po kilku dniach prób rozwiązania problemu, w tym instalacji Service Pack 1 (SP1) oraz użycia narzędzi do rozwiązywania problemów, użytkownik nie był w stanie zainstalować aktualizacji. W końcu, po reinstalacji systemu, problem został rozwiązany poprzez przywrócenie systemu do stanu sprzed instalacji oprogramowania "Lenovo Energy Management", które powodowało problemy z aktualizacjami. Po usunięciu problematycznego oprogramowania, aktualizacje działały poprawnie.
REKLAMA