Dziekuje wszystkim za pomoc. Nie spodziewalem sie, ze te trafa do monitorow sa tak specyficzne, i tak trudno znalezc zamiennik.
Tomaszdjt: Serdeczne dzieki, widzialem link, do Karat-Servis w google, ale jakos nie zauwazylem/zalapalem, ze to trafo jest takie jak w zasilaczu IPHS4L w moim monitorze.
Trafo zamowione, i oby rozwiazalo moje problemy..
elektryku5 i Richi:
Wiedzialem o tym, ze Belinea/Maxdata/Hansol to ten sam hardware pod inna nazwa, i kupilem nawet dzialajacego Hansola H750, za smieszne pieniadze ~20funtow, zeby moc porownac dzialajacy i niedzialajacy zasilacz. W Belinea 101751 jest IPHS4L v1.6, a w Hansolu IPHS4L v1.3, i troche inne np radiatory.
elektryku5:
To ciekawe!, nie pomyslalem, ze mozna uzyc innego zasilacza 12V i 5V, i sprawdzic, czy reszta monitora dziala.. To bardzo dobra rada, ale nie mam zadnego ATX'a, ale zapamietam sobie te rade!
rozales:
Cytat: A możesz zdradzić dlaczego wymontowałeś trafo?
Och to dluga historia.. Moze ja opisze, ku przestrodze

..
Monitor od dosc dawna miewal problemy z wlaczeniem, jednak cierpliwe wlacz/wylacz powodowalo, ze w koncu zalapywal, jednak oczywiscie do czasu..
Wiec jak juz nie chcial sie wlaczac, to zdjalem obudowe i oslone zasilacza i w swej zielonosci, chcialem multimetrem pomierzyc napiecia w zasilaczu (teraz oczywiscie wiem, ze to po prostu swietlowki byly do wymiany).
Dodatkowo w swej zielonosci i niedbalosci uzywalem do komputera przejsciowki EU/UK bez uziemienia, i gdy dotknalem krawedzia (masa) wtyczki DSUB do metalowej krawedzi socketu w LCD, to ICE2AS (IC103) explodowal razem z rezystorem R107 oraz przepalil sie tez Q101, oraz bezpiecznik F101
Najpierw wymienilem IC103, R107, potem odkrylem zwarcie w tranzystorze Q101, spalony wrzucilem gdzies do skrzynki i zamowilem kilka SPA04N60C3.
Po tygodniu czy dwoch przyszly tranzystorki, wlutowalem wiec nowy, wstawilem zarowke 75W zamiast F101 i ....
wciaz mialem zwarcie po stronie pierwotnej...
Kombinowalem, mierzylem, porownywalem pomiary z dobra plytka IPHS4L, az stracilem cierpliwosc i zeby ostatecznie potwierdzic co mi zwiera, postanowilem wylutowac trafo. Obszedlem sie z nim niedelikatnie i troche rdzenia sie ukruszylo, oraz troche naruszonych kabelkow, chociaz zadnych zwarc,wiec chce wstawic nowe trafo, zeby miec pewnosc, ze to podziala..
Finalnie okazalo sie, ze zwarcie jest na Q101, bo oryginalny SPA04N60C3 mial obudowe plastikowa cala, a ten, ktorego kupilem mial metalowa czesc obudowy przykrecana do radiatora, zwarta z drenem... ale poniewaz sam wlutowalem nowy, sprawdzony, dzialajacy Q101, to byl to ostatni element, ktory podejrzewalem o zwarcie..

.
W miedzyczasie wymienilem tez swietlowki, a teraz czekam na trafo z Karat-Servis i zobacze, czy popelnilem jeszcze jakies bledy..
Naprawa byla/jest totalnie nieoplacalna, bo za moj czas poswiecony na analizowanie i zrozumienie ukladu, elementy elektroniczne, ksiazki Justina Younga ktore kupilem itp... kupilbym pewnie dwa nowe monitorki z diodowym podswietleniem... ale trzeba miec jakies hobby

.
BTW. Kupilem ten monitor ~10 lat temu jako student, za obledna cene 2100zl..
Poniewaz troche tych Belinei wciaz jest w obiegu, to w zalaczniku dolaczylem oryginalna instrukcje i schemat serwisowy, wygrzebany gdzies w sieci, moze przyda sie innym..