logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mega2560/Atmega8 - Get sync Error przy próbie programowania

sznajder_wroc 21 Gru 2014 11:19 837 3
REKLAMA
  • #1 14244663
    sznajder_wroc
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    mam do dyspozycji oryginalną płytkę Arduino Mega 2560 do której podłączyłem Atmegę 8 na płytce stykowej. Wypaliłem Bootloader na Atmedze 8 i dioda na pinie 13 mruga zgodnie z opisem. Jest to bootloader Arduino NG Atmega8.
    Problem pojawia się, gdy chcę wgrać na tę Atmegę 8 jakiś program. Przy każdej próbie dostaję taki o to komunikat:
    avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
    Wiem, że jest dużo o tym necie, ale żadne rozwiązanie nie pomaga. Ani ponowne uruchamianie, ani odłączanie i podłączanie. Poza tym bootloader wypala się bez problemu więc nie jest to kwestia podłączenia.
    Wypaliłem bootloader już na dwóch prockach i na żadnym to nie działa.
    Ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 14248672
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    Jaką masz prędkość transmisji? ja mam 38400 i działa bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 14249117
    sznajder_wroc
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Tak samo mam. Widać że programowanie działa bo bootloader się wgrywa problem zaczyna się przy wgrywaniu jakiegoś przykładu.
    Dla pewności zapytam:
    Bootloader wgrywamy podłączając procek do Arduino tak jak jest to opisane dla ArduinoISP?
    Jak wgram bootloader to dalej używam ArduinoISP i nie zmieniam podłączenia?
  • #4 14251165
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    Bootloader wgrywasz po to żeby potem przez port szeregowy (na USB) wgrywać programy.
    Jeśli chcesz używać programatora ISP Bootloader nie jest ci potrzebny do niczego.
REKLAMA