logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aarduino Mega 2560 jako programator mikro kontrolera atmega88

ysyysy 14 Sty 2019 02:38 1317 11
REKLAMA
  • #1 17699409
    ysyysy
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Proszę o pomoc w zaprogramowaniu mikro kontrolera atmega88.
    Chcę zaprogramować za pomocą Arduino Mega2560 .

poradnik podobny jest tu
    https://blog.dulare.com/rozmnazanie-arduino-czyli-jak-zjesc-ciastko-i-miec-ciastko/

Mam podłączone miso,mosi,sck zasilanie i inne rzeczy, zgodnie ze schematem

pinout atmega88
    https://camo.githubusercontent.com/c55beef2f1...92e696d6775722e636f6d2f715849456368542e6a7067

pinout Arduino 2560
    https://www.arrow.com/en/research-and-events/articles/arduino-mega-2560-overview

moje podłączenie
    Aarduino Mega 2560 jako programator mikro kontrolera atmega88

Arduino ISP skonfigurowane

wybieram
    1 Płytka Atmel Atmega168
    2 Arduino as ISP
    3 wypal bodloader

błąd .

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0xe3
    avrdude: Yikes! Invalid device signature.
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.

co jeszcze źle robię ?
  • REKLAMA
  • #2 17699495
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Dlaczego wybierasz Atmega 168?
  • #3 17699933
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    168 to jedno, może literówka, ale na zdjęciu widać połączone resetami procki MEGA2560 i ten 88/168. Jak to ma wg Ciebie zadziałać? W szkicu ArduinoISP masz domyślnie wyprowadzony pin do resetowania układu programowanego na pin 10 (i tak jest pokazane w poradniu). Pin reset płytki MEGA służy tylko do resetowania płytki MEGA.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 17700355
    ysyysy
    Poziom 11  
    witam .
    Dla czego wybieram płytkę 168 ?
    nie wiem czy dobrze wybieram ,to jest to samo co atmega 88 ,nic innego nie mam w zestawie płytek , co by pasowało do atmegi 88.
    jeśli źle robię, proszę napisać co mam wybrać aby wgrać boodloadera ?

dlaczego tak podłączyłem resety ?omyłkowo podłączyłem do fotki , wcześniej było pod pin 10 ,już to zmieniam .
  • #5 17700551
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Jeśli chcesz programować przez arduino atmegę 88 to musisz pobrać z internetu odpowiedni bootloader do niej.
  • REKLAMA
  • #6 17700568
    ysyysy
    Poziom 11  
    Proszę podać link skąd mogę pobrać bandleader atmega 88 ?
  • #8 17701409
    ysyysy
    Poziom 11  
    ok pobrałem pliki i co mam nimi zrobić ?

mam platformowe Arduino Mega 2560
    mam zaimportować jako bibliotekę? , czy jako plik ?
    czy istnieje inny sposób ?
    czy trzeba kupić Duemilanove lub Uno. ?
  • REKLAMA
  • #10 17701504
    ysyysy
    Poziom 11  
    mam poważny problem z naprawą sprzętu ,służącego do oświetlenia drogowego , nie działa już ponad miesiąc ,okazało się że prócz elektroniki uwalone są 4 sz. mikro kontrolery (Atmega 88) do błyskowego oświetlania znaków , na drodze krajowej ,przygotowałem już skecz ,kupiłem mc, a tu pułapka, nie potrafię je przenieść do czystego procka ,myślałem że jak potrafię programować roboty w v+ to dam radę i tu.niestety jak się okazuje jeszcze więcej przede mną.
    Jest to bardzo ważne ,ponieważ zdarzył się nie dawno wypadek śmiertelny na innej drodze gdzie nie było oświetlenia na przejściu dla pieszych .
  • #11 17701729
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    ysyysy napisał:
    mam poważny problem z naprawą sprzętu

Dlaczego zabrałeś się za robotę nie mając o niej pojęcia?

ysyysy napisał:
    myślałem że jak potrafię programować roboty

Wielu programistów mający wysokie mniemanie o sobie będących dobrymi a nawet bardzo dobrymi programistami piszącymi na Windows, Linux poległo na prostych mikrokontrolerach. Bo czy pisząc pod Win, Linux, czy V+ piszesz sterowniki? Niewielu to potrafi a w przypadku mikrokontrolerów MUSISZ takie sterowniki pisać. Ponadto trzeba oszczędzać pamięć, bo tu masz 2 ale nie GB tylko kB i to nie zawsze.
    Dlaczego to piszę? Bo:
    ysyysy napisał:
    Jest to bardzo ważne ,ponieważ zdarzył się nie dawno wypadek śmiertelny na przejściu dla pieszych

Weźmiesz odpowiedzialność za to co zrobisz?
  • #12 17701773
    ysyysy
    Poziom 11  
    słuszne ,lepiej się wycofać póki można i tak zrobię ,dziękuję serdecznie za pomoc .

Dodano po 3 [minuty]:

oddałem sprawę do serwisu zewnętrznego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w programowaniu mikro kontrolera ATmega88 za pomocą Arduino Mega 2560. Po podłączeniu odpowiednich pinów (MISO, MOSI, SCK, zasilanie) i skonfigurowaniu Arduino ISP, napotkał błąd podczas próby wypalenia bootloadera, związany z nieprawidłowym sygnaturą urządzenia. W dyskusji poruszono kwestię wyboru płytki do programowania, gdzie użytkownik błędnie wybrał ATmega168 zamiast ATmega88. Uczestnicy sugerują pobranie odpowiedniego bootloadera z repozytorium MiniCore oraz podają linki do instrukcji instalacji. Użytkownik wyraża zaniepokojenie związane z naprawą sprzętu oświetleniowego, w którym uszkodzone są mikro kontrolery. Ostatecznie decyduje się na oddanie sprawy do serwisu zewnętrznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA